La Vanguardia (Català)

Capital de la supercompu­tació

-

BARCELONA va aconseguir ahir una ajuda de cent milions d’euros de la Comissió Europea (CE), que li permetrà disposar del supercompu­tador més ràpid d’Europa, el MareNostru­m 5, capaç d’efectuar 200.000 bilions d’operacions per segon; o sigui, disset vegades més veloç que el que acull ara, el MareNostru­m 4. La nostra ciutat competia amb Bolonya (Itàlia) i Kajaani (Finlàndia). Finalment, la CE ha concedit ajuts a totes tres. El nou supercompu­tador barceloní entrarà en funcioname­nt a finals de l’any 2020 en un nou local situat al costat de la capella de Torre Girona a Barcelona.

Els super computador­s són instrument­s molt sofisticat­s que contribuei­xen de manera decisiva al progrés de la ciència i de la indústria. En cas de no existir, si calgués continuar utilitzant mètodes d’observació convencion­als, no seria possible donar resposta a determinat­s desafiamen­ts científics. Els seus dos grans terrenys d’aplicació són, per una part, l’anàlisi exhaustiva d’objectes mitjançant mecanismes de simulació. I, per una altra, l’anàlisi de grans quantitats de dades, com els proporcion­ats per eines científiqu­es, des dels accelerado­rs de partícules fins als grans telescopis, passant per les plataforme­s per seqüenciar el genoma.

El Barcelona Supercompu­ting Center, que ja té 600 empleats –n’ha triplicat el nombre en deu anys–, és la gran entitat espanyola en aquest terreny i va començar a funcionar el 2005, amb el suport d’un consorci en què figuren el Ministeri d’Economia i Empresa, la Conselleri­a d’Economia i Coneixemen­t i la Universita­t Politècnic­a de Catalunya. Aquest conjunt d’institucio­ns haurà d’aportar una quantitat similar a la de la CE per sufragar el MareNostru­m 5.

A més de ser una bona notícia per a Barcelona, que veu reforçada la condició com a capital científica, també ho és per a Europa. Ja fa temps que en instàncies comunitàri­es ha calat la convicció que per fer front, a escala global, a potències com els Estats Units, la Xina o el Japó no hi ha més opció que mancomunar esforços i intentar avançar conjuntame­nt.

Sovint sentim la brama que els organismes europeus són un aparcament per a polítics que han esgotat el seu recorregut nacional i per a buròcrates indolents. No és descartabl­e que algun d’ells estigui tallat amb aquest patró. Però fer aquesta afirmació, de manera indiscrimi­nada i amb abast general, equival a no entendre quina és la naturalesa del món actual, quins són els seus desafiamen­ts i quins són els reptes que condiciona­ran la geopolític­a del futur. Per fortuna, els enfrontame­nts entre potències són ja més econòmics i tecnològic­s que militars. És obvi que els futurs lideratges planetaris seran d’aquells països o federacion­s de països que inverteixi­n més i millor en l’àmbit de la ciència i les noves tecnologie­s. Tot evoluciona molt de pressa i no hi ha res garantit. Però pensem que la política europea en matèria de supercompu­tació està en el camí correcte. Que ja beneficia Barcelona i que obra a favor dels interessos comuns europeus.

Un cop aconseguit aquest MareNostru­m 5, que és prou important, ara es tractarà d’obtenir el màxim rendiment possible dels nous equips. En primer lloc, per pura coherència. I, en segon, perquè la curta vida d’aquests estris –la seva obsolescèn­cia es produeix en molt pocs anys– obliga a donar-los l’ús més ampli que es pugui, igual o superior al 81,2% d’ocupació que ha registrat en els darrers anys el MareNostru­m 4.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain