La Vanguardia (Català)

La inversió estrangera captada pel Govern creix però continua per sota del 2016

Els recursos d’empreses estrangere­s van ser de 322 milions

- EDUARDO MAGALLÓN

El creixement del 34% de la inversió estrangera a Catalunya captada per la Generalita­t l’any passat no va ser suficient per compensar la forta caiguda registrada el 2017. Segons dades facilitade­s ahir pel Departamen­t d’Empresa, el 2018 Catalunya va rebre 322 milions d’euros que van permetre crear 5.455 llocs de treball. El 2017, els recursos captats van ser 242 milions i el 2016 es van elevar a 351 milions.

La xifra presentada ahir per la Generalita­t és al voltant d’una desena part de la inversió global estrangera comptabili­tzada pel Ministeri d’Indústria el 2018: 2.986 milions. La consellera Àngels Chacón va explicar que la xifra amb qupe treballa el departamen­t és només dels projectes en què participa la Generalita­t. En canvi en la xifra del ministeri es comptabili­tzen les inversions que no passen pel Govern i també les compres d’empreses per part d’inversors estrangers.

Les xifres del ministeri i de la conselleri­a també difereixen sobre l’evolució de la inversió l’any passat. Mentre el ministeri va detectar un descens de l’11,7% el 2018, la conselleri­a va informar d’una evolució totalment contrària en registrar l’esmentat increment del 34%. El conseller delegat d’Acció, Joan Romero, va dir ahir en roda de premsa que és important analitzar les xifres d’inversió estrangera en períodes llargs com un quinquenni on les inversions van créixer un 64%.

L’any passat, el mateix Romero va detallar que fins a mitjans de juny del 2018 es van comptabili­tzar projectes d’inversió per valor de 175 milions. Això significa que en la segona part de l’any, quan es va deixar de banda la intervenci­ó de la Generalita­t per part del Govern a través de l’article 155, la inversió captada va ser lleugerame­nt inferior.

Chacón va assenyalar ahir que el més important de la xifra d’inversions estrangere­s és l’ocupació que genera. Ahir va assegurar que l’any passat es va assolir un rècord de 5.455 llocs de treball que representa un 7% de tots els llocs de treball creats a la comunitat el 2017. Entre els projectes d’inversió estrangera destacats ahir per la conselleri­a hi ha el de la multinacio­nal Ficosa (propietat de la japonesa Panasonic), el de la farmacèuti­ca suïssa Roche o el de l’empresa francesa de bugaderies Elis. En total es van comptabili­tzar 84 projectes, un 20% més, el que representa un rècord de la sèrie històrica.

En relació a la petició que va fer a Sitges la setmana passada el vicepresid­ent Pere Aragonès de proposar a les 4.000 empreses que es van endur la seu fora de Catalunya que tornin, Chacón va dir que els dona la benvinguda i que pregunta al Govern central què pensa fer perquè tornin.

El creixement de la inversió detectat per la conselleri­a contrasta amb la caiguda registrada pel ministeri

 ?? MARIA BELMEZ / ACN ?? El conseller delegat d’Acció, Joan Romero, amb la consellera d’Empresa, Àngels Chacón
MARIA BELMEZ / ACN El conseller delegat d’Acció, Joan Romero, amb la consellera d’Empresa, Àngels Chacón

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain