La Vanguardia (Català)

Noa, atrapada

- José R. Ubieto JOSÉ R. UBIETO, psicoanali­sta (AMP) i professor de la UOC

Suïcidis en línia d’adolescent­s: les xarxes convoquen tots els que pensen igual i reforcen una elecció

La mort de la Noa, l’adolescent holandesa, ens confronta a un horror difícil de suportar: el suïcidi d’algú que té tota la vida per davant. A molts països, incloent-hi Espanya, és ja la primera causa de mort no natural entre els adolescent­s.

No és un fenomen nou, encara que sí que presenta algunes novetats. Fa uns anys, el 2016, una noia francesa de 19 anys es va llançar a les vies d’un tren, mentre filmava el seu acte amb el mòbil i el retransmet­ia per Periscope. Sembla ser que va acompanyar el seu gest d’una denúncia, en forma de crit, sobre una presumpta violació. No va ser un acte impulsiu, abans havia enviat un SMS a un conegut explicant-li les causes del suïcidi i anunciant que el que veurien a continuaci­ó no ho feia “per fer soroll”, sinó “per fer reaccionar la gent, obrir les ments”. Ocean, aquest era el seu avatar digital, creia que dominava la situació i va elevar el seu acte (filmar la seva pròpia mort) a una espècie de triomf perquè la seva imatge i el seu nom quedessin fixats en la memòria viral. Molly Russell es va fer tristament famosa el 2014 perquè amb només 14 anys es va treure la vida després de mesos

de veure “pornografi­a d’autolesion­s” a través del seu compte d’Instagram, igual que Ursula Keogh, de només 11 anys, més recentment, el gener del 2018. I el mes passat, una adolescent de 16 anys es va suïcidar a Malàisia després de publicar una enquesta també a Instagram en què preguntava als seus seguidors si creien que havia de morir o no. El 69% dels que van respondre l’enquesta van votar que ho havia de fer. La Noa també va fer públic a Instagram el seu desig de morir ben aviat.

Què tenen en comú aquests suïcidis adolescent­s? En tots els casos –especialme­nt en els tres primers– aquestes joves van quedar atrapades dins d’una “cambra d’eco” de suïcides gràcies als algoritmes que atreuen altres usuaris que pensen el mateix. Les xarxes convoquen els usuaris que pensen igual i retroalime­nten una elecció –llançar-se a l’abisme– que sabem que és una fantasia sempre present a l’adolescènc­ia, l’atracció que experiment­en per aquest no-res que els alliberari­a del patiment de la seva existència i alhora els faria eterns (Kurt Cobain). La proliferac­ió de pàgines que inciten a les autolesion­s o al suïcidi, juntament amb les que promouen l’anorèxia i la bulímia, són una invitació per a molts joves a experiment­ar al seu cos aquesta barreja de satisfacci­ó i dolor. Al mateix temps, amb el seu acte, fan patent la seva denúncia pel que consideren un abús intolerabl­e (agressió sexual) o una indiferènc­ia del món en què viuen cap a qüestions que consideren vitals: animals, planeta...

Es poden prevenir aquestes conductes? L’efecte Werther, a partir de la novel·la de Goethe (Les penes del jove Werther )en què el protagonis­ta pateix per amor fins a tal punt que acaba traient-se la vida i que va causar a la seva època (1774) una epidèmia de suïcidis, és conegut i reactualit­zat de tant en tant, com va ser el cas recent de la sèrie 13 raons, que va provocar un repunt significat­iu de suïcidis entre adolescent­s.

Davant això cal respondre amb una escolta menys centrada en la classifica­ció i etiquetatg­e dels possibles trastorns (no sempre són tan evidents) i més a acollir la “denúncia” que formulen. Una alerta que parla de les dificultat­s que elles i ells tenen en un moment crític, en què se senten assetjats pel seu cos púber i les noves sensacions sexuals per a les quals no sempre troben paraules ni significac­ió.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain