La Vanguardia (Català)

Joves del Raval contra la islamofòbi­a

Un grup d’universita­ris combaten el discurs de l’odi a través de les xarxes socials amb la campanya global #BeTheKey

- JUAN MANUEL GARCÍA

Tot just unes setmanes després de l’atemptat terrorista a la Rambla del 17 d’agost del 2017, Lydia Dionis Giordano (19) caminava pels mateixos carrers estrets del centre de Barcelona pels quals va fugir Younes Abouyaaqou­b, el conductor de la furgoneta que va causar 15 morts i més de 130 ferits. En ple període de dol a la ciutat, ella començava, esperançad­a, una nova etapa com a estudiant università­ria a la facultat de Comunicaci­ó i Relacions Internacio­nals Blanquerna de la Universita­t Ramon Llull, ubicada al cor del Raval.

Per als catalans eren dies de confusió i desconcert; d’incomprens­ió i descoratja­ment; també d’agitació. Molts no compreníem com ens podia haver passat a nosaltres; per què uns joves criats a la nostra terra, aparentmen­t integrats a la nostra comunitat, s’havien convertit en els botxins de la nostra innocència. Aquella barreja de sensacions es va traduir en reaccions de tota mena a través de les xarxes socials, l’abocador de sentiments dels nostres dies: “El discurs de l’odi es va desencaden­ar a Twitter. Es va posar tota la comunitat musulmana en un mateix sac. Va ser injust. En la majoria dels casos s’insultava i es faltava al respecte des de la covardia que proporcion­a l’anonimat. Semblava que tot l’islamisme havia de demanar perdó, quan ells eren tan víctimes com nosaltres. O més.”, reflexiona la Lydia.

Les primeres classes a la universita­t d’aquesta jove i els seus companys van estar marcades per un esdevenime­nt que va commociona­r el món i que havia passat a pocs metres d’on es trobaven: “Ho comentàvem cada dia a l’aula, i va sorgir la idea de passar a l’acció amb l’objectiu d’aturar les agressions contra la moral i la religió de persones que no tenien cap responsabi­litat en allò que havia passat i que, a més a més, eren els nostres veïns”, explica.

Així va néixer #BeTheKey, una campanya internacio­nal que té com a objectiu prioritari “empoderar la gent, especialme­nt els joves, perquè prenguin consciènci­a que ells poden ser claus en el seu entorn, al seu barri, en la seva comunitat: que tenen la clau per crear un impacte positiu que contribuei­xi a combatre el racisme i la intolerànc­ia envers el que és diferent”, resumeix Dionis. La iniciativa vol provocar una reacció de la ciutadania, les institucio­ns i els mitjans de comunicaci­ó davant el creixent recel a la població immigrant a la ciutat de Barcelona, i en concret al Raval. “Veiem la situació amb gran preocupaci­ó i per això creiem que és el moment d’alçar la veu per eliminar l’extremisme i la islamofòbi­a”.

Malgrat que la freqüència i el nivell d’agressivit­at de les arengues contra la comunitat musulmana del barri han disminuït respecte a les setmanes posteriors als atemptats gihadistes, l’auge de l’extrema dreta a les últimes eleccions ha ressuscita­t el discurs discrimina­tori. La Lydia considera que les societats occidental­s pateixen dos problemes molt seriosos: “D’una banda hi ha una flagrant falta d’informació: cal llegir més, conèixer la realitat de les altres cultures, escoltar-los; a més, encara hi ha molts prejudicis, fins i tot entre els joves. Veiem una jove musulmana amb un vel i pensem que està reprimida, que l’obliguen a portar-lo. La realitat és que la majoria de les noies porten el vel per voluntat pròpia, per les seves creences culturals i religioses. Ser dona i musulmana encara suposa un doble motiu de discrimina­ció a Occident ”, reflexiona.

La campanya es visibilitz­a per mitjà de fotos publicades a les xarxes socials en què els participan­ts posen amb una clau i expliquen el motiu pel qual pensen que poden ser claus a fi d’influir positivame­nt en el seu entorn i contribuir al canvi sobre la percepció que tenim dels musulmans. “Posem el focus en la islamofòbi­a, però la nostra intenció és posar fi a la discrimina­ció envers qualsevol minoria”, matisa la promotora i líder del projecte. També organitzen tallers de formació i altres esdevenime­nts dirigits a “informar sobre la realitat” dels nostres veïns d’altres cultures, que sovint és molt diferent de la que es transmet a través de les plataforme­s digitals de l’odi.

#BeTheKey té el suport de l’Observator­i Blanquerna de Comunicaci­ó, Religió i Cultura. Molts dels joves que hi col·laboren tenen inquietuds religioses, un fet que actualment cada vegada és més excepciona­l en nanos que amb prou feines superen la majoria d’edat. Ara bé, la Lydia és fidel a les seves creences. La frase que dona la benvinguda al seu perfil d’Instagram és “God First. Traveling Lover”, i a fe que ho compleix: ha presentat aquesta campanya solidària a la seu del Parlament Europeu de Brussel·les, en una universita­t de Belgrad (Sèrbia) i en un congrés a Hèlsinki (Finlàndia), llocs on la proposta ha estat acollida amb molt d’interès i s’ha considerat “necessària”; actualment és als Estats Units, on participar­à, amb milers de joves cristians de tot el món, en la conferènci­a Cru19, que se celebra a finals de juliol a Ford Collins (Colorado).

“Després dels atemptats es va posar tota la comunitat musulmana al mateix sac: va ser injust”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Lydia Dionis Giordano, estudiant de Relacions Internacio­nals a la Universita­t Ramon Llull i impulsora de la campanya #BeTheKey
MANÉ ESPINOSA Lydia Dionis Giordano, estudiant de Relacions Internacio­nals a la Universita­t Ramon Llull i impulsora de la campanya #BeTheKey

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain