La Vanguardia (Català)

Iratxe García

- ELS SEMÀFORS

LÍDER DELS SOCIALISTE­S EUROPEUS

Iratxe García serà elegida avui presidenta del grup parlamenta­ri socialdemò­crata al Parlament Europeu, un reconeixem­ent al triomf electoral del PSOE i al pes que ha recuperat Espanya a les institucio­ns europees.

Una veterana del Parlament Europeu, Iratxe García, serà elegida avui presidenta del grup parlamenta­ri socialista. La diputada del PSOE ja era la gran favorita per al càrrec i ahir, la retirada del seu únic rival, l’alemany Udo Bullmann, li va deixar la via lliure. Iratxe García compta amb el suport dels números, els 20 diputats que converteix­en el PSOE en el primer partit del grup, i amb el pes de Pedro Sánchez dins del socialisme europeu.

Malgrat aquests avals, l’actual president del grup l’alemany Bullmann, li va disputar la candidatur­a fins ahir, encara que la seva posició va quedar molt debilitada pel daltabaix de l’SPD en les eleccions europees.

Tot i això, Bullmann ho va intentar i fins i tot en la carta de renúncia, va deixar escrit el seu ressentime­nt per les raons que l’han obligat a abandonar. “M’hauria agradat que (aquest debat) hagués estat més visionari i més basat en el contingut que no en la nacionalit­at”, va escriure l’alemany.

Josep Borrell, cap de llista del PSOE en les europees i ministre d’Afers Exteriors, ho tenia més clar. “Estava cantat”, va dir ahir argumentan­t que en percentatg­e de vot el PSOE suma més del doble que l’SPD alemany (33% contra 15%), i que per tant, s’imposava un canvi en el lideratge del grup.

Iratxe García va néixer el 1974 a Baracaldo (Biscaia), encara que ha desenvolup­at la seva carrera política a Valladolid. Treballado­ra social de formació, al Parlament Europeu s’ha ocupat de temes de desenvolup­ament regional i drets de les dones. També és vicepresid­enta primera del Partit Socialista Europeu.

Els socialiste­s, amb 153 diputats, són el segon grup del Parlament Europeu, i no han estat presidits per un espanyol des del període 1999-2004, en els temps d’Enrique Barón.

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain