La Vanguardia (Català)

Ornella Muti

Una actriu italiana és condemnada per fer-se la malalta per anar a sopar amb Putin

- ANNA BUJ Roma. Correspons­al

ACTRIU ITALIANA

L’actriu italiana s’enfronta a la possibilit­at d’anar a presó sis mesos si no abona els 30.000 euros al teatre al qual va deixar d’acudir en dia de funció. Va al·legar una forta afonia però va anar aquella nit a un sopar amb Putin a Sant Petersburg.

Al’actriu italiana Ornella Muti li ha sortit molt car tenir febre. O més aviat no tenir-la. Al desembre del 2010 va presentar un certificat mèdic al teatre Verdi de Pordenone, al nord-est d’Itàlia, on havia d’actuar, dient que tenia una inflamació aguda de la tràquea, amb febre, tos i la veu ronca, per la qual cosa no podia pujar a l’escenari. El doctor li recomanava cinc dies de repòs per una laringitis, quan el teatre tenia totes les entrades venudes en ple inici d’estació i havia de pagar-li 25.000 euros de caixet.

En lloc de quedar-se a casa reposant, Muti, molt coneguda a Itàlia, i que ha participat en produccion­s internacio­nals com A Roma per

amor (2012), de Woody Allen, va pujar a un avió amb rumb a Sant Petersburg. Va anar a un sopar benèfic a què havia estat convidada mesos abans i va compartir una agradable vetllada amb el president rus, Vladímir Putin, i actors com Kevin Costner, Gérard Depardieu, Monica Bellucci o Sharon Stone.

Quan van sortir a la llum les seves fotos en la mateixa taula que el mandatari rus, somrient

i sense cap cara de malalta, el teatre Verdi va decidir prendre accions legals. Al cap i a la fi, els havia avisat sense cap antelació i ja no quedava temps per anul·lar la funció. Després d’un llarg procés judicial, el tribunal Suprem italià va confirmar la setmana passada que ha de passar sis mesos a la presó i pagar 500 euros de multa per intent de frau.

El problema per a l’actriu és que encara que la pena és molt lleu, per evitar la presó el jutge ha imposat també una suma de 30.000 euros com a compensaci­ó per al teatre, uns diners que durant el judici, celebrat el 2015, ella va dir que no tenia. Dos anys després, els mitjans italians van publicar que ella i la seva família van ser desnonats de la seva enorme casa a Roma pels deutes nombrosos, uns 80.000 euros, a una agència immobiliàr­ia.

“No era una excusa: l’espectacle consistia en un monòleg a viva veu durant una hora que no podia dur a terme. Però una veu ronca no t’impedeix anar a un sopar”, va dir ella en la seva defensa. “Hi hauria participat igualment, només vaig anticipar la meva partida atesa la impossibil­itat d’actuar aquella nit”, continua. El seu advocat, Salvatore Sciullo, defensa que “a tot estirar es tracta d’un incomplime­nt de contracte, però d’això respon la companyia”. El lletrat fins i tot ha provat de fer que cridessin a Putin com testimoni, perquè “qui millor que ell pot dir si aquella nit la seva convidada tenia la veu veritablem­ent ronca”, però no ha tingut èxit. Tampoc no ha estat valorada la disponibil­itat de l’actriu a repetir l’actuació en la primera data útil. El Suprem ha dictaminat el mateix que els dos altres tribunals anteriors, que Muti és culpable. Ara la sentència és totalment definitiva, i té un mes per decidir si pagar els 30.000 euros al teatre o passar mig any entre reixes.

Des del teatre només assenyalen que no volen fer més declaracio­ns perquè estan cansats de parlar del tema. L’espectacle que havia de representa­r era L’ebreo ,de Gianni Clemente, una obra que recitava i que tenia tres dies de parada a Pordenone, encara que també va actuar en llocs com el teatre Nuovo de Milà.

De pare napolità i mare estoniana, l’actriu, nascuda com a Francesca Romana (Ornella Muti és el seu nom artístic), té 64 anys, va començar com a model i va ser votada com la dona més bonica del món el 1994 pels lectors de la revista italiana Class. Va debutar en el cinema en els setanta amb La moglie più bonica, i també ha aparegut a Flash Gordon (1980) i al costat de Sylvester Stallone a Oscar, treu les mans! (1991). El seu idil·li amb Rússia no es va quedar aquí. El 2012 va anar amb Depardieu a una vetllada a Grozni, la capital de Txetxènia, per celebrar l’aniversari del líder txetxè Ramzan Kadyrov –acusat per les organitzac­ions humanitàri­es de crims atroços– amb qui fins i tot va compartir un ball tradiciona­l . Kadyrov va voler celebrar el seu aniversari amb tota la pompa i convidats internacio­nals, i ella va assegurar que se sentia molt feliç de ser allà. Muti ha arribat a suggerir que li agradaria molt aconseguir la ciutadania russa. Sembla que ara seria el millor moment.

El teatre on havia d’actuar va prendre accions legals quan la va veure somrient a Sant Petersburg

 ??  ??
 ?? ERNESTO RUSCIO / GETTY ?? Una diva italiana. Ornella Muti és coneguda a Itàlia i
també a l’estranger. Ha participat en pel·lícules com
Flash Gordon (1980)
ERNESTO RUSCIO / GETTY Una diva italiana. Ornella Muti és coneguda a Itàlia i també a l’estranger. Ha participat en pel·lícules com Flash Gordon (1980)
 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain