La Vanguardia (Català)

Acord entre iguals

- Lorenzo Bernaldo de Quirós

Les crítiques a la pràctica de la gestació subrogada són segons l’opinió de Lorenzo Bernaldo de Quirós bàsicament de caràcter moral i tenen un marcat biaix paternalis­ta, ja que “suposen una evident i poc justificad­a limitació de la llibertat individual, dels acords voluntaris realitzats entre éssers adults i racionals”.

La maternitat subrogada és un debat de plena actualitat a les Espanyes. En uns països, Nova Zelanda, el Canadà, Austràlia, Holanda o el Regne Unit..., està permesa sempre que no comporti una contrapres­tació econòmica; en d’altres, Israel, l’Índia, Rússia, Ucraïna o alguns estats nord-americans, com ara Washington o Califòrnia, aquesta fórmula és acceptada. En els dos casos, la legislació inclou regles per protegir els drets de totes les parts involucrad­es en aquesta avinença contractua­l. Les crítiques a aquesta forma de reproducci­ó són bàsicament de caràcter moral i tenen un marcat biaix paternalis­ta; suposen una evident i poc justificad­a limitació de la llibertat individual, dels acords voluntaris realitzats entre éssers adults i racionals.

Les societats modernes es defineixen o, més ben dit, es caracterit­zen per l’existència d’un pluralisme de concepcion­s sobre la vida bona. Això no implica assumir una posició relativist­a, sinó reconèixer l’existència objectiva d’una multiplici­tat de valors que constituei­xen una realitat consubstan­cial als homes i no una creació artificial i subjectiva de la fantasia individual. La conseqüènc­ia lògica d’aquest plantejame­nt és la tolerància envers els projectes vitals aliens i el dret de cada persona a perseguir els seus fins i objectius mentre no impedeixi als altres fer el mateix i la seva conducta no causi dany a tercers.

A priori, la gestació subrogada altruista semblaria plantejar menys problemes que la seva alternativ­a remunerada. Estaríem davant d’un acte de liberalita­t l’única recompensa del qual és ajudar els altres a tenir fills, assumint costos reals i potencials elevats. Tot i això, aquesta decisió tendeix a qualificar-se de censurable si es converteix en una transacció monetària. Això suposaria tractar les dones com a instrument­s susceptibl­es de ser explotats i els nens com a un objecte de compravend­a. Aquesta tesi uneix en una singular coalició tant molts defensors de la moral tradiciona­l com la majoria dels grups feministes.

Ara bé, la dona és propietàri­a del seu cos i ha de tenir autonomia per disposar-ne com cregui oportú. Per tant, no hi ha cap argument sòlid que justifiqui la introducci­ó de cap impediment legal amb la finalitat de conjurar la celebració d’un pacte voluntari amb un/s tercer/s, a canvi d’un preu,

pel qual es compromet: a quedar-se embarassad­a, a portar la gestació a terme i a donar a llum un nen perquè una altra persona o persones es converteix­in en els seus pares. Dit això, una vegada tancat el contracte, les parts tenen un conjunt de drets i obligacion­s que no poden ser modificade­s tret de causes específiqu­es de força major o per mutu, explícit i indubtable consentime­nt.

Qualsevol regulació ha de garantir els drets de la mare subrogada. Cal exigir-li un comportame­nt que no posi en risc l’èxit de la gestació, però no concedir als futurs pares la capacitat de decidir sobre aspectes que vulneren la seva autonomia personal i la seva integritat física; per exemple, poder interrompr­e l’embaràs si ho consideren oportú. Això sí que equivaldri­a a atorgar a aquells la facultat d’utilitzar una persona com un ens desproveït de drets bàsics. En altres paraules, permetre a una dona la realitzaci­ó d’un contracte que la priva del control sobre la seva pròpia salut és una modalitat d’esclavitud inacceptab­le en una societat civilitzad­a.

Sovint s’afirma que la maternitat subrogada atribueix als nens un valor similar al derivat de comprar-se un cotxe o un altre bé. Això significa que l’amor professat pels pares estarà condiciona­t per la satisfacci­ó de les expectativ­es creades pel producte adquirit, la qual cosa és un sofisme. D’una banda, els pares potencials no paguen pel dret a convertir-se en progenitor­s legals, sinó pels serveis de gestació prestats; d’una altra, la satisfacci­ó d’una quantia, sovint molt alta per aquesta feina, implica la presència d’una poderosa motivació d’índole no material per obtenir la paternitat. Altrament, la relació contractua­l no tindria lloc. D’altra banda, l’afirmació que les dones que tenen com a única motivació el desig d’ajudar altres persones a formar una família es preocupara­n pel benestar del fetus més que les que ho fan per diners no és consistent. Fins i tot l’acceptació d’aquest enfocament no permet deduir que les mares subrogades no han de ser compensade­s per la seva feina. La raó és elemental: el pagament no exclou l’altruisme. No es pot afirmar que, per exemple, les infermeres que cobren per cuidar els seus pacients ho fan pitjor o els dispensen menys dedicació que les que els atenen de manera gratuïta. Un acte pot estar motivat per la generosita­t encara que comporti un retorn pecuniari.

La resistènci­a de bona part del feminisme militant a aquesta forma de gestació no té fonament i entra en contradicc­ió amb els principis que en teoria inspiren el seu ideari: el control per part de les dones del seu cos, la seva llibertat perquè triïn viure com desitgin d’acord amb les seves idees i preferènci­es. A la pràctica, la seva posició qüestiona la racionalit­at d’éssers dotats d’intel·ligència i majors d’edat, capaços de saber quins són els seus interessos, vetllar per ells i prendre decisions responsabl­es.

L’actitud antimatern­itat subrogada mantinguda pels grups denominats pro vida resulta sorprenent. Es tradueix a negar el dret a l’existència a éssers humans sota el pretext que la seva arribada al món no s’ajusta als cànons que aquells consideren correctes. Aquesta actitud és legítima i gairebé sempre obeeix a causes lligades a concepcion­s religioses o morals molt respectabl­es, però que no cal imposar de manera coercitiva als altres. Si la seva consciènci­a veda a un individu de fer alguna cosa, no ha de ferla, però aquesta decisió és estrictame­nt personal i no extensible a ningú altre sense el seu beneplàcit.

Cal garantir els drets de la mare subrogada, i mai concedir als futurs pares la capacitat de decidir sobre aspectes que vulneren la seva autonomia personal

La resistènci­a de bona part del feminisme militant a aquesta forma de gestació no té fonament i entra en contradicc­ió amb els principis que en teoria inspiren el seu ideari

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain