La Vanguardia (Català)

El socialisme navarrès manté la pugna amb UPN

El PSN se sent avalat per Ferraz per liderar un acord

- JOKIN LECUMBERRI

“El PSN i el PSOE tenim la mateixa posició, i és que amb Bildu no s’acorda res”. Les paraules de Pedro Sánchez dijous a la nit han arribat com la pluja enmig del desert per als socialiste­s navarresos, que hi veuen un aval en el seu intent de formar govern amb Geroa Bai, Podem i Esquerra Ezkerra. Unes declaracio­ns mesuradame­nt ambigües i que no descarten cap escenari a la comunitat però que són el ferro roent a què s’agafa el PSN després d’una setmana complicada, en la qual la ronda de contactes iniciada per María Chivite ha estat marcada pel veto al seu Executiu airejat per Ferraz.

“No hi ha dues versions al partit, pensem el mateix a Madrid i aquí: un govern progressis­ta i d’esquerres a Navarra”, va insistir ahir el secretari d’organitzac­ió del PSN, Ramón Alzórriz, al final de la seva trobada amb Esquerra Ezkerra, que va tancar la primera presa de contacte amb els possibles socis de govern.

Els socialiste­s navarresos consideren les declaracio­ns de Sánchez un reconeixem­ent a la seva aposta, que inclou una consulta vinculant a la militància sobre els pactes que el mateix president va assumir perquè “així està reglat”.

No és una qüestió fútil després que el secretari d’organitzac­ió, José Luis Ábalos, i la vicepresid­enta, Carmen Calvo, posessin en dubte el recorregut de la votació interna recordant que els “òrgans federals” tenen l’última paraula.

El xoc entre la militància navarresa i la negativa de Ferraz suposaria un autèntic cisma i una estocada greu al PSN, a qui li ha costat 12 anys recuperar-se de l’agost del 2007, quan des de Madrid se’l va obligar a facilitar l’arribada al poder d’UPN.

Ahir els socialiste­s navarresos van insistir que aquesta vegada ni donaran suport a la coalició Navarra Suma –UPN, PP i Cs– ni pactaran amb EH Bildu, de qui necessiten la seva abstenció. És precisamen­t aquest suport de l’esquerra abertzale el que aixeca divisions a dins del partit. Sánchez ha ratificat el cordó sanitari al seu voltant tot i que el cenyeix a pactes, sense entrar en la validesa d’un suport passiu. El PSN veu aquí una altra empenta en la seva via.

Per la seva banda, la marca del PNB al territori, Geroa Bai, creu que les paraules de Sánchez ratifiquen la via Chivite, tot i que al partit encara es mostren cautelosos. “Estem curats d’espant, el futur de la comunitat ha de dilucidar-se sense ingerèncie­s externes”, expliquen. Tant és així, que els jeltzales ja han avisat Sánchez que “prendran nota” si les decisions es prenen fora del territori, un toc d’atenció en què apareixen els sis vots penabistes al Congrés dels Diputats. UPN, que ha ofert a Pedro Sánchez el suport dels seus dos diputats a canvi del Govern foral, va assegurar ahir que el PSN “va en la direcció contrària” al PSOE.

Els nacionalis­tes i el PNB adverteixe­n que en prendran nota, si el PSOE bloqueja un acord

 ?? JESÚS DIGES / EFE ?? Marisa de Simón, d’Esquerra-Ezkerra després de la reunió amb María Chivite a la ronda de contactes
JESÚS DIGES / EFE Marisa de Simón, d’Esquerra-Ezkerra després de la reunió amb María Chivite a la ronda de contactes

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain