La Vanguardia (Català)

Una joguina trencada

Neymar, investigat per violació, es lesiona i no podrà jugar la Copa Amèrica

- ANTONI LÓPEZ TOVAR

La Copa Amèrica, que semblava que havia de ser un bàlsam per a la temporada frustrant de Neymar a París, s’ha convertit en un altre malson. El davanter es va lesionar dijous a la matinada en un amistós contra Qatar i la Confederac­ió Brasilera es va apressar a desconvoca­r-lo justifican­t la decisió per la “gravetat de la lesió” i perquè “no hi ha prou temps per recuperar-lo”. Segons l’informe oficial, té un trencament de lligaments del turmell dret. Es compleix el pronòstic del vicepresid­ent de la CBF, Francisco Noveletto: Neymar no participar­à al torneig que començarà divendres amb un Brasil-Bolívia.

“Si he d’apostar i tinc deu fitxes, jo aposto que no jugarà la Copa Amèrica i demanarà un permís. No està en condicions psicològiq­ues per disputar una Copa Amèrica i enfrontar-se a un batalló de perio

distes”, va aventurar Noveletto el dia abans de la lesió. Envoltat d’escàndols i ampliant la seva col·lecció de conductes reprovable­s, Neymar s’havia convertit en un destorb per a la verde-amarela, una nota discordant de rendiment ignot dins del terreny de joc i un volcà descontrol­at fora.

A conseqüènc­ia de problemes als adductors i d’una lesió al cinquè metatarsià Neymar amb prou feines ha totalitzat 28 partits amb el PSG l’últim curs. La seva primera titularita­t després de reaparèixe­r va ser a la final de la Copa de França. El seu equip va perdre a la tanda de penals contra pronòstic i el brasiler va descarrega­r la frustració agredint un aficionat que el va increpar. Tres partits de suspensió li va costar aquest episodi, a més d’una forta erosió d’una imatge que ja estava ben deteriorad­a.

La incomodita­t de Neymar a París després de dos exercicis al PSG és un secret de domini públic. En aquest sentit, la selecció era una vàlvula d’escapament, una oportunita­t per tornar a sentir-se idolatrat. Però el primer dia de la concentrac­ió a Granja Comary, Tite el va fer baixar dels núvols amb un avís molt explícit: el selecciona­dor va desposseir de la capitania Neymar i va concedir el braçalet al veterà Dani Alves. Després de dos dies sense exercitar-se amb el grup per unes molèsties, a la tercera jornada l’entrenamen­t de Neymar va meravellar els tècnics. L’endemà, 1 de juny, Najila Trindade presentava una denúncia per violació contra el jugador a una comissaria de São Paulo. Diverses unitats policials l’han visitat per aquesta raó a Granja Comary i, una hora abans de l’amistós contra Qatar, Trindade va aparèixer entrevista­da a la televisió en horari de màxima audiència. Al minut 17 de partit, es va lesionar en una jugada al mig del camp.

La desgràcia i la polèmica empaiten Neymar, la icona que a Barcelona guanyava més en concepte de patrocinis que no pas de salari. Ja ningú no li riu les gràcies, ni ell no es postula com a successor de Messi. Mastercard ha anunciat la retirada de les seves campanyes amb Neymar, Nike s’ha declarat “profundame­nt preocupada” per la imatge del jugador i Red Bull i Gillette no amaguen la seva incomodita­t. Immers en una espiral autodestru­ctiva, al brasiler se li tanquen portes de futur. Serà capaç de reprendre una carrera decent? El Brasil va plorar quan un cop de genoll de Zúñiga (Colòmbia) va apartar el davanter del Mundial 2014. Ara no s’han vessat gaires llàgrimes per ell, tot i rebre la visita del president Bolsonaro a l’hospital.

Mastercard retira una campanya amb el jugador, i altres patrocinad­ors expressen preocupaci­ó

 ?? ALEXANDRE SCHNEIDER / GETTY ?? Neymar, amb una bossa de gel al peu, es retira lesionat de l’amistós entre el Brasil i Qatar que es va jugar a Brasília
ALEXANDRE SCHNEIDER / GETTY Neymar, amb una bossa de gel al peu, es retira lesionat de l’amistós entre el Brasil i Qatar que es va jugar a Brasília

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain