La Vanguardia (Català)

El mercat laboral als EUA alerta de la frenada econòmica

Al maig es van crear 75.000 ocupacions i això anima la Fed a retallar els tipus

- FRANCESC PEIRÓN

Moltes vegades s’ha dit que Wall Street representa les elits, i no el ciutadà corrent, el que es coneix com a Main Street. Aquesta considerac­ió va tenir ahir un nou exemple que la reforça a la pràctica. L’índex Dow Jones es va disparar a l’alça després de difondre’s un dels pitjors informes dels últims temps del mercat laboral dels Estats Units. El tremend retrocés en les contractac­ions –només 75.000 davant les 180.000 vaticinade­s– i l’alentiment en l’increment dels salaris –el 3,1% anualitzat s’esperava que creixés al 3,2%– va ser celebrat al parquet borsari. Ben bé que és un altre món.

Els analistes van entendre que aquesta mala dada obre les portes perquè la Reserva Federal (Fed o banc central dels Estats Units) es plantegi immediatam­ent, fins i tot en la reunió d’aquest juny, una retallada dels tipus d’interès. Hi ha el temor d’una frenada econòmica davant la guerra comercial llançada per la Casa Blanca.

Fa temps que el president Donald Trump pressiona, sota la premissa que la Fed, dirigida per Jerome Powell, que ell va nomenar, fa de tap als seus esforços d’expansió. Amenaça la incertesa. Un dels senyals d’aquesta circumstàn­cia s’expressa en la prudència i cautela mostrada en els negocis en general a l’hora d’ampliar plantilles. Les contractac­ions van afluixar en pràcticame­nt tots els sectors clau i van caure de forma clara al sector minorista.

Tot i això, també hi va haver un costat positiu. L’índex d’atur es va mantenir en el 3,6%. Aquest és el nivell més baix en 49 anys; mentre que un criteri més ampli, que incorpora els treballado­rs temporals, és en els termes equivalent­s a fa dos decennis. Aquest percentatg­e no va variar, malgrat que també es van revisar a la baixa les xifres de llocs de treball creats al març (de 189.000 a 153.000) i a l’abril (de 263.000 a 224.000). En total, un saldo negatiu de 75.000, el mateix que s’ha creat al llarg del mes passat.

Aquest informe laboral del maig rellança més el temor que l’economia entri en una fase crítica. La causa principal es troba en els danys de la guerra comercial que l’Administra­ció Trump manté amb la Xina i la potencial amenaça d’obrir un altre front amb la imposició d’aranzels a Mèxic a partir de dilluns.

Aquest indicador de refredamen­t es produeix just quan es compleixen deu anys de la sortida de la gran recessió. Ha estat una dècada de creixement continuat, una cosa sense antecedent­s en la història de l’economia dels Estats Units. Diversos experts van remarcar que aquesta frenada no significa necessària­ment que s’entri en una nova etapa de recessió.

Però aquest encongimen­t del mercat laboral, el segon en quatre mesos, suggereix un debilitame­nt i la possibilit­at d’un canvi de cicle. Aquelles veus van subratllar que la caiguda de contractac­ions ofereix una imatge real de desacceler­ació.

Amb recessió o no, la guerra comercial de Trump sembla propulsar el refredamen­t

 ?? RICHARD DREW / AP ?? Wall Street interpreta que les dades d’ocupació obren la porta a una rebaixa de tipus
RICHARD DREW / AP Wall Street interpreta que les dades d’ocupació obren la porta a una rebaixa de tipus

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain