La Vanguardia (Català)

ELS MOTS ENCREUATS

- Màrius Serra

HORITZONTA­LS

1 Faries incisions a la soca d’un arbre per comptar les estatuetes que guanya una pel·lícula. Joc d’endevinaci­ó que es juga estenent o amagant dits de les mans mentre es pronostica la suma dels dos jugadors.

2 Aplegà. Actes de brutalitat. 3 Olles grosses amb una sola nansa. Que hi va molt, a totes. 4 Al final, m’hi estiro. Mallorquin­a d’origen hebreu. Feixuc.

5 La part superior del gall. Terra treballada pel pagès. Portada de vocalistes. 6 El primer de tots. Empesa amb lligat de plana que serveix per fer la franel·la de cotó estampada. Paella metàl·lica hemisfèric­a on es fan unes delicioses botifarres que prenen el nom del recipient. El primer de tots. 7 Estaven situades. Moments greus que afecten tothom. La marca d’electrodom­èstics que l’Olga porta al cor. 8 Sol precedir totes les condicions. Tocava vores. Aculli els membres de la tercera edat. 9 Company de l’amat lul·lià. Carme Torres Kojak. Institució global més antonomàsi­a.

10 Extrem palindròmi­c. Rata que rosega la creu. Presenta una repetició de les vocals a partir de la síl·laba accentuada. 11 Glòria vegetal dels victorioso­s. Els conjunts d’ocells d’un niu. 12 La fi de la creixença. Aquesta fruita tira a aspra. Porc degollat.

13 Fem. Entabanar, segurament a través de les xarxes. Ens cal per respirar.

14 Emetre missatges a través de les antenes. Coberts de roba.

VERTICALS

1 Plantes de la família de les urticàries, relacionad­es amb les picassors, com el seu nom indica. Aixecar. 2 Reposarà el cul. Expressió sorollosa d’alegria. 3 Val amb què es participa en un concurs o una rifa. Na Cruz de Holllywood. Totxo menorquí. Rod degollat. 4 Animal mansoi. El terme botànic que trobareu a l’entrada de Cincinnati. Ministre de sinagoga. 5 Cabell afro. Aquests colors mai no destaquen. As. 6 Iode. Privats d’atributs. Aquest fabrica instrument­s de corda difícils de transporta­r. 7 Ens. Carregada de doblers, ja et banyega. Carn sense gos.

8 Ho conec, i és al sud-est. Cobert de parets per tot. El punt cardinal que ningú no vol perdre. 9 Cansalades ratllades. Cabdill alemany.

10 Així comencen tots els minuts, aquí i a la Xina. Cançó operística molt admirada per Hitler. Transpirad­a.

11 Mesura la benzina. Aquesta té un esquelet molt prominent. Rap degollat. 12 Artèria fluvial de baixa intensitat. Aquesta no fa ni olor ni pudor.

13 La declaració anual que ens afecta més l’economia. Aquest pertany a la lluna. En un tres i no res. 14 Suavitzi. Així acaben els ternascos.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain