La Vanguardia (Català)

L’edifici Estel demana de reiniciar les obres amb menys habitatges

La nova llicència que l’Ajuntament té previst atorgar retalla en 144 el nombre de pisos

- SILVIA ANGULO

El maig del 2018 el temps es va aturar a l’edifici Estel, l’antiga seu de Telefónica situada a l’avinguda Roma de Barcelona. Una inspecció municipal va determinar que els treballs que s’estaven executant per convertir l’antic immoble d’oficines en una enorme finca d’habitatges no tenien res a veure amb el projecte aprovat, de manera que es van tornar a paralitzar –no era la primera vegada– les obres de transforma­ció. Els propietari­s es van veure obligats a sol·licitar una nova llicència a l’Ajuntament per poder reiniciar les obres i executar el nou pla que redueix considerab­lement el nombre d’habitatges de luxe, que acollirà 144 pisos menys dels previstos i tindrà nou locals comercials.

La sol·licitud del permís, que va entrar en el registre municipal a primers d’octubre de l’any passat, és imprescind­ible per reprendre la construcci­ó de l’edifici residencia­l, que des de fa anys només mostra l’esquelet cobert per una enorme lona. Una reactivaci­ó que demanen també els veïns de l’entorn, que han patit les conseqüènc­ies dels nombrosos obstacles –abandoname­nt, robatoris, incivisme, sorolls, pols...– amb què han hagut de conviure des que la finca va deixar de ser la seu de Telefónica.

Del terreny n’han desaparegu­t els materials i a l’espai, que està tancat, només hi queden les casetes d’obres. Segons fonts municipals, el districte va paralitzar les obres quan va “detectar modificaci­ons molt substancia­ls del projecte que s’havia presentat i aprovat i, per tant, un desajust amb relació a la llicència concedida”. A més a més, en la inspecció també es van observar deficiènci­es a les xarxes i les lones de protecció de l’obra.

La veritat és que l’edifici Estel s’havia de convertir en un immoble per a 421 habitatges i ara els propietari­s han sol·licitat una nova llicència per construir-ne 277. Es renuncia a un 34% dels pisos, que seran més grans que els previstos inicialmen­t, ja que no ha variat l’edificabil­itat prevista. El permís per reprendre les obres es va sol·licitar a l’octubre, un mes abans de l’aprovació de la normativa que obliga les grans rehabilita­cions o noves promocions a destinar un 30% a habitatge protegit, de manera que els propietari­s estaran exempts de complir-la.

El projecte de l’edifici Estel és fruit d’un conveni firmat el 2005 pel llavors alcalde Joan Clos per treure les oficines de Telefónica de l’Eixample i construir un nou centre de recerca i desenvolup­ament capdavante­r a la capital catalana. Aquest va ser el compromís subscrit per Clos i el llavors president de la companyia César Alierta. La nova seu al final es va alçar a la zona del Fòrum, en una torre de gran alçària obra de l’arquitecte Enric Massip que es va batejar com a Diagonal 00. L’operació ur

Les obres estan aturades des del maig de l’any passat perquè no s’ajustaven al projecte

No haurà de complir amb la cessió d’un 30% perquè la normativa encara no estava en vigor

banística impulsada per la companyia telefònica i l’Ajuntament requalific­ava la seu de l’avinguda Roma com a residencia­l –li atorgava una edificabil­itat de 40.000 m2 i 4.000 m2 per a altres usos que no fossin habitatges–, mentre que nou centrals elèctrique­s repartides per la ciutat passaven a ser de titularita­t municipal i qualificad­es d’equipament­s. A més a més, permetia construir un interior d’illa a Pau Claris.

Telefónica es va desprendre de la seva antiga seu després d’iniciar un procés de subhasta per 220 milions d’euros. El Grup Carlyle en va aconseguir la propietat, però la va perdre a causa de la crisi sense poder desenvolup­ar el projecte residencia­l. La construcci­ó i la venda d’habitatges es va frenar i van patir les conseqüènc­ies de la bombolla immobiliàr­ia. El grup es va veure obligat a presentar con

curs de creditors l’abril del 2013.

El 2014 l’empresa Platinum Estates va adquirir l’immoble amb la intenció d’instal·lar-hi un hotel de la firma Hyatt i construir 200 habitatges, però el projecte no va prosperar per la moratòria hotelera i el posterior pla d’allotjamen­ts turístics (Peuat). En tota aquella zona de l’Eixample s’hi van prohibir noves obertures d’establimen­ts hotelers, de manera que els plans de la companyia se’n van anar en orris. L’any passat l’antiga seu va tornar a canviar de mans a un altre grup inversor que va modificar el projecte sense haver sol·licitat els permisos pertinents a l’Ajuntament.

Però les peripècies de l’edifici no s’han limitat únicament a la propietat. El 2013, una vegada van aflorar els problemes de la propietat, els Mossos d’Esquadra van arribar a detenir en dos mesos 50 persones robant coure a l’interior de l’edifici que estava abandonat. Les queixes veïnals eren constants a causa de la degradació de la zona i del perill que suposaven les finestres que, literalmen­t, penjaven de l’immoble. També es van detectar ocupacions, amb els consegüent­s perills per a la seguretat dels que entraven a l’edifici buit. Una vegada solucionat­s aquests problemes en van arribar d’altres. Les obres es van reprendre, però el 2016

En dos mesos del 2013 els Mossos van detenir 50 persones per haver entrat a robar coure

La possibilit­at d’instal·lar un hotel es va frustrar pel pla d’allotjamen­ts turístics

l’Ajuntament va paralitzar les obres després de detectar unes anomalies a les xarxes de seguretat. Els veïns de la zona van denunciar les molèsties pel soroll i pols causades pels treballs per convertir l’immoble en habitatges. Uns pisos de luxe que, segons es va explicar en aquell moment, els propietari­s esperaven treure al mercat amb uns preus que oscil·laven entre els 400.000 i els 2,5 milions d’euros.

L’última vegada que els inspectors van visitar l’obra va ser el maig del 2018. Des d’aleshores no s’han reprès, en espera de la llicència i d’un projecte que és a càrrec de l’equip d’arquitectu­ra WIT, segons anuncien al seu lloc web.

 ?? CÉSAR RANGEL ?? L’esquelet. L’antiga seu de Telefónica després de passar per diverses mans continua amb l’estructura a la vista
CÉSAR RANGEL L’esquelet. L’antiga seu de Telefónica després de passar per diverses mans continua amb l’estructura a la vista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain