La Vanguardia (Català)

El cineasta que va canviar el gènere del terror

Un documental de TCM ret homenatge a William Friedkin, el director de la icònica ‘L’exorcista’

-

El canal TCM ret avui homenatge al cineasta que va canviar el gènere del terror per sempre. Quan el 1973 William Friedkin va dirigir L’exorcista, no pensava fer una pel·lícula de terror, sinó un film que indagués els misteris de la fe. “Una pel·lícula com L’exorcista genera dos tipus d’opinions. Una és si el que s’hi explica és possible. L’altra és que és impossible. No hi ha punt mitjà. Aquest és el misteri de la fe”, va explicar el realitzado­r el 2017 quan el Festival de Sitges li va atorgar el Gran Premi d’Honor del certamen.

El canal estrena avui el documental de producció pròpia Friedkin sin censuras (22 h), en què el mateix realitzado­r repassa la seva filmografi­a amb l’ajuda d’actors com Matthew McConaughe­y i de companys de professió com Quentin Tarantino o Wes Anderson. A continuaci­ó s’emetrà la versió estesa de L’exorcista (23.45 h).

Gairebé immediatam­ent després de l’estrena, L’exorcista es va convertir en una pel·lícula emblemàtic­a del gènere de terror. Va obtenir deu candidatur­es a la cerimònia dels Oscar del 1974 i va guanyar les de millor guió adaptat i millor so. Després se’n van rodar una seqüela i una tercera part, ja sense la participac­ió de Friedkin, i va inaugurar la moda de cintes amb temàtica demoníaca, com La profecia.

Friedkin va néixer a Chicago el 1935. Quan era jove es va apassionar pel cinema després de veure Ciutadà Kane, d’Orson Welles. Pertany a la mateixa generació de cineastes que Brian De Palma, Martin Scorsese, Francis Ford Coppola o Michael Cimino. En televisió va treballar a la sèrie de televisió Alfred Hitchcock presenta i en cinema va debutar el 1967 amb un musical titulat Good times, protagonit­zat per Cher i Sonny Bono.

Després de treballar en alguns films que van fracassar en taquilla, el 1971 va ser l’any de la seva consagraci­ó gràcies a French connection, un film protagonit­zat per Gene Hackman, Roy Scheider i Fernando Rey que va guanyar cinc premis Oscar, entre els quals el de millor director per a William Friedkin. “L’endemà de la cerimònia va ser l’única vegada en la meva vida que he anat a un psiquiatre”, recorda. “Em sentia profundame­nt infeliç. Li vaig dir que havia guanyat un Oscar i que pensava que no me’l mereixia”.

Un any després dirigia L’exorcista, basada en la novel·la de William Peter Blatty, que va ser una autèntica bomba a tot el món. Friedkin va arribar al projecte de retruc, després que realitzado­rs com Mike Nichols, John Boorman o Peter Bogdanovic­h el rebutgessi­n. Després d’El exorcista, Friedkin va dirigir títols com A la cacera, amb Al Pacino, o Viure i morir a Los Angeles, amb William Petersen i Willem Dafoe. També s’ha dedicat al muntatge d’òperes.

El que no pensa fer mai és retirar-se. “Això significar­ia que estic mort”, reconeix. A la Mostra de Venècia del 2017 va estrenar el documental The devil and father amorth, en què filma minuciosam­ent un exorcisme practicat a una dona italiana de 30 anys. “Va ser una experiènci­a aterridora. El que vaig veure allà va ser massa pertorbado­r. No havia presenciat mai res igual”. Ho deia la mateixa persona que fa gairebé 50 anys va terroritza­r mig món amb la pel·lícula sobre una innocent nena posseïda pel diable.

 ?? GETTY IMAGESD ?? William Friedkin al costat d’un cartell de L’exorcista
GETTY IMAGESD William Friedkin al costat d’un cartell de L’exorcista

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain