La Vanguardia (Català)

El preu de l’habitatge nou puja un 10,4%, el ritme més alt des del 2007

Els pisos de segona mà comencen a frenar-se a les zones més cares

- Barcelona

El preu de l’habitatge nou s’ha disparat el primer trimestre de l’any, amb una pujada interanual del 10,4%, el ritme més alt des del 2007, abans que esclatés la crisi immobiliàr­ia, segons l’Índex del Preu de l’Habitatge (IPV) publicat ahir per l’INE. La forta demanda de compra, juntament amb l’escassetat de noves promocions i l’augment dels costos de construcci­ó impulsen la pujada del preu dels habitatges nous. L’habitatge de segona mà, per la seva banda, es va encarir un 6,2% respecte a l’any anterior, la taxa de creixement més baixa des de mitjans del 2017, pel fre dels preus en les comunitats que acumulen més pujades de preus. L’habitatge lliure, en el seu conjunt, es va encarir en el primer trimestre un 6,8%, la taxa més important des que es va iniciar la recuperaci­ó. A Catalunya la pujada ha estat del 7,6%, un punt més que en el quart trimestre del 2018.

Malgrat aquestes pujades, els experts immobiliar­is així com el Banc d’Espanya van descartar que en aquests moments es pugui parlar de bombolla. “No veiem indicis de sobrevalor­ació generalitz­ada,

A Catalunya l’habitatge ha pujat un 7,6%, un punt més que el quart trimestre del 2018

encara que és un element que seguim amb atenció i de manera continuada”, va assenyalar el director general d’Economia i Estadístic­a del Banc d’Espanya, Óscar Arce. Segons el seu parer, el creixement dels preus “no és uniforme per regions ni per ciutats” sinó que es concentra a les grans capitals, com Madrid i Barcelona, i en algunes zones costaneres. “Això és una diferència important respecte a l’anterior cicle expansiu que ens va portar a la crisi”, va assenyalar Arce.

Segons les dades de l’INE, el preu mitjà dels habitatges de segona mà va augmentar dues dècimes menys que el trimestre anterior, mentre que, en canvi, el ritme de pujada dels pisos nous s’ha accelerat gairebé dos punts i mig. Segons el portal Idealista, l’acceleraci­ó dels preus dels pisos nous podria mantenir-se en algunes capitals per l’efecte de les polítiques municipals que limiten noves promocions, com és el cas de Barcelona. I per la fortalesa de la demanda de pisos nous: segons Fotocasa, “set de cada deu compradors adquireixe­n un habitatge de segona mà, encara que l’interès per adquirir habitatge d’obra nova s’ha duplicat en els últims anys entre els potencials compradors”.

En canvi, segons el parer d’aquest portal, “en segona mà els preus comencen a donar senyals d’esgotament”, especialme­nt a les comunitats que acumulen més pujades. Així, la segona mà a Madrid és ara un 9% més cara que fa un any, però en l’anterior trimestre la taxa era del 10%. A Catalunya la taxa d’augment de la segona mà ha baixat del 8% al 7,2%. En canvi, s’han accelerat els preus en comunitats molt turístique­s com Andalusia, Balears i la Comunitat Valenciana, impulsats per la recuperaci­ó de les vendes de segones residèncie­s.

Els experts preveuen que el ritme de pujada de preus permet mantenir el creixement de les vendes de pisos, gràcies al fet que hi ha més facilitats per accedir a una hipoteca, per la competènci­a entre entitats bancàries.

 ?? MARTA PÉREZ / EFE ?? El preu de l’habitatge nou puja amb força per l’escassetat de promocions
MARTA PÉREZ / EFE El preu de l’habitatge nou puja amb força per l’escassetat de promocions
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain