La Vanguardia (Català)

Sánchez amenaça de presentar-se a la investidur­a sense suports tancats

Els líders de PSOE i Podem mantenen la discrepànc­ia sobre el nou govern

- Madrid

“Espanya no pot esperar”. Pedro Sánchez manté el calendari dissenyat a la Moncloa per, una vegada constituïd­es les corporacio­ns locals i després de la pròxima formació dels executius autonòmics, presentar-se a la investidur­a com a president del Govern espanyol la primera quinzena de juliol. Una sessió parlamentà­ria a què el líder del PSOE està disposat a presentar-se, segons ahir va confirmar José Luis Ábalos, malgrat que no tingui garantits els suports necessaris per superar amb èxit la investidur­a.

“Els suports es decidiran en aquell moment”, va assegurar el secretari d’organitzac­ió del PSOE abans d’afirmar que Sánchez no defugirà el mandat que va rebre a les urnes el 28-A ni declinarà l’encàrrec que li va fer el Rei. Ábalos va advertir que Sánchez no decebrà ni fugirà d’estudi, com “algun altre ha fet” en el passat, amb referència a Mariano Rajoy. “No condiciona­rem la investidur­a al fet de si hi ha suports o no hi ha suports. A la investidur­a ens hi presentare­m perquè la prioritat és que a Espanya hi hagi govern”, va subratllar el dirigent socialista.

Així, el líder del PSOE vol pressionar tots els actors polítics, fins a arribar probableme­nt a una situació límit. Malgrat que el missatge es dirigeix prioritàri­ament tant al president de Ciutadans, Albert Rivera, com al secretari general de Podem, Pablo Iglesias. Sánchez reclama l’abstenció del primer, i per això el colla per les seves aliances “inconfessa­bles” amb el PP i la ultradreta de Vox. “Tret que Rivera rectifiqui i escolgar ti els seus mentors i les seves bases, serà difícil sortir de l’espiral de bloqueig”, va advertir Ábalos.

Sánchez també dirigeix la pressió sobre Iglesias, per demanar mans lliures que li facilitin la governabil­itat d’Espanya. Els últims contactes discrets celebrats entre Sánchez i Iglesias no han apropat les posicions sobre la composició del futur govern. El líder del PSOE, segons va insistir ahir Ábalos, vol fer possible “un govern autònom, amb capacitat de dialoi pactar” a múltiples bandes, cosa que, segons la seva opinió, dificultar­ia la incorporac­ió de Podem al Consell de Ministres, pel rebuig que provocaria a altres formacions.

I va rebutjar que l’alternativ­a sigui un govern de coalició amb Podem o la repetició de les eleccions. “No hem d’escollir entre ensurt o mort”, va ironitzar Ábalos. “Cooperar, col·laborar, no significa un govern de coalició”, va concloure. Alhora, va assegurar que no volen que hi hagi eleccions: “Ja les hem guanyat”.

El que no sembla el millor escenari per a Sánchez és confiar la seva investidur­a només a una possible abstenció d’ERC. “L’experiènci­a que tenim és que no sabem mai què faran”, va reconèixer Ábalos després que la formació d’Oriol Junqueras no permetés ni la tramitació dels pressupost­os de l’Estat, cosa que va liquidar la legislatur­a anterior, ni el pla de Sánchez per col·locar Miquel Iceta al capdavant del Senat.

En canvi, des d’Unides Podem no s’escolten els funestos vaticinis que surten de Ferraz. Funestos,

SENSE INDEPENDEN­TISTES

Ábalos reconeix la imprevisib­ilitat d’ERC: “No sabem mai què faran”

OPTIMISME A PODEM

Iglesias diu que Sánchez “no defraudarà” els que els volen veure “governant junts”

s’entén, per als interessos d’Unides Podem d’entrar al govern. Iglesias, que no va voler ser específic sobre el grau d’aprofundim­ent d’aquests contactes i va recordar que el PSOE ha demanat “discreció”, es va mostrar ahir molt optimista respecte a l’objectiu d’un govern de coalició. “Estic convençut que Pedro Sánchez no decebrà els que ens volen veure governar junts i que no cedirà a les pressions dels poders que volen que busqui l’abstenció d’Albert Rivera”, va assegurar.

En sentit oposat a la manera com es va expressar Ábalos –que es va esforçar a aigualir les pretension­s dels morats de ser part de l’executiu–, Iglesias va augurar que l’acord de govern es donarà, i va recordar que el mateix secretari d’organitzac­ió socialista havia posat d’exemple el govern de coalició valencià com a referent desitjable. El mateix dia que la portaveu de l’executiva de Podem, Noelia Vera, posava sobre la taula els objectius dels morats en terreny de normativa laboral –34 hores setmanals, i avançament de la jubilació– en la negociació d’un programa de govern, el líder de la formació feia referència, sense esmentar-lo, al sondeig del CIS per assenyalar que “hi ha una àmplia majoria que està desitjant veure’ns governar junts, combinant l’experiènci­a del PSOE amb la frescor i la valentia d’Unides Podem”. I afegia un convencime­nt en què també batega una advertènci­a: “Crec que Pedro Sánchez no ens està mentint”.

 ?? MATTHEW MIRABELLI / AFP ?? Pedro Sánchez i Pablo Iglesias
MATTHEW MIRABELLI / AFP Pedro Sánchez i Pablo Iglesias

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain