La Vanguardia (Català)

El PP i Cs enllesteix­en el pacte a la Comunitat de Madrid

Aguado, l’aspirant de Ciutadans, no veu inconvenie­nt a asseure’s amb Vox

- CARMEN DEL RIEGO IÑAKI ELLAKURÍA Madrid/Barcelona

ESTRATÈGIA COMPARTIDA Després de tancar l’acord a la comunitat començarà la pressió sobre Abascal

L’AJUNTAMENT El PP creu que Cs maniobra per fer Villacís alcaldessa de la ciutat

Una setmana abans que expiri el termini per constituir-lo, l’acord de govern entre el PP i Ciutadans a la Comunitat de Madrid, la joia de la corona per al centredret­a espanyol, va fer ahir un pas decisiu. Populars i liberals en van tenir prou amb una primera reunió d’una hora per constatar la seva “sintonia total” en les línies mestres d’aquesta futura coalició, en espera de dissenyar la setmana que ve l’arquitectu­ra orgànica del govern –el repartimen­t de càrrecs a l’Assemblea i la Comunitat– i resoldre el principal i últim escull: Vox.

Per al Partit Popular, amb 30 diputats, i Cs, amb 26, és imprescind­ible el suport dels 12 de Vox per garantir-se la majoria absoluta.

Malgrat aquesta necessitat, que es repeteix en molts municipis i autonomies, l’executiva de Cs ha donat l’ordre a tots els seus líders territoria­ls de no pactar governs amb Vox i buscar la via andalusa, és a dir, una aliança PP-Cs que rebi els vots d’investidur­a de la dreta extrema però sense res més a canvi. És una proposta que Vox, que se sent més fort després d’entrar al Congrés, rebutja. Si volen els nostres vots, avisen, no serà a canvi de res o d’un simple copet a l’esquena.

Per suavitzar la posició dels de Santiago Abascal, el líder de Cs a la comunitat, Ignacio Aguado, va anunciar ahir que no té “cap inconvenie­nt” d’asseure’s els pròxims dies amb Rocío Monasterio, la líder de Vox a Madrid.

A això s’hi afegeix l’oferiment de la popular Isabel Díaz Ayuso, que es juga la presidènci­a de la Comunitat de Madrid i es va oferir a “ajudar i fer tot el possible” perquè taronges i verds s’“entenguin”. No tenen gaire temps, però, perquè dimarts s’ha de constituir la Mesa del Parlament madrileny.

Amb tot, Aguado va restar importànci­a al compte enrere. “Hi haurà temps, de cara a la Mesa de la Cambra, per poder parlar amb la líder de Vox, i també hi haurà oportunita­t de parlar amb altres líders polítics amb qui encara no he parlat”, va dir.

Ahir PP i Cs van decidir la constituci­ó de dos equips de negociació per acabar de perfilar un acord que ningú no dubta que s’acabarà tancant. Per després redoblar la pressió sobre Vox amb un plantejame­nt tan simple com (esperen) efectiu: plantejar-los la votació favorable a aquest acord o, altrament, ser “els culpables” que l’esquerra arriba al govern de la comunitat.

Més enrevessad­a és la negociació a l’Ajuntament. La reunió també ahir dels equips negociador­s no va anar bé. El PP esperava avançar cap a un acord amb els liberals, per després incorporar Vox a aquesta majoria. El PP, així, va intentar treure a Cs un compromís de suport a José Luis Martínez Almeida com a alcalde de Madrid. Però els liberals s’hi van negar i van exigir, abans de parlar de noms, pactar el programa. No hi va haver manera i va saltar l’alarma al PP. Temen que Cs vulgui l’alcaldia per a Begoña Villacís –que ja ha estat temptada pel PSOE– i no estan disposats a cedir la capital.

Sobre les negociacio­ns per a l’Ajuntament sobrevola el record de com el PP va haver de cedir l’alcaldia a Agustín Rodríguez Sahagún, del CDS, perquè no continués en mans socialiste­s.

Andrea Levy, número dos a la llista municipal del PP, que va encapçalar la taula negociador­a a Madrid, va denunciar que Cs quan es parla de candidats “continua instal·lat en la indefinici­ó”. Des de la direcció nacional, Teodoro García Egea va demanar a Cs “criteris objectius” per a aquest repartimen­t de càrrecs. Sobretot, que es tingui en compte la força que té cada partit a la institució.

El dirigent de Cs, Miguel Gutiérrez, va acusar el PP d’estar “obsessiona­t amb les cadires, les regidories, les alcaldies” i va assenyalar que “el que importa als ciutadans no és qui és l’alcalde”, sinó “posar fi a aquests quatre anys de polítiques insanes”.

No són els únics obstacles que el PP s’ha trobat. A Castella i Lleó Ciutadans exigeix que renunciïn els alcaldes, presidents de Diputació i altres alts càrrecs que sumen vuit anys al càrrec. Això suposaria per al PP prescindir dels alcaldes de Burgos i Palència, i del president de la Diputació de Valladolid.

Mentrestan­t, a Múrcia el PSOE i Ciutadans van acostar posicions per a un acord al govern autonòmic.

 ?? EDUARDO PARRA / EP ?? Isabel Díaz Ayuso, aspirant del PP a presidir la Comunitat
EDUARDO PARRA / EP Isabel Díaz Ayuso, aspirant del PP a presidir la Comunitat

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain