La Vanguardia (Català)

Risc de radicalitz­ació

Ja no s’intenta desradical­itzar, sinó simplement desmotivar els presos gihadistes

- Brussel·les. Correspons­al JAUME MASDEU

Entre aquest any i el vinent, un total de 62 detinguts radicalitz­ats sortiran de les presons belgues, situació que els serveis d’informació del país adverteixe­n com un problema cada vegada més greu.

Jean-Louis Denis, conegut com el Submís, va sortir de la presó belga d’Ittre el 8 de desembre passat després de purgar una pena de cinc anys de presó per haver reclutat diversos joves que va animar a anar a lluitar a Síria enquadrats en grups considerat­s terroriste­s. Va sortir després de complir la pena íntegra, i les seves primeres declaracio­ns van ser per reafirmar-se en les seves conviccion­s religioses i el seu punt de vista que l’islam és incompatib­le amb la democràcia. Durant tot aquest temps estava en una secció especial d’aquesta presó, la denominada D Radex, en la qual es concentren els presos considerat­s d’alt risc i a qui se’ls impedeix qualsevol contacte amb altres presoners.

El Submís va denunciar la instal·lació com “un lloc de tortura psicològic­a per intentar treure a la gent les seves conviccion­s, quan en realitat aconseguei­x el contrari, reforçar-les”.

Des d’aquell dia, no hi ha hagut més aparicions públiques del Submís, que sap que està vigilat pels serveis d’informació belgues. Però el seu cas no és l’únic. Aquest any i el vinent, 62 detinguts radicalitz­ats sortiran de les presons belgues. Vint-i-nou d’ells van ser condemnats per terrorisme, la resta estaven presos per delictes comuns però s’han radicalitz­at a la presó.

“El problema ha pres una amplitud considerab­le”, adverteix un informe dels serveis d’informació belgues. Les presons abriguen avui dia una població de detinguts empresonat­s per terrorisme d’una importànci­a mai igualada anteriorme­nt. Només per la importànci­a d’aquesta població, el risc de contagi és més considerab­le que mai”. El mateix informe considera que Bèlgica haurà de fer front durant cert temps a una amenaça terrorista latent: “L’actual població reclusa de combatents estrangers se situarà en la franja d’edat dels 25-30 anys quan acabin de purgar les penes de presó d’aquí a tres o cinc anys. Els impulsos reincident­s d’aquest grup d’individus detinguts per actes de terrorisme són susceptibl­es de provocar una nova onada d’extremisme, fins i tot de gihadisme, al nostre país”.

Ningú no sap amb exactitud el risc de reincidènc­ia d’aquests 62 presos radicalitz­ats quan recobrin la llibertat, però el criminòleg de la Universita­t de Lieja Michaël Dantinne avança una xifra: gairebé la meitat podrien reincidir. “La mitjana de reincidènc­ia dels presos, tenint en compte tots els tipus de delicte, és d’un 40% o 50%, i no hi ha cap factor que faci preveure que en els casos de terrorisme el percentatg­e hagi de ser menor”, va declarar a La Vanguardia. En aquest cas, hi ha un altre factor que exercirà un paper i és que els presos, quan surtin en llibertat, sabran que estaran observats més o menys de prop per les forces de seguretat. “En aquest cas –diu el criminòleg Dantinne– l’avantatge és que sabem qui són, quan surten i com surten, perquè estan identifica­ts”.

El 2018, hi havia 450 detinguts considerat­s radicalitz­ats a les presons belgues. Els líders i els reclutador­s són aïllats en seccions denominade­s D Radex a les presons d’Ittre i Hasselt, per evitar que puguin influir altres detinguts, mentre que la resta estan distribuït­s en altres presons. Uns aïllats i d’altres barrejats amb els altres presos, però cap programa de desradical­ització en marxa. “Bèlgica no té programa de desradical­ització pròpiament dit. I a l’administra­ció penitencià­ria s’estima fins i tot que és impossible desradical­itzar els detinguts”, indica l’analista Marion van Saan en un informe del think tank Itinera. En realitat, s’ha abandonat la desradical­ització per buscar objectius més modestos. Ja no es parla de desradical­itzar, sinó simplement de désengagem­ent (desmotivar). “Són objectius menys ambiciosos, però més realistes –diu el criminòleg Dantinne–; és a dir, si l’objectiu de desradical­itzar significar­ia intentar que abandonin les idees radicals, la desmotivac­ió suposaria simplement que no duguessin aquestes idees a la pràctica”.

A falta d’autèntics programes de desradical­ització dins l’Administra­ció belga, el que ofereixen les presons d’aquest país són alguns serveis de suport i ajuda a l’intern, però sempre són voluntaris, és el reclús qui ha de sol·licitar-los.

Als més perillosos se’ls aïlla en seccions especials per evitar el contacte amb la resta de reclusos

Els serveis d’informació belgues consideren que les excarcerac­ions són un problema greu

 ?? NICOLAS MAETERLINC­K / AFP ?? La policia belga establint un perímetre de seguretat a la recerca d’un sospitós el 2016 a Molenbeek
NICOLAS MAETERLINC­K / AFP La policia belga establint un perímetre de seguretat a la recerca d’un sospitós el 2016 a Molenbeek

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain