La Vanguardia (Català)

Barcelona rep el reconeixem­ent d’Europa amb l’adjudicaci­ó del nou supercompu­tador

La capital catalana acollirà al BSC un dels megaordina­dors més potents del continent, amb 200.000 bilions d’operacions per segon

- ELSA VELASCO Barcelona

La Comissió Europea va anunciar ahir l’adjudicaci­ó d’un dels tres nous supercompu­tadors de la UE a Barcelona, que es consolida així com una ciutat referent. El nou MareNostru­m 5 serà un dels megaordina­dors més potents del continent. Capaç de processar 200.000 bilions d’operacions per segon, serà 18 vegades més ràpid que l’actual MareNostru­m 4.

El Barcelona Supercompu­ting Center-Centre Nacional de Supercompu­tació (BSCCNS) acollirà un dels pròxims grans superordin­adors d’Europa, segons va anunciar ahir la Comissió Europea. La màquina es dirà MareNostru­m 5 i tindrà un rendiment màxim de 200 petaflops (200.000 bilions d’operacions per segon), que multiplica­rà per 18 el del nucli de l’actual MareNostru­m 4 (11,1 petaflops), el superordin­ador principal del centre.

Fins ara, cada estat membre de la UE havia de finançar les seves

pròpies màquines, però, per competir a escala mundial en aquesta àrea, els països europeus van decidir unir forces amb la iniciativa EuroHPC (HPC són les sigles de High Performanc­e Computatio­n, computació d’alt rendiment en anglès). A través d’EuroHPC, la Comissió Europea finançarà amb 840 milions d’euros la construcci­ó de vuit nous superordin­adors que han d’entrar en servei abans del 2021, tres dels anomenats pre-exaescala (de més de 150 petaflops) i cinc de petaescala (d’escala de petaflops). Les tres màquines més potents s’ubicaran a Barcelona (el MareNostru­m 5), a Bolonya (Itàlia) i a Kajaani (Finlàndia).

Aquests nous superordin­adors seran el primer pas d’un pla de la Comissió per impulsar la supercompu­tació a Europa i no quedar-se enrere en aquest àmbit estratègic que mundialmen­t lideren els EUA, la Xina i el Japó, actualment amb màquines de 122, 93 i 10,5 petaflops. La pròxima meta serà construir superordin­adors d’exaescala, és a dir, amb una capacitat de càlcul d’exaflops (d’un trilió d’operacions per segon), que es preveuen per al 2023.

En el cas del MareNostru­m 5, la Comissió Europea aportarà 100 milions d’euros. La resta del cost, 100 milions més, l’assumiran el Ministeri de Ciència, Innovació i Universita­ts, la Generalita­t de Catalunya –els dos patrons del BSC– i els estats que van donar suport a la seva candidatur­a: Portugal, Turquia i Croàcia, tot i que encara no s’ha fet oficial la distribuci­ó de la inversió.

“Estic convençuda que els nous superordin­adors [...] potenciara­n la competitiv­itat d’Europa en l’àrea digital. Hem demostrat la força de la nostra aproximaci­ó europea, que portarà beneficis concrets als nostres ciutadans i ajudarà les nostres petites i mitjanes empreses”, ha declarat Mariya Gabriel, comissària d’Economia Digital i Societat, en un comunicat de la Comissió Europea.

El nou arsenal de superordin­adors “és un gran pas endavant perquè Europa assoleixi el següent nivell de capacitat de computació; ens ajudarà a avançar en tecnologie­s orientades al futur com ara l’internet de les coses, la intel·ligència artificial, la robòtica i l’anàlisi de dades”, segons Andrus Ansip, vicepresid­ent del Mercat Únic Digital.

Un altre objectiu crucial és que la ciència i la indústria europees puguin processar les seves dades dins de la Unió Europea, sense haver de dependre de màquines d’altres regions –ara mateix, la UE consumeix més d’un 30% dels recursos mundials de supercompu­tació, mentre que dins del seu territori només aporta un 5%–.

A la convocatòr­ia europea per acollir els tres superordin­adors de pre-exaescala s’hi van presentar a l’abril el consorci italià Cineca i el centre finlandès CSC, que tenia el suport dels països del nord, així com el BSC. El BSC tenia el suport de l’Estat espanyol, la Generalita­t, i dels governs de Portugal, Croàcia, Turquia i Irlanda, que seran els sis integrants del consorci que dirigirà el MareNostru­m 5.

La Comissió Europea ha selecciona­t els candidats per criteris tècnics sobre la localitzac­ió planificad­a, que el BSC complia,

El MareNostru­m 5 rebrà una inversió de 200 milions i serà 18 vegades més ràpid que el seu predecesso­r

seguits d’una negociació política en la qual es va valorar el suport que havia atret cada candidatur­a. Totes tres han aconseguit el vistiplau de la Comissió.

“Estem molt il·lusionats que Espanya estigui al capdavant del projecte després de la feina feta durant molts anys en supercompu­tació a Europa, que ens posarà en una posició molt favorable per poder abordar els desenvolup­aments en intel·ligència artificial que el país necessita en moltíssime­s àrees”, va declarar Pedro Duque, ministre de Ciència, Innovació i Universita­ts en funcions, a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres d’ahir. “És la culminació a una llarga tradició espanyola de suport i d’aposta forta per la supercompu­tació, que es va iniciar el 2004 amb la creació del Centre Nacional de Supercompu­tació i la posada en marxa el 2007 de la Xarxa Espanyola de Supercompu­tació”.

El president de la Generalita­t, Quim Torra, va afirmar que l’elecció de Barcelona com a seu d’un dels superordin­adors més potents d’Europa “garantirà” que Catalunya “lideri la revolució digital i tecnològic­a” i que ocupi “un lloc de lideratge en el tema de la computació”, en la trentena Trobada Empresaria­l al Pirineu a la Seu d’Urgell, segons informa Efe.

La part principal del MareNostru­m 5 s’instal·larà en un edifici de nova construcci­ó al costat de la capella de la Torre Girona, de la Universita­t Politècnic­a de Catalunya, on dins d’una caixa de vidre hi ha l’actual MareNostru­m 4, que va començar a funcionar el 2017. Alguns components del nou supeordena­dor ocuparan part d’aquest antic espai, tot i que el gruix principal omplirà 700 metres quadrats del nou edifici. Es preveu que entri en funcioname­nt el 31 de desembre del 2020. La Comissió Europea, el patronat del BSC, que integren el Govern d’Espanya, la Generalita­t i la UPC, així com els països que hi han donat suport, s’han compromès a finançar el seu mantenimen­t fins al 2025.

“Sempre hem pensat que Europa havia de treballar unida en una àrea tecnològic­a en què competim amb països tan potents com els Estats Units, la Xina i el Japó, i estem molt satisfets de poder dir ara que Barcelona tindrà un dels primers superordin­adors inclosos en el nou full de ruta europeu de supercompu­tació”, afirma en un comunicat del BSC Mateo Valero, director del centre. Valero va ser un dels principals impulsors de la iniciativa EuroHPC, amb l’objectiu de teixir una xarxa europea de supercompu­tació.

 ?? XAVIER CERVERA ?? Espai per al colós. Nou edifici, al costat de la capella de la Torre Girona, que acollirà el supercompu­tador MareNostru­m 5
XAVIER CERVERA Espai per al colós. Nou edifici, al costat de la capella de la Torre Girona, que acollirà el supercompu­tador MareNostru­m 5
 ?? XAVIER CERVERA ?? Bona part del MareNostru­m 5 s’ubicarà en un nou edifici a prop de la capella de la Torre Girona, a la UPC, on actualment hi ha el MareNostru­m 4
XAVIER CERVERA Bona part del MareNostru­m 5 s’ubicarà en un nou edifici a prop de la capella de la Torre Girona, a la UPC, on actualment hi ha el MareNostru­m 4

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain