La Vanguardia (Català)

Les obres de la Sagrada Família costaran 374 milions

L’Ajuntament concedeix la llicència, per la qual ingressarà 4,6 milions, després de 137 anys de treballs sense permís

- ÓSCAR MUÑOZ Barcelona

La Sagrada Família ja té llicència d’obres. Després de 137 anys de treballs sense aquest permís administra­tiu, l’Ajuntament de Barcelona ha aprovat concedir-l’hi –ho va fer a la comissió de govern de dijous–, de manera que la situació es regularitz­a. A la sol·licitud la Junta Constructo­ra hi detalla que les actuacions previstes d’acord amb el planejamen­t vigent tenen un cost estimat de 374 milions d’euros, segons ahir va revelar la tinenta d’alcalde d’Urbanisme en funcions, Janet Sanz. És una xifra fins ara desconegud­a que dona compte de la magnitud del projecte que queda per executar i que es preveu afrontar per fases fins al 2026. No s’hi inclouen la façana de la Glòria i l’accés principal mitjançant una gran escalinata pel carrer Mallorca, que es definiran en una taula de treball en què hi haurà el patronat, els veïns i entitats de la ciutat.

La Junta Constructo­ra abonarà a l’Ajuntament 4,6 milions per la llicència, tal com va avançar la mateixa Sanz en un acte de la seva formació, BComú, al començamen­t de la campanya electoral. Aquesta quantitat, va detallar la regidora ahir, es desglossa en 4.385.000 euros en concepte d’impost de construcci­ons, instal·lacions i obres (ICIO) i 241.000 euros per la taxa correspone­nt. En paral·lel, l’entitat que promou el temple aportarà a l’erari municipal 36 milions, repartits en deu anys, per a millores del transport públic (22 milions), accessibil­itat al metro (7 milions), noves urbanitzac­ions de l’entorn (4 milions) i mantenimen­t de l’espai públic (3 milions). D’aquesta manera, va valorar la tinenta d’alcalde, la Sagrada Família, el monument més visitat de la ciutat –cada any rep 4,5 milions de persones a l’interior i 20 milions més el veuen des del carrer– “es cor responsabi­litza” per“equilibrar els efectes del turisme ”.

La concessió de la llicència i l’aportació econòmica extraordin­ària per part de la Sagrada Família són conseqüènc­ia d’un acord segellat per la Junta Constructo­ra i l’Ajuntament a l’octubre, després de dos anys de negociacio­ns. El pacte també va permetre avançar en la redacció de la modificaci­ó del pla general metropolit­à (PGM) i el pla especial urbanístic integral (PEUI) per incorporar aquesta operació, que es va aprovar al ple municipal del febrer. Tot seguit, el patronat va sol·licitar el permís d’obres.

“Per fi es resol una anomalia històrica de la nostra ciutat, que una obra com la Sagrada Família s’estigués fent de manera il·legal”, va destacar Sanz, per la qual és remarcable que la basílica “tindrà i pagarà una llicència com tothom, sense cap tipus de privilegi”. Per mitjà d’un comunicat, la Junta Constructo­ra va valorar que s’hagi “regularitz­at” la situació, fruit d’“un treball conjunt amb l’Ajuntament”, que permet “continuar construint el projecte d’Antoni Gaudí”.

El permís concedit és, específica­ment, per a una gran rehabilita­ció amb augment de volum i execució d’obres d’edificació del temple a la parcel·la delimitada per Provença, Sardenya, Marina i Mallorca, que consta de l’immoble principal, torres d’alçàries diferents –la més alta, de 172 metres– i dues plantes subterràni­es. El sostre màxim edificable és de 53.495 m2. La superfície construïda autoritzad­a és de 41.026 m2 sobre rasant i els dos nivells al subsòl; l’inferior ocupa parcialmen­t els xamfrans de Mallorca amb Sardenya i Marina i conté magatzems i instal·lacions de l’edifici. A la planta -1 hi ha la cripta, les galeries sota la nau principal i instal·lacions.

També s’han tramitat els permisos d’activitat. L’ús principal és de centre de culte visitable obert més enllà de l’horari dels actes litúrgics. A més de religiós, l’ús és cultural, perquè inclou el museu. També s’hi preveuen activitats relacionad­es amb el funcioname­nt i l’administra­ció del centre, com la sagristia, oficines i tallers de mantenimen­t, i un màxim de 378 m2 comercials, ubicats a les plantes subterràni­es amb categoria de petit establimen­t de venda al detall de productes relacionat­s amb el temple a què es podrà accedir des de l’interior.

No s’hi inclouen la façana de la Glòria i l’accés mitjançant una gran escalinata pel carrer Mallorca

 ?? PEDRO MADUEÑO ?? Treballs de construcci­ó de les grans torres centrals de la basílica; la més alta arribarà als 172 metres
PEDRO MADUEÑO Treballs de construcci­ó de les grans torres centrals de la basílica; la més alta arribarà als 172 metres

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain