La Vanguardia (Català)

L’espera dona pas a la il·lusió

Espanya debuta avui contra Sud-àfrica amb ganes de demostrar la seva vàlua

- ORIOL DOTRAS París Enviat especial

Jorge Vilda deia fa uns dies, a l’entrevista publicada a La Vanguardia, que més enllà del resultat el dia de l’estrena de la selecció espanyola al Mundial, l’important era la “manera d’entrar” al campionat. En un grup exigent però en què fins i tot el tercer classifica­t tindrà opcions de passar ronda, avui Espanya es vol reconèixer a ella mateixa contra Sud-àfrica a l’Stade Océane de Le Havre. A còpia de jugar la pilota i generar perill a la porteria rival, la roja vol demostrar al món que s’ha fet gran. Els èxits recents en les categories inferiors s’han de traslladar tard o d’hora a l’absoluta. El primer pas, tot i això, és el d’agradar-se i agradar als més de 13.000 aficionats preparats per acolorir la graderia a la vora del canal de la Mànega.

Al Canadà, país on va debutar Espanya en una copa del món ara fa quatre anys, només va poder sumar un punt en els tres partits que va jugar. Les coses han canviat molt. La preparació del torneig ha estat completame­nt diferent, i això s’ha traduït en resultats. Competir als amistosos contra països de la talla dels Estats Units, Anglaterra o el Brasil ha permès al combinat espanyol adquirir un grau de maduresa òptim. Tanmateix, hi ajuda haver guanyat amb solvència els seus vuit partits de la fase de classifica­ció. Aquesta tarda tindrà la possibilit­at d’aconseguir la primera victòria de la seva història en una cita mundialist­a. L’espera dona pas a la il·lusió. “El camí ha estat llarg i gens fàcil”, va recordar Marta Torrejón, veu experiment­ada de la selecció, durant la roda de premsa prèvia al xoc. La lateral catalana del Barça va aparèixer davant els mitjans acompanyad­a de Vilda i l’altra capitana, Irene Paredes. Malgrat ser la tercera selecció més jove a França, la central del PSG va assegurar que el grup ja ha après “a gestionar els nervis de la nit prèvia”. “La gran majoria, si no totes, ja hem jugat partits molt importants, com finals de Copa o de Champions”, va afegir la jugadora guipuscoan­a.

La defensa haurà d’estar en alerta per la velocitat a dalt de les banyana banyana, sobretot per la gasela Thembi Kgatlana, la gran referent. Les subcampion­es africanes han estat notícia els últims mesos perquè percebran la mateixa prima per objectius que el combinat masculí. Només Noruega presenta la igualtat salarial entre homes i dones. El gest de la federació Sud-africana, però, no pot amagar les dificultat­s a què s’enfronten les jugadores, que militen en una lliga que encara no és profession­al. Alguns equips fins i tot han de fer servir els lavabos d’escoles com a vestidors per canviar-se abans de cada entrenamen­t.

CONTRA LES ‘BANYANA BANYANA’ Amb una fase de classifica­ció impecable, ‘la roja’ confia a sumar la primera victòria de la seva història en un Mundial

A priori l’escenari és ideal per començar amb bon peu. “Si nosaltres mateixes ens adonem que som un equip que pot jugar molt bé, tindrem molt guanyat”, va subratllar Vilda, el selecciona­dor més jove del campionat (37). La pilota es posa a rodar. Le Havre, primera parada.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain