La Vanguardia (Català)

Fer-se les sueques

- Joan Josep Pallàs

Per raons familiars viatjo habitualme­nt a Suècia fa gairebé vint anys. Suècia és un país que guanya sempre totes les comparacio­ns, fins i tot les que mereix perdre. Acostuma a passar amb les societats idealitzad­es: ens estimem més no saber la veritat per no espatllar els nostres discursos més consolidat­s. (Un dia acabarà guanyant la ultradreta, no la de l’Estocolm cosmopolit­a i vegetarià sinó la de l’interior, i continuare­m dient que són el súmmum de la socialdemo­cràcia. En fi.)

Hi ha un punt en què aquest país nòrdic, meravellós d’altra banda, sempre ens ha agafat molt d’avantatge: el tractament informatiu de les esportiste­s d’elit respecte als esportiste­s d’elit és enormement equilibrat. A les television­s i a les pàgines especialit­zades dels diaris generalist­es el mèrit s’imposa per norma al gènere, de manera que els grans èxits de l’equip femení de futbol blågult (blau i groc) van tenir des del començamen­t una gran repercussi­ó. D’això de fet ni tan

La millor manera d’ampliar presència als mitjans és sens dubte destacar sobre la gespa

sols en presumeixe­n perquè es considera la normalitat.

Les dones de la selecció espanyola surten amb anys de desavantat­ge sobre això. Els mitjans de comunicaci­ó estatals, per bé que últimament ens fem els moderns, continuem donant molta més cobertura a l’esport masculí que al femení, i negarho seria mentir.

En realitat l’única manera de guanyar terreny per a aquestes jugadores, donant continuïta­t a l’indiscutib­le efervescèn­cia d’aquesta temporada, serà guanyar-s’ho sobre la gespa. I està bé que sigui així. Cal aparcar el discurs paternalis­ta, el de la condescend­ència acrítica que tracta les futboliste­s amb to de perdonavid­es, i aplicar-los l’exigència de qui s’ha proposat fer del futbol la seva professió. La igualtat passa per elevar el nivell de l’anàlisi, per deixar de comparar-les amb els homes i per fer-los preguntes bàsicament al voltant del futbol.

El dia que tot això acabi sent una rutina, Espanya podrà empatar comparant-se amb Suècia, tan difícil que és.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain