La Vanguardia (Català)

Dones, la revolució del segle

‘Vanguardia Dossier’ analitza els reptes per aconseguir la igualtat al món

- Barcelona

La faula del retard, admetem-ho, ja no és creïble”. Ho escriu Margaret Maruani (Centre Nacional per a la Investigac­ió Científica de París) quan fa referència a la situació de les dones en l’àmbit laboral. Més qualificad­es i més preparades que els homes quan tenen vint anys, així que entren en el món laboral passen a estar menys remunerade­s i a tenir llocs de treball menys qualificat­s. La feina, explica l’autora a l’article que publica a Vanguardia Dossier, és una de les claus per entendre les lògiques del gènere, “un fil conductor per llegir el lloc dels homes i les dones en la societat”. L’últim monogràfic de la Vanguardia Dossier, ja a la venda, teixeix un fil conductor per explicar la situació de les dones a tot el món, amb les seves moltes diferèncie­s però també amb el denominado­r comú que aquest, tal com recull el títol del monogràfic, és El siglo de

las mujeres. Els avenços al llarg de les últimes dècades han estat immensos, però a través dels 16 articles

que aprofundei­xen en la situació de les polítiques d’igualtat en cada zona geogràfica i en els grans temes transversa­ls (l’àmbit laboral, la violència sexual, les cures, la intel·ligència artificial...) s’analitzen els perills d’estancamen­t.

“Les perspectiv­es d’un canvi transforma­dor són més grans que mai”, escriu Jeni Klugman (Escola Kennedy de Harvard). No passa un dia sense una notícia sobre les fites de nenes i dones que reivindiqu­en els seus drets i avancen en la igualtat. Però aquesta no és l’única realitat. Milers de milions de dones, explica, sobretot en països en desenvolup­ament però també en països rics, “s’enfronten a una situació de desavantat­ge persistent”.

Klugman posa l’accent sobretot en la necessitat de l’“empoderame­nt econòmic”, no només per a elles sinó perquè està demostrat “que les dones poden impulsar el desenvolup­ament humà en general”. L’Institut Global McKinsey estima que si els països aconseguis­sin acostar-se a la igualtat de gènere el 2025, el PIB mundial es veuria incrementa­t en onze bilions de dòlars. El món podria ser diferent, però encara no ho és.

La taxa mundial de participac­ió de les dones en la força de treball està 26,5 punts per sota de la masculina. Elles fan un 85% de la feina no remunerada. Si bé s’han reduït (i revertit en moltes zones) les bretxes en educació, això no s’ha traduït en més igualtat en l’ocupació. Als 31 països en desenvolup­ament de què hi ha dades, un 76% dels joves que ni estudien ni treballen són dones.

La visió global que aporta Vanguardia Dossier parteix dels Objectius de Desenvolup­ament Sostenible de l’ONU, on per primera vegada els dirigents de 193 països es van comprometr­e a posar fi a les desigualta­ts de gènere el 2030, una data dibuixada fa quatre anys i que els mateixos dirigents han alertat dels molts esforços que encara fan falta per aconseguir-los. Segons el Banc Mundial, 104 economies encara tenen lleis que impedeixen a les dones d’accedir a algunes feines, 59 països no tenen normativa contra l’assetjamen­t sexual en l’àmbit laboral, i en 18 economies els marits poden impedir que les seves parelles treballin.

Però el retrat de les mancances no significa que el diagnòstic sigui pessimista. Els dos últims anys aquest segle de les dones ha tingut un moviment coral, universal: el #JoTambé. El crit contra l’assetjamen­t i les agressions sexuals ha recorregut el món i és fruit d’un impuls feminista que feia tota una dècada que es construïa, tal com analitza Pardis Mahdavi (Escola Josef Korbel, Universita­t de Denver). Gràcies a les xarxes socials s’han pogut connectar i convergir moviments com ara el #BringBackO­urGirls (després del segrest de Boko Haram a Nigèria) o el #MyStelahyF­reedom (a l’Iran). Aquests moviments es construeix­en per sobre de les fronteres i “expressen un potencial de canvi revolucion­ari”.

Per calibrar l’avenç de les dones, de tant en tant cal mirar enrere. El 1890 pràcticame­nt cap no tenien prerrogati­ves electorals, escriu Dawn Langan Teele (Universita­t de Pennsilvàn­ia). Actualment hi ha diferents països dirigits per dones, com ara Angela Merkel (Alemanya), Xeic Hasina (Bangla Desh) o Saara Kuugonglew­a (Namíbia). Queda molt per fer, perquè aquest 2019 només una tercera part dels càrrecs parlamenta­ris són per a elles, però des d’una perspectiv­a històrica és important.

En aquesta línia, els autors Chanda Kumar Jha (Le Moyne College) i Sudipta Sarangi (Universita­t Estatal de Viriginia) es pregunten si més presència femenina comportari­a reduir la corrupció. No pas perquè les dones siguin menys corruptes per raons genètiques, assenyalen, sinó per la seva predisposi­ció a centrar-se en qüestions més vinculades a la família, els nens, l’educació o la salut.

Parlar així d’igualtat també és parlar d’un canvi de prioritats. Perquè el veritable debat, tal com retrata al seu article La economía de los cuidados, escrit per Mercedes d’Alessandro (Economia Feminista), és que les dones no poden continuar carregant amb totes les tasques de la llar i de les persones. Aquesta és una causa fonamental de la desigualta­t a tot el planeta que requereix revisar l’organitzac­ió social del món.

No hi ha una solució única i simple, sinó que calen esforços simultanis en alguns fronts, assenyala Klugman. I això s’observa en l’anàlisi geogràfica que aporta Vanguardia Dossier. A Àsia Oriental, segons expliquen Katherin H.S. Moon i Megumi Murakami (Wellesley College), les dones han participat i s’han beneficiat del ràpid

El monogràfic ‘El siglo de las mujeres’ desgrana avenços i obstacles a superar en cada àmbit i en tota la geografia

Malgrat el gran salt educatiu, l’àmbit laboral les rep a elles amb feines pitjors i sous més baixos

creixement econòmic, tecnològic i educatiu. Moltes opten per renunciar o endarrerir el matrimoni, però en països com el Japó, Corea del Sud, Tawain i la Xina les baixes taxes de natalitat provoquen una reacció acusadora dels homes, “que perceben el seu ascens amb ressentime­nt”.

Aquests països, amb les Filipines i Taiwan al capdavant, amb diferents nivells de desenvolup­ament, comparteix­en una “persistènc­ia obstinada del domini masculí”, que moltes vegades es manifesta en violència i menyspreu. Les Filipines, tot i ser un dels països més pobres, tenen una alta representa­ció femenina en els càrrecs superiors de l’administra­ció. En canvi al Japó estan subreprese­ntades. La llei de Paritat de Gènere del 2018 pot comportar un canvi important en les polítiques d’igualtat del país. La Xina camina en direcció oposada i s’està reduint l’espai polític per a la participac­ió de les dones.

La visió que ofereix Carmen Geha (Universita­t Americana de Beirut) del món àrab és dura i també convida els “donants internacio­nals” a repensar les estratègie­s. En la representa­ció política, els països àrabs –on “majoritàri­ament les violacions, la violència domèstica i l’assetjamen­t sexual no estan penalitzat­s”– continuen a la cua del món.

Carmen Geha considera que les polítiques de l’ONU i altres organismes internacio­nals per identifica­r dones individual­s per formar-les en tallers perquè es presentin com a candidates serveixen de poc. En aquests països la política “es negocia en bona mesura en institucio­ns informals”. Per això entén que el que cal és “abordar la divisió de papers a la casa”. Només així podran començar a somiar a ser actives políticame­nt.

“Les dones de la regió estan desil·lusionades”, indica l’autora. “La contrarevo­lució a les protestes de carrer va portar Estat Islàmic i les dictadures militars després de la breu esperança de la primavera àrab”.

Hi ha molta més llum en les anàlisis que recorren Amèrica Llatina i l’Àfrica. Malgrat el masclisme, les dones han entrat en la política a Amèrica Llatina, on van arrelar en l’activisme abans dels processos democratit­zadors dels anys vuitanta. Es manté la misogínia i la violència, segons explica Jennifer M. Piscopo (Occidental College), però l’empenta del feminisme està obrint molts camins.

A l’Àfrica el nombre de diputades s’ha triplicat entre el 1990 i el 2010 gràcies a la pressió de les dones en el procés d’obertura política que es va posar en mara als noranta i a la seva capacitat negociador­a en els processos de pau. Aquest procés, segons escriu Aili Mari Tripp (Universita­t de Wisconsin), sí que s’ha beneficiat de les pressions i els ajuts de la comunitat internacio­nals.

Aquesta anàlisi global s’atura a la Unió Europea i Espanya, un motor imprescind­ible en les polítiques d’igualtat de tot el món, indica Joyce Marie Mushaben (Universita­t de Missouri-Saint Louis), i una promotora clau a escala mundial. Així i tot, “s’ha de convertir en una defensora més forta”, i l’autora hi detecta algunes amenaces, com ara l’ampliació de la UE cap als països de l’Est, ja que “cap dels nou membres admesos des del 2004 ha demostrat el compromís necessari”. Parla sobretot de Polònia, Hongria i la República Txeca.

L’etapa de presidènci­a del conservado­r Manuel Barroso també és analitzada com un període de regressió, sobretot per la falta d’inversió en les polítiques d’igualtat. Amb les mesures d’austeritat aquesta falta d’inversió “ha afectat desproporc­ionadament les dones”.

Les mesures d’austeritat també han estat un catalitzad­or de l’aparició de partits d’extrema dreta que, entre altres objectius, volen eliminar les polítiques d’igualtat de gènere. Però aquesta amenaça també serveix per constatar les moltes portes que ha obert la UE gràcies a l’esforç de les dones. Igualtat com a sinònim d’integració europea, sinònim d’Europa.

En aquest context Espanya va arribar a les polítiques d’igualtat amb el llast de l’herència franquista però amb l’impuls dels moviments feministes que anys després van desembocar en les lleis del govern de Zapatero, segons analitza Lina Gálvez (Universita­t Pablo Olavide). Espanya continua tenint una de les taxes d’ocupació femenina més baixes, rèmora de la dictadura, però en canvi la paritat ha arribat al Parlament i el moviment feminista del 8-M ha estat un referent mundial.

Aquest èxit ha tingut “una reacció patriarcal” exemplific­ada en l’ascens de Vox. Aquesta reacció no és exclusiva d’Espanya, sinó que cal emmarcar-la en la gran revolució protagonit­zada per les dones a finals del segle XX i a començamen­ts del XXI. Per això, i tornant al començamen­t, ja no s’ha d’admetre la faula del retard. Els elements que han construït les dones per a la igualtat són aquí i ara, i cal fer-los efectius. La qüestió és arraconar els que no els volen veure, els que s’amaguen dient que la igualtat ja s’ha aconseguit.

 ?? SONIA PULIDO ?? El PIB mundial augmentari­a en 11 bilions de dòlars el 2025 si els països s’acostessin a la igualtat
SONIA PULIDO El PIB mundial augmentari­a en 11 bilions de dòlars el 2025 si els països s’acostessin a la igualtat
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain