La Vanguardia (Català)

Una ampolla en descomposi­ció

- Quim Monzó

Fins al moment, la pel·lícula més llarga de la història és Logistics, d’Erika Magnusson i Daniel Andersson. Dura 35 dies i 17 hores. La idea era interrogar-se sobre el procés que segueixen els aparells electrònic­s, des del lloc on els fabriquen fins a la botiga on els compres. La trama –per dir-ne d’alguna manera– consisteix en el seguiment del procés de fabricació, distribuci­ó i venda d’un podòmetre. Compren el podòmetre a Estocolm, i aleshores, en ordre invers, ressegueix­en el procés. Tot en temps real. D’Estocolm passen a Insjön, Göteborg, Bremerhave­n, Rotterdam, Algesires, Màlaga... La ruta acaba a la Xina, a Shenzhen, a la fàbrica on el van fer. Us pot semblar la pel·lícula més avorrida del món, però no sols va aconseguir subvencion­s de dues importants fundacions culturals sueques sinó que es va estrenar a Uppsala en una sessió que va començar l’1 de desembre del 2012 i va acabar el 6 de gener del 2013. Encabat la van projectar a Estocolm i tot seguit va iniciar una gira mundial que va tenir com a primera parada el Festival de Cinema Alternatiu de Shenzhen.

Doncs bé, aviat una nova pel·li li arrabassar­à

la corona. Bé, això d’aviat és una manera de parlar, perquè calculen que durarà 450 anys. Però com que avui en dia tot va molt ràpid i probableme­nt el 2469 alguns de nosaltres ja no serem en aquesta vall de llàgrimes, mentrestan­t l’emeten en streaming.

Aquests dies, per la ràdio passen un anunci de rentadores Siemens. És molt bo, sobretot comparat amb la immensa majoria d’anuncis radiofònic­s, que en general fan fàstic. A l’anunci de Siemens, un home truca al servei tècnic per queixar-se que al seu televisor només passen una pel·li repetitiva que va sobre roba que gira i gira. La dona que l’atén sent el soroll de la màquina de rentar i li diu que es fixi que davant de la paraula Siemens hi posa “rentadora”. I més o menys ve a dir-li que ja entén que potser ell està acostumat als televisors Siemens, però que també fabriquen rentadores, i que val més que ens hi acostumem. Doncs a l’audiovisua­l aquest que durarà 450 anys passa una cosa semblant. Va d’una ampolla immòbil. Una ampolla de plàstic, i la paraula plàstic ja és una pista perquè imagineu de què va: dels 450 anys que triga el plàstic a degradar-se. El WWF, el Fons Mundial per la Natura, el retransmet al seu perfil de Facebook, per conscienci­ar el món sobre el llarg procés de descomposi­ció dels plàstics i de la necessitat d’instar els governs a arribar a un acord global “jurídicame­nt vinculant” que eviti la contaminac­ió dels oceans, plens de bosses i ampolles que triguen segles a degradar-se.

Normalment, quan hi ha audiovisua­ls de tan llarga durada la gent se’n burla sense pietat. Ja va passar als anys seixanta amb Sleep (5 hores i 21 minuts) i Empire (8 hores i 5 minuts) d’Andy Warhol. Però amb aquest de l’ampolla no passarà, perquè és per una causa noble de la qual ningú no gosarà fer-ne befa perquè l’escorxarie­n de viu en viu. Quin món més trist que ens ha quedat.

La pel·li (que durarà 450 anys) va d’una ampolla de plàstic, i la paraula ‘plàstic’ us ha de servir de pista

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain