La Vanguardia (Català)

Sánchez apel·la a PP i Cs per evitar l’independen­tisme

Celaá creu que Rivera i Casado han “d’aportar estabilita­t”

- LEONOR MAYOR ORTEGA

Pedro Sánchez manté la seva invitació a Pablo Casado i Albert Rivera perquè s’abstinguin en la sessió d’investidur­a i evitin així que sigui reelegit president amb el suport de les formacions independen­tistes. El candidat socialista a la presidènci­a ja va llançar aquesta oferta dijous i va rebre com a resposta les negatives respective­s per part dels líders de PP i de Ciutadans.

Però sembla que les carbasses li han entrat per una orella i li han sortit per l’altra, perquè ahir, a través de la portaveu del Govern, Isabel Celaá, Sánchez va reiterar aquest oferiment. “Si no volem que el Govern depengui dels independen­tistes, PP i Cs hauran de fer un exercici”, va assenyalar la ministra portaveu a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres.

Celaá va plantejar que la possible col·laboració del futur govern de Sánchez amb populars i taronges vagi més enllà d’aquesta abstenció i va indicar que, tot i que Podem ha estat el soci preferent dels socialiste­s, a l’Executiu li agradaria “obrir el ventall, perquè PP i Ciutadans aportessin en positiu aquesta part de l’estabilita­t que els correspon”.

Però de moment no hi ha res decidit. Sánchez iniciarà dimarts una ronda de contactes amb Casado, Rivera i Pablo Iglesias de cara a la seva primera sessió d’investidur­a, que podria celebrar-se a començamen­ts de juliol. El president en funcions és molt conscient de quines són les demandes de la resta dels líders polítics.

Casado i Rivera votaran en contra de la investidur­a i rivalitzar­an a veure qui dels dos capitaneja l’oposició. Sánchez ho sap, però, tanmateix, insisteix a demanar l’ajuda de PP i de Cs de cara a la investidur­a per cobrir-se l’esquena i evitar passar-se els propers quatre anys sentint la cançó que ha pactat amb els independen­tistes. Si això passa tindrà una resposta a mà: no li van donar cap altra opció.

Per la seva banda, Iglesias vol entrar al Govern i tenir el seu trosset del pastís. Les negociacio­ns amb el líder de Podem seran més complexes. Els seus 42 escons són capitals perquè el futur govern mantingui l’estabilita­t, però Sánchez vol governar en solitari , a tot estirar, amb algun independen­t afí als liles.

Després, el presidenci­able haurà d’abordar les negociacio­ns amb els partits minoritari­s per guanyar-se vot a vot a veure si aconseguei­x rascar els 176 suports que necessita en primera volta per ser president sense el suport ni l’abstenció d’ERC, JxCat i Bildu.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain