La Vanguardia (Català)

Batudes policials a Rússia contra els Testimonis de Jehovà

El grup religiós va ser prohibit el 2017 sota l’acusació d’“extremista”

- GONZALO ARAGONÉS Moscou. Correspons­al

Els Testimonis de Jehovà no eren gaire actius a Rússia, però fa uns anys van començar a sortir al carrer per repartir les seves publicacio­ns i col·locar els seus estands com en altres països en els quals tenen presència. Aquesta manifestac­ió de proselitis­me va cridar l’atenció en un país on les qüestions religioses estan dominades per l’Església Ortodoxa Russa, que compta a més amb el suport del poder. La llibertat de moviments d’aquesta confessió va acabar el 2017, quan el Tribunal Suprem els va declarar il·legals i van haver de lliurar les seves propietats a l’Estat. Des d’aleshores, la pressió sobre aquesta església no ha fet més que augmentar. L’últim xoc amb la llei acaba de produir-se a Daguestan.

Agents del Servei Federal de Seguretat (FSB) han detingut en aquesta regió del Caucas nord quinze testimonis de Jehovà. Com en ocasions anteriors, se’ls acusa de dur a terme activitats il·legals que s’enquadren en el que la llei russa qualifica com a “extremisme”.

Segons les agències russes, els detinguts van ser acusats dijous de “reunions conspirado­res per estudiar literatura extremista”. L’FSB acusa els líders d’aquests grups locals d’haver rebut formació a l’estranger per reclutar nous membres en aquesta regió del Caucas.

Un portaveu del grup religiós no va poder confirmar la xifra anterior, però va admetre l’existència de batudes el passat 1 de juny en quatre ciutats de Daguestan. La policia també es va apoderar de gran quantitat de “material de propaganda”, que posseïen a fi “d’estendre la seva ideologia extremista i atreure la població local, inclosos nens, a activitats il·legals”.

El Tribunal Suprem de Rússia va declarar il·legal els testimonis de Jehovà el 2017. El Ministeri de Justícia va afirmar que constituei­xen una “amenaça contra la salut”. L’organitzac­ió va ser culpabilit­zada perquè els seus membres es neguen a les transfusio­ns de sang. Un expert del ministeri els va acusar de mantenir “una actitud agressiva

En l’últim xoc amb la llei, l’FSB ha detingut quinze membres per fer proselitis­me a Daguestan

contra molts països, inclosa Rússia” a causa dels seus orígens dels Estats Units. Antics membres del grup afirmen que “manté un absolut control de la vida de les persones”.

La Comissió Europea es va manifestar en el seu moment en contra de la sentència i el president rus, Vladimir Putin, es va mostrar contrari a l’acusació d’extremisme el desembre del 2018.

Va assenyalar que era “un disbarat” i que calia estudiar la qüestió “amb atenció”. De fet, com va argumentar la defensa, la negativa a més transfusio­ns no està inclosa en la llei contra l’extremisme.

Però tot això no ha canviat les coses. Segons l’organitzac­ió, 35 dels seus membres es troben en presó preventiva i 207 estan acusats davant els tribunals. El cas més conegut és el de Dennis Christense­n, un ciutadà danès que fa gairebé vint anys que viu a Rússia i que era un actiu testimoni de Jehovà de la ciutat d’Oriol, on va ser detingut el maig del 2017 durant una cerimònia religiosa. Després de gairebé dos anys privat de llibertat, al febrer va rebre la primera condemna des de la prohibició: sis anys de presó. Amnistia Internacio­nal l’ha declarat “presoner de consciènci­a”. Amb més de vuit milions de seguidors a tot el món, es creu que aquesta denominaci­ó cristiana compta amb 170.000 adeptes a Rússia.

 ?? NURPHOTO / GETTY ?? Cerimònia del baptisme dels Testimonis de Jehovà celebrada el 2018 a Cracòvia (Polònia)
NURPHOTO / GETTY Cerimònia del baptisme dels Testimonis de Jehovà celebrada el 2018 a Cracòvia (Polònia)

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain