La Vanguardia (Català)

Rebuig sense pal·liatius

Cs carrega contra la manera d’actuar de Valls en l’afer Colau

- IÑAKI ELLAKURÍA

Albert Rivera descarta l’abstenció dels 57 diputats de Ciutadans al Congrés, decisió que facilitari­a la investidur­a de Pedro Sánchez.

L’abstenció dels 57 diputats de Ciutadans al Congrés en la investidur­a a Pedro Sánchez, que evitaria la necessitat que li donin suport els independen­tistes, és una possibilit­at que Albert Rivera n preveu ni preveurà.

Les pressions creixents des de diferents àmbits polítics –entre els quals els governs d’Espanya i de França–, econòmics i empresaria­ls, i fins i tot des de dins del mateix partit a través del sector que lidera l’eurodiputa­t Luis Garicano, no han fet immutar el líder dels liberals.

Diverses fonts de la direcció asseguren que és una aposta personal de Rivera, convençut que l’obligació de Ciutadans és oposar-se al sanchisme, tal com es va comprometr­e durant la campanya electoral del 28-A, si vol tenir opcions de liderar l’espai de centredret­a i lluitar per la presidènci­a del Govern espanyol. Un rebuig al PSOE –també criticat per molts dels intel·lectuals catalans que van fundar Cs el 2005– fins i tot encara que comporti la repetició de les eleccions, tal com ha insinuat aquesta setmana el secretari d’organitzac­ió dels socialiste­s, José Luis Ábalos.

Un escenari de repetició electoral podria perjudicar Ciutadans, una de les formacions que van créixer més els passats comicis generals. No obstant això, Rivera descarta la possibilit­at que Sánchez torni immediatam­ent a les urnes, fins i tot després que fracassi la seva candidatur­a en un primer debat d’investidur­a, cosa que al dirigent socialista li donaria dos mesos de marge per a un nou intent.

Les pressions actuals del PSOE per a l’abstenció dels liberals –que alguns mitjans ja han batejat com a operació Ciudadanos– serien, segons Rivera, una manera indirecta de pressionar Podem en la seva negociació bilateral per a la investidur­a.

Dilluns, en una reunió de la permanent de Cs marcada per la ruptura amb Manuel Valls a Barcelona –amb les crítiques d’aquest a l’acostament a Vox de fons–, Rivera va reiterar davant el seu entorn el “No és no” a Sánchez.

Aquesta distància amb el PSOE la direcció del partit l’ha volgut aplicar als pactes municipals i autonòmics i passar per sobre de la voluntat d’alguns líders locals. I al que no ha complert se l’ha començat a fulminar. Aquest és el cas dels seus dos regidors a l’Ajuntament de Santa Cruz de Tenerife, Matilde Zambudio i Juan Ramón Lazcano, que dissabte van votar a favor de la candidata socialista. De moment, la direcció liberal els ha suspès de militància.

Sobre la ruptura amb Manuel Valls a l’Ajuntament de Barcelona, Cs ha decidit girar full al més ràpid possible. Tot i així, ahir el líder al Parlament, Carlos Carrizosa, va carregar en roda de premsa contra la “manera d’actuar” de l’ex-primer ministre francès. Va lamentar que no hagués tingut “en compte el partit en absolut” a

El partit expedienta els seus dos regidors a Tenerife per haver donat suport a la candidata socialista

l’hora de decidir investir Colau com a alcaldessa de Barcelona.

Carrizosa va assenyalar la “falta de confiança mútua” com una de les raons del desenllaç abrupte d’una aliança política amb tot just un any de vida. El dirigent de Cs va admetre que amb Valls hi ha grans coincidènc­ies en programa i principis, però que la seva “personalit­at suplantava el primer partit de Catalunya a l’Ajuntament”.

 ?? KIKO HUESCA / EFE ?? El líder de Ciutadans, Albert Rivera, al Congrés
KIKO HUESCA / EFE El líder de Ciutadans, Albert Rivera, al Congrés

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain