La Vanguardia (Català)

El llarg adeu de Theresa May

Adeu al lideratge ‘tory’ mentre el Partit del Brexit suspèn el seu primer examen a les urnes

- RAFAEL RAMOS Peterborou­gh. Correspons­al

Theresa May va abandonar ahir el lideratge tory, el Labour va celebrar una inesperada victòria en l’elecció parcial de Peterborou­gh, l’establishm­ent va respirar alleujat i el Partit del Brexit, de Nigel Farage, va perdre l’oportunita­t d’obtenir el seu primer escó al Parlament de Westminste­r.

Va ensenyar les dents, va bordar molt, però no va arribar a mossegar. Aquesta conjunció d’elements, ficats en una coctelera com per fer un mojito, pot ser important de cara al que passi en la política britànica en les properes setmanes.

May va firmar ahir la carta de dimissió com a líder del Partit Conservado­r britànic, encara que seguirà com a primera ministra en funcions fins que s’elegeixi el seu successor, a finals de juliol. El d’ahir va ser, per tant, el primer capítol del que serà el seu llarg, i anunciat adeu. Els candidats que aspirin a succeir-la tenen de termini fins divendres vinent per presentar-se.

Les eleccions de Peterborou­gh van ser per a Farage, que era el clar favorit en aquesta ciutat del centre d’Anglaterra que votava per cobrir un escó vacant (arrabassat al seu titular laborista per intentar encolomar-li al seu fill una multa per excés de velocitat), una gran decepció. Fins al punt que va abandonar la sala on es feia el recompte per la porta posterior. Un 61% dels habitants de Peterborou­gh van votar per la sortida d’Europa en el referèndum, i semblava una ocasió que ni pintada per donar un espectacul­ar cop i aconseguir el seu primer diputat només dos mesos després de la fundació del Partit del Brexit, hereu de l’UKIP.

El Labour, tot i això, ha conservat l’escó per una combinació de factors: l’escassa participac­ió (menys del 50%), el suport massiu de la població d’origen pakistanès, la fragmentac­ió del vot tradiciona­l tory (els conservado­rs, castigats pel caos del Brexit igual que en les eleccions municipals i europees, van quedar només tercers), i el missatge de Corbyn en el sentit que no només es tracta de resoldre la relació amb Europa, sinó que cal posar sobre la taula el fuet de l’austeritat, la falta crònica d’habitatge, el deterioram­ent del nivell de vida i els drets dels treballado­rs, la congelació dels sous, la delinqüènc­ia, els problemes de l’educació i la sanitat, els abusos de les companyies elèctrique­s, d’aigua, gas i ferrocarri­ls, que actuen com a cartells i imxit

posen tarifes prohibitiv­es. De tot això es pot fer una extrapolac­ió de cara a les pròximes eleccions generals, previstes per al 2021 però que poden avançar-se a qualsevol moment en el context de la successió de May.

L’encara primera ministra va abandonar ahir formalment el lideratge tory demanant unitat al partit, i que la persona que la rellevi implementi el resultat del referèndum, encara que no es va decantar per un Brexit sense acord com la majoria d’aspirants en una competició que comença dilluns, i està previst que acaba a mitjans de juliol amb un playoffs entre els dos candidats que obtinguin,

El partit de Farage va poder guanyar un escó a Peterborou­gh però el Labour el va retenir

després d’una sèrie de votacions i descarts, més suport entre el grup parlamenta­ri. El favorit és Boris Johnson, amb els ministres Michael Grove, Jeremy Hunt, Matt Hancock i Sajid Javid entre els rivals més a tenir en compte.

El triomf de l’activista sindical

Malgrat la renúncia d’ahir, la premier seguirà en el càrrec fins a finals de juliol

laborista Lisa Forbes a Peterborou­gh no es va tractar de cap proclamaci­ó, perquè va ser per tan sols 683 vots i una caiguda considerab­le del suport comparat amb les eleccions generals del 2017. Però una victòria és una victòria, més encara quan és inesperada, i la història l’escriuen els guanyadors. Porta a peu de pàgina, tot i això, un asterisc. El Partit del Breva tenir la mel als llavis i el nom del seu candidat, Mike Green (un empresari local que fins fa dues setmanes era verge en matèria política), va aparèixer en un 29% de les paperetes, malgrat que el Partit del Brexit es va fundar fa només dos mesos i no té ni manifest ni programa, més enllà de la ruptura radical amb Europa. És monotemàti­c, però un terç dels habitants de la localitat –i del país– li donen suport.

Peterborou­gh, amb (200.000 habitants, és una circumscri­pció marginal que fins ara oscil·lava gairebé en cada elecció entre tories i laboristes, representa­tiva del malestar que impera al país. La seva economia i esperança de vida s’esllanguei­xen una mica per sota de la mitjana nacional i l’atur està una mica per sobre, la productivi­tat és baixa, els sous, congelats des de fa anys, i nombrosos immigrants (sobretot de l’Europa de l’Est, però també portugueso­s) recullen maduixes i verdures en els camps dels voltants, i aconseguei­xen ocupació mal pagada en les plantes de processame­nt i centres de distribuci­ó. “Treballen dur, en coses que nosaltres no faríem –admet Margaret Simpson, dependenta d’una botiga–, però han trencat la identitat de la ciutat, que ja no sembla Anglaterra”.

Bona part de la culpa dels problemes de Peterborou­gh els té l’austeritat de l’última dècada. El finançamen­t del Govern central ha baixat de 100 milions d’euros anuals a només 15, el pressupost de l’Ajuntament ha registrat retallades del 14%, falta habitatge de protecció oficial (companyies privades cobren lloguers exorbitant­s pels apartament­s més senzills), hi ha dues mil persones sense sostre i als cuiners del banc de menjar de l’Exèrcit de Salvació no els falta feina. El teixit social trontolla i els blancs de classe treballado­ra –com els d’Ohio o Pennsylvan­ia als Estats Units de Trump– senten que han perdut el seu lloc i no tenen futur.

Si el Partit del Brexit hagués guanyat l’escó, els tories s’haurien sentit encara més amenaçats i haurien optat encara amb més força per un ultradretà que implementi el Brexit dur i tregui el país de la UE el 31 d’octubre. I el Labour s’hauria trobat sota enormes pressions per decantar-se de manera inequívoca per un segon referèndum. Però no ha estat així. Corbyn ha interpreta­t el resultat com una ratificaci­ó de la seva “ambigüitat constructi­va” per conservar el vot dels remainers i perdre el menor nombre possible de leavers.

 ?? JEFF J MITCHELL / GETTY ?? Larry, el gat de la residència dels primers ministres britànics, a la porta
JEFF J MITCHELL / GETTY Larry, el gat de la residència dels primers ministres britànics, a la porta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain