La Vanguardia (Català)

El futbol perd els Balcans

El tècnic i dos jugadors montenegri­ns d’origen serbi decideixen no ser-hi davant Kosovo

- JUAN BAUTISTA MARTÍNEZ

Una altra història conflictiv­a dels Balcans just el dia que els líders de Kosovo i Sèrbia es van veure les cares a Bratislava. Per un dia que semblava que la política podia avançar per normalitza­r les relacions entre els dos països, a l’esport hi va haver una derrota. L’entrenador de Montenegro, Ljubisa Tumbakovic, i dos jugadors de la seva selecció, Filip Stojkovic i Mirko Ivanic, no van participar en el partit contra Montenegro de la fase de classifica­ció per a l’Eurocopa que es va disputar ahir a la

nit perquè són serbis, com en el cas del tècnic, o d’origen serbi, i el país de les seves arrels no reconeix el seu oponent. Segons la televisió montenegri­na, el selecciona­dor i els dos futboliste­s, que militen a l’Estrella Roja, van rebre pressions perquè no juguessin. En canvi, tres internacio­nals montenegri­ns més amb lligams serbis sí que van accedir a enfrontar-se a Kosovo (Adam Marusic, Marko Simic i Vukan Savicevic). Per tant, els que van decidir no alinear-se ho van fer per les pressions, per ideologia personal o per totes dues coses?

Sèrbia, com és ben sabut, no reconeix Kosovo com a país. Montenegro, d’altra banda, competeix com a independen­t des del 2006.

A Montenegro han denunciat que feia dies que els mitjans controlats per l’Estat a Sèrbia promovien notícies i tertúlies perquè els futboliste­s amb vinculacio­ns sèrbies no juguessin contra Kosovo. Al web de la UEFA l’apartat d’entrenador de Montenegro al partit d’ahir a la nit estava en blanc. En canvi, a les alineacion­s que es van repartir a la premsa a l’estadi apareixia com a tècnic montenegrí Miodrag Dzudovic, un exjugador de 39 anys.

El partit (1-1), a més, es va disputar a porta tancada a Podgorica perquè la federació montenegri­na va ser castigada per la UEFA per alguns insults racistes contra els jugadors d’Anglaterra Danny Rose i Raheem Sterling durant el partit del mes de març. Aquest episodi va generar molt d’enrenou i va acabar amb la sanció de jugar un partit sense públic.

Tumbakovic, que podria veure perillar el seu càrrec després d’aquesta decisió, dirigeix la selecció montenegri­na des del 2016, per bé que la seva carrera està lligada sobretot al Partizan de Belgrad, que va portar al títol de lliga sis vegades entre el 1993 i el 2001. Stojkovic, al seu torn, és un defensa de l’Estrella Roja que va jugar sota la bandera sèrbia a les seleccions sub-17, sub-19 i sub-21. Ivanic actua com a migcampist­a i comparteix equip amb Stojkovic després de tres anys al BATE Boríssov bielorús. Sí que es va alinear, per contra, Fatos Beciraj com a capità de Montenegro, tot i ser natural d’una ciutat que avui dia pertany a Kosovo. L’embolic sense final.

 ?? STEVO VASILJEVIC / REUTERS ?? El partit es va jugar sense públic
STEVO VASILJEVIC / REUTERS El partit es va jugar sense públic

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain