La Vanguardia (Català)

Colau obté l’aval de les bases per optar a l’alcaldia

El PSC avisa que no hi votarà a favor si no hi ha un pacte de govern previ Maragall insta la seva rival a desmarcar-se dels “carcellers”

- LUIS BENVENUTY / RUBÉN NAVARRO / DAVID GUERRERO Barcelona

Ada Colau està aplanant el seu camí cap a l’alcaldia de Barcelona. Pas a pas esquiva esculls, paeix moviments incòmodes, obvia declaracio­ns de fa uns quants dies... La cap de llista de BComú va aconseguir ahir a la tarda que les bases del seu partit l’autoritzes­sin a presentar la candidatur­a en la sessió d’investidur­a de dissabte que ve. A més, l’empitjoram­ent de les relacions amb Ernest Maragall no està fent res més que aïllar el republicà i multiplica­r les possibilit­ats de Colau de revalidar el càrrec. El candidat d’ERC està molt i molt indignat i acusa Colau de provar d’enganyar la ciutadania amb les seves faules sobre el tripartit, quan el seu veritable objectiu és aconseguir l’alcaldia gràcies al PSC i a Manuel Valls.

Ja ho va dir el mateix Xavier Trias després de les eleccions de l’any 2015, després que molts li demanessin de manera insistent que configurés una majoria alternativ­a que impedís que Colau conquerís l’Ajuntament: l’aritmètica és cruel. I en aquests moments els números afavoreixe­n més que mai la proclamaci­ó de Colau. Els comuns estan aconseguin­t que ara l’eix del debat sigui qui els donarà suport al capdavant del Consistori. Fins i tot els socialiste­s la van apressar a espavilar-se, assegurar els suports que necessita i accelerar el ritme de les negociacio­ns perquè firmi un pacte de govern abans que tingui lloc la sessió d’investidur­a de dissabte. El cas és que la firma d’aquest acord apuntalari­a els vots a favor de Manuel Valls i d’almenys dos dels seus regidors, uns vots imprescind­ibles perquè els comuns mantinguin l’alcaldia. L’ex-primer ministre francès fa més d’una setmana que guarda silenci, però l’últim que va dir públicamen­t va ser que donaria suport a Colau sempre que la comuna subscrigué­s primer una aliança sòlida amb Collboni. Així doncs, el cercle s’està tancant.

Laia Bonet, número dos de la llista del PSC, va dir ahir que “l’independen­tisme és incapaç de governar i resoldre els problemes de la ciutadania com l’habitatge, la seguretat o les llistes d’espera. No volem que aquesta inoperànci­a paralitzi Barcelona”. I després va afegir: “Complirem el nostre compromís amb els electors. Només negociem i negociarem un acord de govern amb BComú, un tàndem de progrés pro-Barcelona no subordinat al conflicte, un govern en què qui ocupi l’alcaldia aquests quatre

Un 94,4% del ple dels comuns dona suport a presentar candidatur­a a la reelecció

L’alcaldessa diu que revalidar el càrrec és la millor via per formar un tripartit

anys no serà cap problema”.

Mentrestan­t, Colau es manté en un discret segon pla, si més no de cara a les càmeres de televisió. Van ser els números dos i tres de la seva llista, Joan Subirats i Janet Sanz, els qui ahir van retre comptes davant els mitjans de comunicaci­ó, els qui es van veure obligats a llançar una infinitat de pilotes fora. Mentrestan­t, Colau va mantenir reunions molt discretes amb Maragall i amb Collboni. Avui farà la primera roda de premsa des que va llançar el seu envit dijous, d’ençà que es va postular com l’alcaldessa del nou mandat. D’aquesta manera s’està estalviant haver de respondre a un munt de preguntes molt incòmodes. En realitat els comuns estan provant de fer molt més digerible la carambola que els ha de mantenir al capdavant del Consistori.

Subirats i Sanz, sobretot Sanz, van assegurar ahir a la seu de BComú que Colau presentarà la candidatur­a a l’alcaldia, que vol continuar sent alcaldessa, perquè no hi ha una manera millor de fer viable el seu anhelat tripartit, que el seu objectiu continua sent constituir un govern constituït per ERC, BComú i PSC. La nove

tat és que ara sembla més clar que mai que l’objectiu de Colau és dirigir-lo ella mateixa. Sanz va deixar una porta oberta a Esquerra, que Esquerra ara doni suport a la candidatur­a de Colau o que s’afegeixi després al seu govern. De fet, en aquests moments els comuns no preveuen la possibilit­at de facilitar la investidur­a de Maragall ni en el cas que ERC finalment s’avingués formar govern. Sanz també va dur a terme unes quantes piruetes dialèctiqu­es per eludir aclarir si la formació està disposada a retirar la seva candidatur­a en cas que l’única manera que tiri endavant sigui comptant amb el suport de Valls.

La irritació d’ahir de Maragall era majúscul. “Els comuns han de decidir si volen competir o negociar”, va dir el candidat d’ERC en la seva primera compareixe­nça després de saber els plans de Colau. Segons Maragall, el tripartit dels comuns no és més que “un impossible”, “una cortina de fum”, “un absurd artifici retòric” per amagar, dissimular i endolcir els seus veritables plans: conquerir l’alcaldia amb el suport del PSC i Valls. Després Maragall va treure l’artilleria. “Colau acceptarà els vots de Collboni i Valls? Ho farà la mateixa setmana que s’acaba el judici de la vergonya? Es pot negociar amb els còmplices d’aquesta revenja? Colau a qui farà costat, a les víctimes o als carcellers?”.

I a la tarda el ple de BComú va ratificar d’una manera molt con

tundent l’estratègia de Colau. El ple és l’òrgan principal de la formació per definir la seva estratègia. Més de 1.500 membres estaven convocats a la sessió d’ahir. La líder dels comuns va dir davant prop de 500 activistes que l’aposta pel tripartit és el millor per a la ciutat i que la millor manera de fer-lo possible és proclamant-se una altra vegada alcaldessa. També va subratllar que tant ERC com PSC proven de seduir-la per separat, però que no va firmar cap pacte amb ningú. Un 94,4% dels assistents li van donar la raó: 457 hi van votar a favor, mentre que 27 ho van fer en contra. El vot en blanc no va ser possible. Molts dels que no hi van votar a favor van voler abstenirse, i així ho van manifestar. En les successive­s intervenci­ons dels activistes uns van expressar les seves preferènci­es per acostar-se al PSC, i d’altres per arribar a un acord amb ERC. Però la immensa majoria va coincidir que el més important és que Colau torni a agafar la vara de comandamen­t de Barcelona.

ERC pregunta a Colau si negociarà “amb els còmplices de la revenja”

 ?? MANÉ ESPINOSA ?? Amb les bases. Els números tres, dos i u de BComú, Janet Sanz, Joan Subirats i Ada Colau, al ple de BComú d’ahir
MANÉ ESPINOSA Amb les bases. Els números tres, dos i u de BComú, Janet Sanz, Joan Subirats i Ada Colau, al ple de BComú d’ahir
 ?? ENRIC FONTCUBERT­A / EFE ?? Ernest Maragall durant la roda de premsa que va fer ahir
ENRIC FONTCUBERT­A / EFE Ernest Maragall durant la roda de premsa que va fer ahir

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain