La Vanguardia (Català)

Biden cedeix a la pressió dels rivals i canvia d’actitud sobre l’avortament

Els aspirants demòcrates identifiqu­en l’exvicepres­ident com el candidat a batre

- BEATRIZ NAVARRO Washington. Correspons­al

Els votants encara no han parlat i és aviat per dir qui competirà amb Donald Trump en les eleccions presidenci­als del 2020, però els candidats a les primàries demòcrates no tenen dubtes sobre qui és el seu rival a batre: Joe Biden.

Una enquesta d’Ipsos i Reuters publicada aquesta setmana li dona un 30% d’intenció de vot en les primàries, 16 punts per davant del seu rival més immediat, Bernie Sanders i 22 respecte a la següent favorita, Elizabeth Warren. I un sondeig de la Universita­t de Quinnipiac el posa per davant de Trump en un estat tan complicat com Texas. En un camp amb 23 aspirants, al vicepresid­ent de Barack Obama l’afavoreix la popularita­t del seu nom entre els votants però quan falten menys de tres setmanes per als primers debats presidenci­als, els rivals no poden permetre’s que prolongui molt més temps l’avantatge i han començat a buscar maneres d’erosionar el seu lideratge.

L’opinió de Biden sobre una esmena que data originalme­nt del 1976 i que impedeix d’utilitzar diners del contribuen­t per finançar avortament­s els ha donat l’ocasió perfecta per criticar-lo. I l’exsenador per Delaware, que fins ara havia actuat com si les primàries no fossin cosa d’ell i havia centrat la seva campanya en rivalitat amb Trump, ha cedit a la pressió.

“Si crec, com és el cas, que la salut és un dret, ja no puc donar suport a una esmena que fa dependre aquest dret del codi postal”, és a dir, de la capacitat adquisitiv­a, va concedir Biden dijous. “Les circumstàn­cies han canviat”, va afegir en al·lusió als atacs al dret a l’avortament en estats republican­s per explicar el seu gir de 180 graus respecte a una que opinió que havia defensat durant dècades i que sempre va justificar per la seva profunda fe catòlica.

En efecte, durant dècades, el suport a aquesta esmena ha estat gairebé total a les files demòcrates. Va ser Bill Clinton qui la va ampliar i va convertir en llei. El 2016, el tema es va posar sobre la taula i aquest any els principals candidats estan fent campanya per derogar la legislació, convençuts que perjudica les dones més pobres. L’afany de la campanya de Biden per defensar la postura original va donar ales als rivals per emfatitzar les seves pròpies posicions contra l’esmena, en especial a les candidates femenines (Warren, Kamala Harris, Amy Klobuchar...) i va posar en relleu el perfil antiquat de l’exvicepres­ident, de 76 anys.

La pressió va ser intensa després d’una mala setmana que va començar entre acusacions de plagi pel seu pla per lluitar contra la crisi climàtica que van provar d’aturar citant les fonts però que Trump va aprofitar per recordar la polèmica que va fer descarrila­r el seu anterior intent d’arribar a la Casa Blanca el 1988, quan va admetre que havia copiat un discurs de Neil Kinnock.

Biden afirma que el seu centrisme és la millor carta per vèncer Trump el 2020, en especial en els estats de l’Oest Mitjà que li van donar la victòria per un estret marge de vots. Des que va saltar a l’arena política a l’abril s’està comportant com si ja fos el candidat presidenci­al i no un aspirant a les primàries, una estratègia no exempta de riscos com s’ha vist aquesta setmana al convertir-se en la diana dels atacs dels seus principals rivals, dins i fora del partit.

Mentre els principals candidats es donaran cita demà en un multitudin­ari acte a Iowa, l’estat que inaugurarà les primàries el 2020, Biden ha decidit no assistir-hi i seguir el seu propi camí, com va fer la setmana passada amb la convenció a Califòrnia. Sense esmentar-lo, la seva absència va ser explotada pels seus rivals, que van carregar contra els qui defensen buscar un punt mitjà en debats com la reforma de la sanitat. Trump “guanyarà si ens assemblem massa a Washington. Sorprenent­ment, el més arriscat que podem fer és ‘anar al que és segur’” a l’elegir un candidat, va advertir Pete Buttigieg, qüestionan­t el vot estratègic que sospesen emetre alguns demòcrates, anteposant les suposades possibilit­ats de guanyar Trump a les seves preferènci­es personals.

El demòcrata ja no defensa la prohibició d’utilitzar els diners del contribuen­t per finançar avortament­s

 ?? DUSTIN CHAMBERS / AFP ?? Joe Biden, aspirant demòcrata a les presidenci­als del 2020, ahir a través de l’espiell d’una càmera en un acte a Atlanta
DUSTIN CHAMBERS / AFP Joe Biden, aspirant demòcrata a les presidenci­als del 2020, ahir a través de l’espiell d’una càmera en un acte a Atlanta

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain