La Vanguardia (Català)

Trump carrega contra Europa i aviva la guerra comercial

El president del BCE insisteix que aprovarà nous estímuls si els veu necessaris

- LALO AGUSTINA PIERGIORGI­O M. SANDRI

oeL’anunci del BCE que prepara mesures d’estímul fa caure l’euro oeEl president dels EUA afirma que la UE vol exportar més

Mario Draghi, president del Banc Central Europeu (BCE), va incendiar ahir els mercats financers en l’alertar que, si la situació econòmica ho requereix, està preparat per treure a passejar una altre cop el seu bazuca. “En absència de millores, per exemple si es veu amenaçat el restablime­nt de la inflació als nivells desitjats, serà necessari un estímul addicional”, va dir Draghi en la conferènci­a anual del BCE a la localitat portuguesa de Sintra. En concret, el banquer italià –que afronta els últims quatre mesos del seu mandat amb els tipus d’interès en el 0% i un balanç del BCE en els 4,7 bilions d’euros, el 40% del seu PIB– va parlar d’abaixar encara més els tipus i de recuperar el seu programa de compra de deute.

Draghi considera que hi ha “un marge considerab­le” per a més compres d’actius i que “noves baixades en els tipus d’interès i mesures de mitigació per contenir qualsevol efecte secundari continuen sent part de les nostres eines”. Els tipus d’interès oficials poden entrar en terreny negatiu –al Japó fa més de tres anys que estan en el -0,1%– o hi ha la possibilit­at d’actuar sobre els tipus de dipòsit que es cobra als bancs. En qualsevol cas, el missatge és clar: el BCE està preparat per actuar.

La reacció a les paraules del governador central de l’euro va ser fulminant. La moneda única se’n va anar a un canvi d’1,11 dòlars, les borses europees van rebotar amb força i la rendibilit­at del deute sobirà i corporatiu es va enfonsar. Això va ser, potser, el més notable. En el cas del bo del Tresor espanyol, per exemple, l’increment del desig dels inversors per aquest tipus d’actius en va disparar el preu i va portar la rendibilit­at al mínim històric del 0,37% abans del migdia. Va tancar en el 0,39%. Alemanya va portar els seus tipus al -0,3%. Els bons a deu anys de França i Àustria van entrar per primera vegada en la història en terreny negatiu.

El nou to del BCE, que ja va avançar després de l’última reunió

del seu consell de govern –que marca la política monetària– del passat 6 de juny, es deu que Europa creix menys de l’esperat, la inflació està només en l’1,2% –malgrat tots els estímuls dels últims anys– i les expectativ­es d’inflació de l’eurozona no s’acostaran a l’objectiu del banc central fins almenys d’aquí dos anys.

Aleshores, Draghi ja no hi serà, però ahir va tornar a recordar implícitam­ent que es reafirma en utilitzar aquest criteri –el de situar la taxa d’inflació a prop però per sota del 2%– per definir l’actuació del BCE. “Farem servir tota la flexibilit­at possible per complir el nostre mandat, i ho tornarem a fer per respondre a qualsevol desafiamen­t sobre l’estabilita­t dels preus en el futur”, va dir el banquer. “La política monetària continua compromesa amb el seu objectiu i no es resigna a una inflació massa baixa”, va postil·lar.

Jacques Sudre, gerent de renda fixa a Amiral Gestion, va dir ahir que “els inversors actuem amb circumspec­ció, conscients que el

DEUTE A LA JAPONESA

La perspectiv­a de baixos tipus durant anys porta el bo espanyol a deu anys al 0,39%

LA FESTA CONTINUA

Els nous estímuls anunciats pel BCE impulsen les borses d’Europa un 2,2%

banc central en aquests moments actua per compensar la falta d’homogeneït­zació en la política fiscal i pressupost­ària de la UE. El gest de Draghi s’interpreta com una reacció a la possible rebaixa de tipus per part de la Reserva Federal, ja que la retallada acabaria enfortint l’euro i és el que es vol evitar per no penalitzar les exportacio­ns europees”.

La partida que juguen avui els bancs centrals és global, com l’economia. Res del que es decideix –o, ni tan sols això: del que es diu– té efectes neutres, com es va comprovar ahir. Per això, en un moment en què els nacionalis­mes estan guanyant protagonis­me en l’economia, a ningú no el va sorprendre que Donald Trump, president dels Estats Units, volgués intervenir ahir amb la seva contundènc­ia habitual. “Mario Draghi acaba d’anunciar que podrien arribar nous estímuls, la qual cosa immediatam­ent ha fet caure l’euro davant el dòlar, fent que sigui injustamen­t més fàcil per a ells competir contra els Estats Units”, va afirmar en el seu compte de Twitter. “Han estat fent això durant anys, juntament amb la Xina i d’altres”, va afegir el president Trump.

L’extensió en el temps dels baixos tipus suposa un nou impuls per a la inversió i el consum, per descomptat. I per als hipotecats: l’Euribor a un any va caure ahir al -0,18%. Alhora, la liquiditat sense fi és gasolina per a gairebé qualsevol tipus d’actius. La borsa europea va pujar un 2,2%. L’Ibex, on el pes de la banca és molt alt, va limitar els guanys a l’1,1%. L’economia real no tira, però la festa de Draghi continua.

 ?? FRANCISCO SECO / AP ?? Mario Draghi, president del BCE, en una compareixe­nça recent
FRANCISCO SECO / AP Mario Draghi, president del BCE, en una compareixe­nça recent
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain