La Vanguardia (Català)

El Govern impulsa el decret del lloguer malgrat la falta de suport

La Generalita­t no hi té competènci­es, diu el Consell de Garanties

- ÀLEX TORT MAITE GUTIÉRREZ

La Generalita­t no té competènci­es per deixar que els ajuntament­s limitin el preu dels lloguers i regular la contenció de rendes de l’habitatge. El dictamen del Consell de Garanties Estatutàri­es, difós ahir, certifica per unanimitat el conflicte de competènci­es amb l’Estat. Malgrat analitzar-ho en profundita­t i elaborar un “estudi jurídic” propi, el Govern va decidir dimarts mateix, després de la reunió del Consell Executiu, continuar endavant amb el decret llei 9/2019 i portar-lo la setmana que ve al ple del Parlament per intentar que sigui convalidat. Això sí, amb “petits canvis”, segons va assegurar la portaveu del Govern, Meritxell Budó.

Les mesures urgents per limitar el preu del lloguer es van donar a conèixer en plena campanya per a les eleccions del 26 de maig. Entre d’altres, l’Executiu català fixa que la renda màxima no superi en més d’un 10% el preu mitjà de la zona i impedeix que els preus pugin amb l’IPC per als nous contractes.

La llei ja va néixer amb polèmica, amb certes discrepànc­ies entre les conselleri­es responsabl­es, Justícia (ERC) i Territori (JxCat), i la plena oposició de formacions polítiques alienes al Govern i de sindicats.

Ahir, Budó va dir respectar el dictamen del Consell de Garanties –òrgan consultiu parlamenta­ri i no vinculant–, però va adduir que l’article 129 de l’Estatut avala la Generalita­t respecte a competènci­es exclusives en dret civil. Igualment, la portaveu va recordar que el decret té el vistiplau de la Comissió de Codificaci­ó de Catalunya, i va insistir que la llei “dona resposta a una moció aprovada al Parlament que instava el Govern a limitar els preus del lloguer”.

No ho veu així l’oposició al Parlament, que ha rebut amb sorpresa la intenció del Govern de portar el decret al ple de la setmana que ve. De moment el Govern no té els suports parlamenta­ris suficients per convalidar la norma i s’arrisca que els grups de l’oposició l’hi tombin.

Ciutadans i el PSC van portar el decret del Govern al Consell de Garanties perquè entenien que es vulnerava la llei. La normativa que ara vol aprovar l’Executiu català parteix de l’anterior legislatur­a, quan el Govern del Partit Popular la va recórrer al Tribunal Constituci­onal, que la va paralitzar.

Després de la moció de censura, el Govern de Pedro Sánchez va retirar el recurs d’inconstitu­cionalitat sota la condició que la Generalita­t no legislés sobre el preu del lloguer perquè “no té competènci­es”.

Tant Ciutadans com el PSC,

La Generalita­t ja va haver de retirar un decret d’habitatge a l’abril perquè no tenia prou majoria

Catalunya en Comú, el PP i la CUP s’han manifestat en contra del decret perquè consideren que no resol el problema de la forta pujada del preu del lloguer d’habitatge.

De moment, i com ja va passar l’abril passat amb el decret d’accés a l’habitatge, el Govern no té els suports necessaris per aprovar aquesta nova legislació. Llavors la Generalita­t va retirar el decret sobre habitatge en l’últim moment en constatar que no tenia majoria per convalidar-lo al Parlament.

 ?? MONTSE GIRALT ?? La carestia del lloguer s’ha convertit en un tema central del debat polític
MONTSE GIRALT La carestia del lloguer s’ha convertit en un tema central del debat polític

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain