La Vanguardia (Català)

Gaudí i Miró, dos visionaris amb afinitats

La Fundació Miró reflecteix les coincidènc­ies dels dos genis a través de les fotos de Joaquim Gomis

- Barcelona

Amb tot just 20 anys, Joan Miró assistia a classes nocturnes al Cercle Artístic de Sant Lluc, a Barcelona, i allà va coincidir amb Antoni Gaudí, l’arquitecte que ja havia començat la Sagrada Família però que encara volia aprendre tècniques de dibuix noves. Miró no va arribar a parlar mai amb aquell alumne que tenia quaranta anys més que ell, però va sorgir una admiració que més tard es va reflectir en les seves ceràmiques i escultures.

Miró-Gaudí-Gomis és el títol de l’exposició que ara s’obre a la Fundació Miró de Barcelona (fins al 6 d’octubre) per mostrar les afinitats creatives entre aquests dos genis i visionaris a través de les fotografie­s de Joaquim Gomis. L’exposició presenta una selecció d’escultures i gravats de Miró que dialoguen amb les fotografie­s que Gomis –primer president de la Fundació Miró– va fer de l’arquitectu­ra de Gaudí. Teresa Montaner i Ester Ramos, de l’equip de col·leccions de la Fundació Miró, han rastrejat als fons del museu per fer visible aquesta relació i mostrar

l’interès dels dos artistes per l’experiment­ació.

Miró i Gaudí van incorporar elements de la naturalesa fins a transforma­r-los en formes fantàstiqu­es. Si Gaudí s’inspira en les formes de les muntanyes de Montserrat, Miró s’inspira en el paisatge rocós de Mont-roig. El fons Gomis, dipositat a l’Arxiu Nacional de Catalunya, inclou fotografie­s de la Pedrera, amb una arquitectu­ra que es confon amb formes geològique­s. I, al costat, una escultura com Tête, de Miró, no deixa lloc a dubtes sobre la confluènci­a d’interessos. Es pot dir el mateix si es comparen els ornaments de ferro forjat de l’interior de la Sagrada Família i la peça Dona, de Miró. Quan Miró, juntament amb el ceramista Josep Llorens Artigas, crea el Laberint de la Fundació Maeght, a SaintPaul-de-Vence, s’inspira directamen­t en figures del Park Güell. I quan va rebre l’encàrrec de la Unesco per a uns murals a París no va dubtar a assenyalar com a fonts d’inspiració l’art prehistòri­c, el romànic i Gaudí. La tècnica del trencadís gaudiniana, consistent a aprofitar trossos de ceràmica, té la rèplica en Miró, que reutilitza diferents objectes acoblats per crear les seves escultures. No és estrany que el 1979 Miró decidís retre-li un homenatge públic amb una sèrie de 21 gravats, dels quals ara se n’exposen 13.

Als anys quaranta Joaquim Gomis i el galerista Joan Prats es van proposar crear un arxiu fotogràfic sobre l’obra artística de Joan Miró. D’aquí va sorgir la sèrie de fotografie­s Mas Miró i, més tard, el fotoscop Atmosfera Miró. El 1952, coincidint amb el centenari del naixement de Gaudí, Gomis va publicar un fotollibre sobre l’obra de Gaudí a partir de la selecció i la seqüència rítmica escollida per Prats.

L’exposició permet veure obres que generalmen­t són al magatzem, com la maqueta de Miró per al mosaic del Pla de l’Os, a la Rambla de Barcelona, que també beu del trencadís. I es pot dir el mateix de l’escultura Dona i ocell, situada al parc de l’Escorxador de Barcelona. Les dues comissàrie­s també van explicar que l’aiguafort La gran rodona I, del 1979, era la primera vegada que es presentava a la Fundació Miró. I també s’hi mostra un delicat dibuix autobiogrà­fic del 1937.

Marko Daniel, director de la Fundació Miró, va definir Gaudí i Miró com “dos grans homes del segle XX que van compartir maneres de pensar, crear i transforma­r el món”. La comissària Teresa Montaner va assenyalar que, mentre que “André Breton o Salvador Dalí s’interessav­en per Gaudí sobretot pel seu aspecte més extravagan­t, Joan Miró s’interessav­a pel seu interior, per aquesta creativita­t que es fusiona amb la terra”.

La tècnica del trencadís d’Antoni Gaudí inspira Joan Miró tant en les seves escultures com en els seus murals i gravats

 ?? QUIQUE GARCIA / EFE ?? Tête,
L’escultura
de Miró, recorda les formes monstruose­s de les xemeneies de la Pedrera, de Gaudí
QUIQUE GARCIA / EFE Tête, L’escultura de Miró, recorda les formes monstruose­s de les xemeneies de la Pedrera, de Gaudí

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain