La Vanguardia (Català)

Els temes del dia

-

Les sospites al voltant de la figura de Michel Platini i la corrupció al món del futbol, i la suspensió del projecte Madrid Central que havia impulsat Manuela Carmena.

MICHEL Platini, llegenda del futbol francès, tres vegades Pilota d’Or, campió d’Europa i president de la UEFA durant gairebé nou anys, va estar ahir en custòdia policial a París sotmès a interrogat­ori per la Fiscalia Nacional Financera. La indagació que dirigeix aquesta institució se centra ara en la reunió que van mantenir al palau de l’Elisi el 23 de novembre del 2010, entre d’altres, el llavors president de la República Francesa, Nicolas Sarkozy; l’emir de Qatar, Tamim bin Hamad alThani, i Platini. Nou dies després d’aquella trobada, la FIFA va concedir l’organitzac­ió del Mundial de Futbol del 2022 a Qatar. És a dir, a un país d’escassa tradició futbolísti­ca, amb una mica més de 2,6 milions d’habitants, temperatur­es de fins a 50 graus i el propòsit de celebrar el Mundial a l’hivern, la qual cosa obligaria a interrompr­e les lligues nacionals europees entre el novembre i el desembre del 2020. Aquesta decisió va causar gran sorpresa al planeta futbolísti­c. En part pel que s’ha esmentat i perquè entre els països competidor­s de Qatar hi havia els EUA, Austràlia o el Japó. En part perquè pocs dies després es va concretar la compra del club Paris Saint-Germain per capital qatarià. I perquè, a continuaci­ó, Qatar Airways va encarregar 50 avions Airbus 320, fabricats a Tolosa de Llenguadoc.

L’ombra de la corrupció ha planat des d’aleshores sobre les persones que van participar en aquella trobada. De fet ja hi va haver processos i condemnes, impulsats per instàncies judicials de diversos països. Però la dimensió que adquireix el cas de l’atribució del Mundial del 2022 després dels avanços de la investigac­ió de la Fiscalia francesa són d’un altre ordre. Ja no és només que des d’organismes esportius internacio­nals es pogués

afavorir la candidatur­a qatariana a canvi de certes gratificac­ions. És també que aquest assumpte està revelant una dimensió geopolític­a de primer nivell. Així ho indiquen les ambicions de Qatar, que ha aprofitat les seves rendibles explotacio­ns de gas líquid per refermar-se en l’escena global, impulsant espectacul­ars operacions entre les quals sobresurt l’organitzac­ió del Mundial del 2022. Així ho indica l’atenció de l’Elisi de Sarkozy –la seva exconselle­ra esportiva, Sophie Dion, era ahir interrogad­a juntament amb Platini– als desitjos de Qatar. I així ho indica també la implicació de Platini, que a més de president de la UEFA va ser vicepresid­ent de la FIFA, abans de ser inhabilita­t per a càrrecs d’alta representa­ció esportiva.

Durant anys s’han intentat minimitzar aquestes sospites, apel·lant a manejos foscos en els quals podrien tenir un paper grups de pressió anglosaxon­s, dolguts per la concessió de mundials successius a Rússia i a Qatar, o d’altres de l’Aràbia Saudita, enfrontada a Qatar. Però la volada que està prenent aquest cas ja és escandalos­a. Una cosa és que els diners ho puguin aconseguir gairebé tot. Per exemple, organitzar un Mundial en camps de futbol climatitza­ts, alterant els calendaris de lliga nacionals. Una altra és que a mesura que les irregulari­tats comeses perquè tal cosa succeís van aflorant, la posició dels implicats es fa més i més incòmoda.

L’inici del Mundial de Qatar està previst per a d’aquí una mica més de dos anys. És aviat per afirmar que el que va passar ahir comprometr­à la seva celebració. Però és un fet que a aquella ombra de dubte l’ha succeït un cel totalment ennuvolat, i que és obligat continuar investigan­t per aclarir les irregulari­tats ocorregude­s i prendre mesures per evitar que es repeteixin.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain