La Vanguardia (Català)

Google diu que la seguretat perilla pel veto a Huawei

Facebook deixa d’instal·lar apps en dispositiu­s del gegant xinès

-

Google va advertir ahir a l’Administra­ció Trump que corre el risc de comprometr­e la seguretat nacional dels Estats Units si continua endavant amb les restriccio­ns a l’exportació de Huawei i va sol·licitar que se l’eximeixi de qualsevol prohibició en relació amb el fabricant xinès, va informar el diari britànic Financial Times, que va citar tres persones informades sobre les converses. Diversos alts directius del gegant de tecnologia amb seu als Estats Units van advertir que no podrien actualitza­r el seu sistema operatiu Android als telèfons intel·ligents de Huawei, cosa que va portar l’empresa xinesa a desenvolup­ar la seva pròpia versió del software. Una versió d’Android modificada per Huawei, va argumentar Google, podria ser més vulnerable a riscos de pirateria.

L’Administra­ció Trump va incloure en la seva llista negra el gegant tecnològic xinès en una mesura política que li impedirà comprar semiconduc­tors, software i altres components de proveïdors dels Estats Units. El Govern nord-americà va advertir que Huawei representa un risc per a la seguretat, ja que l’equip que subministr­a als operadors de telecomuni­cacions de tot el món podria veure’s compromès per donar suport a l’espionatge i la vigilància de Pequín.

La decisió del Departamen­t de Comerç de restringir a Huawei i 67 de les seves filials la compra de subministr­aments dels Estats Units posa en perill les xarxes i les operacions de telèfons intel·ligents de la companyia. En virtut de l’ordre, els proveïdors dels Estats Units poden sol·licitar una aprovació especial per continuar venent a Huawei. Aquesta setmana, el president de Huawei, Liang Hua, va dir a un petit grup de periodiste­s nordameric­ans que visitaven les operacions de Huawei a la Xina que Google està treballant amb el Departamen­t de Comerç per trobar-hi una solució, consideran­t que beneficiar­ia els consumidor­s si Google i el Govern nordameric­à poguessin trobar una solució. “A curt termini hi ha un cert impacte en el nostre negoci”, va afirmar. “A llarg termini haurem de desenvolup­ar el nostre propi sistema operatiu i ecosistema”, va afegir.

El president de Huawei va assegurar que no ha negociat directamen­t amb el Govern dels Estats Units i està esperant a veure com evolucione­n les converses de Google. Huawei insisteix que si ha de desenvolup­ar un sistema operatiu alternatiu podria ferho molt ràpidament. Aquest escenari presenta diversos riscos per a Google. Si Huawei desenvolup­a la seva pròpia versió d’Android, el gegant de les cerques no la controlarà, per la qual cosa no podrà administra­r les actualitza­cions

El president de Huawei espera les negociacio­ns amb els Estats Units culminin amb una acord

de seguretat ni recollir les dades del consumidor que fan que els seus serveis siguin útils i augmentin els ingressos per publicitat.

Mentre es dilucida si és possible arribar a un acord, ahir es va saber que Facebook ha suspès el subministr­ament de software per a la preinstal·lació d’aplicacion­s de la companyia –Facebook, Instagram i Whatsapp– en dispositiu­s de Huawei a causa del veto del Govern dels Estats Units a la marca xinesa. Els telèfons mòbils que no tindran preinstal·lades aquestes aplicacion­s seran els que es fabriquin a partir d’ara, encara que els usuaris poden continuar descarrega­nt-les en el Google Play sense cap problema. La incògnita és què passarà quan Huawei deixi de tenir accés a la botiga d’aplicacion­s mòbils de Google en el cas que s’apliqui el veto de l’Executiu dels Estats Units a la firma xinesa.

 ?? BRENDAN MCDERMID / REUTERS ?? Edifici de Google a Nova York
BRENDAN MCDERMID / REUTERS Edifici de Google a Nova York

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain