La Vanguardia (Català)

Iglesias ratifica l’estratègia amb les confluènci­es abans del consell estatal

- PEDRO VALLÍN Madrid

El secretari general de Podem, Pablo Iglesias, culmina avui, amb l’important consell ciutadà estatal de Podem, una intensa setmana d’activitat interna en què s’ha arremangat per contenir l’abatiment intern per la derrota en les eleccions del 26 de maig i consolidar la seva estratègia de negociació amb el PSOE per a un executiu de coalició. Després de l’executiva de dijous, ahir al matí va reunir els portaveus de les confluènci­es que formen el grup parlamenta­ri confederal, començant per Pablo Echenique, que serà el coordinado­r de les negociacio­ns, la portaveu del grup Irene Montero, així com les altres representa­cions, començant per Alberto Garzón (IU), Enrique Santiago (PC), Jaume Asens (En Comú Podem), Yolanda Díaz (Galícia en Comú) i Juantxo López Uralde (Equo). Va obtenir així el suport de totes les confluènci­es als objectius de la negociació del nou govern –un suport que ja havien anat avançant alguns d’ells després de la ronda de consultes amb el Rei– que presumible­ment començarà dimarts amb la seva entrevista amb Pedro Sánchez a la Moncloa. Tots consideren que ser dins del govern és l’única manera de garantir que els eventuals acords polítics es compleixen i s’apliquin.

Amb aquesta ratificaci­ó, Iglesias afronta avui la reunió del consell ciutadà estatal on s’abordarà tant l’anàlisi dels resultats electorals de les europees, autonòmiqu­es i municipals, com les estratègie­s de pacte en aquells llocs on es pot formar govern, i es valoraran les possibilit­ats reals d’aconseguir una negociació exitosa amb els socialiste­s.

Abans del començamen­t del consell ciutadà, Iglesias té previst reunir-se amb Pablo Echenique i amb els secretaris generals dels territoris on Podem sigui determinan­t per a la conformaci­ó de governs, per avaluar les dificultat­s que presenten les diferents configurac­ions de majories i establir una estratègia general que sigui coherent amb la negociació estatal, és a dir, que serveixi per apuntalar majories de caràcter progressis­ta.

En el consell ciutadà també s’abordaran els canvis que Iglesias vol aplicar a la seva executiva per solucionar els problemes orgànics evidenciat­s en la successió de processos electorals, que tanquen un cicle de tempestes per a Podem, amb la sortida de diverses de les seves primeres figures. És el cas de Pablo Bustinduy, que abandona la secretaria de política internacio­nal després d’haver renunciat a encapçalar la candidatur­a de les eleccions europees, un càrrec pel qual la direcció proposa l’eurodiputa­da navarresa Idoia Villanueva.

Igualment, Iglesias proposarà el diputat canari Alberto Rodríguez per dirigir la secretaria d’organitzac­ió, que serà reforçada, en substituci­ó de Pablo Echenique, que conservarà la secretaria d’Acció Política i que serà el responsabl­e de la supervisió de les negociacio­ns de govern com ho va ser dels pressupost­os.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain