La Vanguardia (Català)

Molta èpica i poca ètica

- Màrius Carol

NINGÚ amb un mínim de criteri no triaria Qatar per disputar un Mundial de futbol per raons polítiques, esportives i ambientals. Però el 2 de desembre del 2010, el llavors president de la FIFA, Joseph Blatter, va anunciar al món que havia aconseguit els vots necessaris per a la seva elecció, imposant-se als Estats Units. A partir d’aquell dia s’han anat coneixent casos de corrupció en cadena, que nou anys després n’amenacen seriosamen­t la celebració. Ahir, Michel Platini, que aleshores era president de la UEFA, va ser detingut a París per les sospites que el dinar que va mantenir al palau de l’Elisi amb el president francès Nicolas Sarkozy i el príncep qatarià Tamin Hamad al-Thani va servir perquè votés a favor de l’emirat a canvi de favors per a França.

Qatar va tirar la casa per la finestra per aconseguir la nominació. La llista de futboliste­s famosos que van exercir d’ambaixador­s posa de manifest com els diners mouen més muntanyes que la fe. La construcci­ó de vuit estadis en un

país sense tradició futbolísti­ca evidencia que tot és possible en un país on el que els sobra són diners i el que els falta és reconeixem­ent. Ni tan sols les temperatur­es de 50 graus que es registren els mesos d’estiu, que és quan es juguen els Mundials, no són obstacle: n’hi ha prou amb posar aire condiciona­t als estadis i canviar les dates de celebració al novembre, encara que sigui paralitzan­t tots els campionats del planeta a mitja competició. Pagant, Sant Pere canta.

El Fifagate, que es va iniciar amb una investigac­ió de la Fiscalia de Nova York el 2015, s’ha carregat les carreres de nou alts dirigents del futbol mundial, entre les quals les de Blatter i Platini, i de desenes de dirigents federatius llatinoame­ricans. Platini va ser inhabilita­t, però, quan li faltaven quatre mesos per poder tornar a exercir càrrecs, ha estat arrestat pels gendarmes. El Mundial de Qatar és la demostraci­ó que en el futbol val l’èpica, però no l’ètica.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain