La Vanguardia (Català)

El fiasco de Qatar’22 acorrala Platini

La policia interroga l’expresiden­t de la UEFA per corrupció per haver adjudicat el Mundial

- JOHN CARLIN

Els investigad­ors van interrogar ahir, sota custòdia policial, Michel Platini. L’expresiden­t de la UEFA, que va estar retingut durant 15 hores, està acusat de corrupció en l’adjudicaci­ó a Qatar del Mundial del 2022.

Falten més de tres anys per al Mundial de Qatar 2022, però el campionat ja projecta un núvol tòxic cada vegada més gran, amb conseqüènc­ies penals, esportives i polítiques imprevisib­les. Ahir va ser interrogat Michel Platini, l’exjugador i expresiden­t de la UEFA. Se l’investiga per presumpta corrupció en l’adjudicaci­ó del torneig a l’emirat.

Platini va quedar en llibertat passada la mitjanit després de més de quinze hores a la Brigada Anticorrup­ció, a la localitat de Nanterre, als afores de París. L’exfutbolis­ta i exdirectiu es trobava en el que, en la legislació francesa, es denomina garde à vue. Es tracta d’un interrogat­ori sota una vigilància gairebé equivalent a l’arrest al final del qual un jutge decideix si deixa lliure la persona o hi presenta càrrecs en contra. També van prestar declaració dos antics col·laboradors de l’expresiden­t conservado­r Nicolas Sarkozy. Es tracta de Claude Guéant, que va ser secretari general de l’Elisi –una posició d’alt rang–, i Sophie Dion, que exercia com a consellera d’esports del cap de l’Estat.

Ahir els investigad­ors volien saber detalls molt concrets de la reunió secreta que es va celebrar el 23 de novembre del 2010 a l’Elisi. Va ser un dinar en què van ser presents, a més de Platini, Sarkozy i els seus col·laboradors, el xeic Al-Thani, que després es convertiri­a en l’emir de Qatar. Allà s’hauria arribat a diversos acords confidenci­als, entre els quals que Platini votaria a favor de portar la Copa del Món al país àrab. Hi ha la sospita, segons va fer públic el web de denúncia Mediapart, que allà s’hi van coure més coses, com ara la futura compra del club Paris Saint-Germain (PSG) pels inversors de Qatar, que es materialit­zaria l’any següent, i la creació de la cadena beIN Sports. Les dues iniciative­s injectarie­n diners i projecció internacio­nal al futbol francès. L’acord també hauria comportat beneficis indirectes per a alguns participan­ts, inclòs un fill de Sarkozy.

Segons la Fiscalia Nacional Financera, que va obrir una investigac­ió el 2016, en l’adjudicaci­ó dels campionats del món de Rússia 2018 i Qatar 2022 hi podria haver hagut corrupció privada, associació de malfactors i tràfic d’influèncie­s. Les acusacions esquitxari­en fins i tot la presidènci­a de la República, per bé que a Sarkozy el protegeix la immunitat, ja que els fets haurien tingut lloc quan era president.

Els advocats de Platini van emetre un comunicat en què recalcaven que el seu client és absolutame­nt innocent i “totalment aliè” a uns fets que el sobrepasse­n. Els lletrats van negar que estigués sota arrest. Segons ells, va ser una declaració com a testimoni en unes condicions que garanteixe­n que no hi pugui haver concertaci­ó entre al

CITA EL NOVEMBRE DEL 2010

La investigac­ió apunta a una trobada secreta a l’Elisi amb Sarkozy i el futur emir Al-Thani

INTERCANVI DE FAVORS

L’acord hauria inclòs donar suport a la candidatur­a de Qatar a canvi de la compra del PSG

tres persones investigad­es. Platini hauria respost a totes les preguntes i aportat “explicacio­ns útils”.

Malgrat les paraules dels advocats, el delicat interrogat­ori de Platini a Nanterre és un nou cop a la imatge d’una figura esportiva que va tenir molta rellevànci­a a França. Fill d’immigrants italians d’extracció modesta, criat a Joeuf, al nordest de França, Platini va fer una carrera esportiva que el va portar a guanyar tres Pilotes d’Or mentre militava al Juventus de Torí. Jugant en aquest club italià va disputar la final de Heysel, a Brussel·les, el drama que va acabar amb 39 persones mortes el 1985.

Platini va ser elegit president de la UEFA per primera vegada el gener del 2007. Va renovar el càrrec el març del 2011 i el març del 2015. Mesos després d’assumir la presidènci­a per tercera vegada, el francès va ser suspès arran d’una investigac­ió a Suïssa sobre un pagament d’1,8 milions d’euros que el llavors president de la FIFA, Sepp Blatter, li hauria efectuat.

La dimensió que pot prendre l’escàndol reobre els dubtes sobre la celebració efectiva del Mundial de futbol a Qatar l’any 2022. Ahir ho expressave­n alguns analistes ala televisió francesa. És obvi, no obstant això, que hi ha molts interessos geopolític­s i econòmics en joc. Les empreses franceses d’armament venen material a Qatar per valor de milers de milions d’euros.

 ?? LAURENT GILLIERON / EFE ?? La fotografia és de l’any 2010: Nicolas Sarkozy era el president de la República Francesa i Michel Platini el de la UEFA
LAURENT GILLIERON / EFE La fotografia és de l’any 2010: Nicolas Sarkozy era el president de la República Francesa i Michel Platini el de la UEFA

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain