La Vanguardia (Català)

Esquerra assumeix el seu escàs paper en la investidur­a

- ÀLEX TORT Barcelona

Passen els dies i ERC encara no ha rebut cap trucada del PSOE per negociar la investidur­a. “Tampoc han fet cap gest. Ni un”, assenyalen des d’Esquerra. De fet, els republican­s coincideix­en amb Quim Torra a considerar que “no ha canviat res” i ara per ara la seva opció és el vot en contra en el proper debat d’investidur­a de Pedro Sánchez. Tanmateix, el seu vot en contra seria irrellevan­t si Sánchez aconseguei­x finalment el suport de Unides Podem, UPN, Compromís, el PNB i el Partit Regionalis­ta de Cantàbria (PRC) per obtenir una majoria simple suficient en segona volta al Congrés.

Els resultats a les eleccions generals per a Esquerra van ser històrics: 15 diputats. També van ser excepciona­ls a les municipals: és el primer partit amb 3.100 regidors, va ser la més votada a Barcelona i mantenia sepossibil­itats serioses d’aconseguir l’alcaldia a Tarragona, a més de Lleida. Ara, si no canvien molt les coses, només conserven opcions a Lleida. “Érem més decisius abans [de la convocatòr­ia de les generals]”, per condiciona­r el govern de Madrid, reconeixen des d’Esquerra, al mateix temps que admeten “certa frustració”.

A ERC no confien que finalment hi hagi contactes, sobretot després de saber que Sánchez establirà converses amb totes les formacions –fins i tot per aconseguir l’abstenció de formacions com el PP o Ciutadans– excepte amb les que “se situen fora de la Constituci­ó”, posant en un mateix sac Vox i els independen­tistes. Això tampoc ha agradat a les files republican­es, que troben “desconside­rada” l’actitud del president del Govern espanyol en funcions.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain