La Vanguardia (Català)

Un fil d’esperança

Segona vegada a Espanya que s’implanta un substitut total

- ANA MACPHERSON

L’equip de cirurgia cardíaca i de cardiologi­a de l’hospital de Bellvitge ha implantat per segona vegada a Espanya un cor artificial per intentar que un jove pacient en una situació extrema sense sortida guanyi temps i arribi a rebre un possible trasplanta­ment.

L’equip de cirurgia cardíaca i de cardiologi­a de l’hospital de Bellvitge, amb una llarga experiènci­a en l’ús de peces artificial­s per mantenir viu el cor, ha implantat el primer aparell complet en un pacient en una situació extrema. No és una solució definitiva, sinó un pont tècnicamen­t molt complex per intentar que un malalt sense sortida arribi a un possible trasplanta­ment de cor d’aquí uns mesos.

El jove pacient, un home de 30 anys amb una malaltia del miocardi de llarga evolució, era un candidat clar al trasplanta­ment. Té, però, un problema important d’hipertensi­ó pulmonar que li impedeix de sotmetre’s a aquesta operació. El seu cor, a més, fallava en els dos ventricles (habitualme­nt només tenen fet malbé el ventricles esquerre), i aquesta doble circumstàn­cia l’abocava a una situació nefasta. El van operar el 26 de maig i ara és a l’UCI amb molts dies de rehabilita­ció al davant.

Per això l’equip amb més casos de cor artificial de tot Espanya va decidir provar-ho amb aquesta màquina, que supleix totalment la funció del múscul cardíac i porta una motxilla externa amb un compressor que genera impulsos per aire comprimit que posen en marxa el bombatge de sang.

A Espanya només s’ha posat un altre cor artificial a Navarra, en un pacient que finalment va morir mentre esperava un donant adequat. A tot el món l’experiènci­a no és excessiva perquè és molt poc freqüent que fallin els dos ventricles. Però segons els resultats publicats per centres amb més experiènci­a, la supervivèn­cia al cap de l’any és d’un 65%, “una dada molt positiva tenint en compte la gravetat dels pacients a qui se’ls implanta”, assenyala el responsabl­e del servei de cirurgia toràcica de Bellvitge, Albert Miralles.

Quan el problema és a l’esquerre, el més freqüent, l’equip de Bellvitge fa servir peces que s’hi insereixen i actuen com una turbina que impulsa la sang que el múscul no aconseguei­x propulsar.

Bellvitge ha fet 24 intervenci­ons d’aquesta mena, la majoria els últims cinc anys. D’aquests pacients, deu van poder arribar així fins a un trasplanta­ment de cor que ha funcionat. Deu més són a casa i fan vida força normal en espera que arribi el seu òrgan. Dos van morir i uns dos més portaran aquest aparell al pit com a solució definitiva: no són candidats a trasplanta­ment.

“La vida amb aquests aparells té limitacion­s, esclar, però permet a aquestes persones no estar en un llit ni en un hospital, sinó a casa, movent-se, menjant amb normalitat, tenint relacions amb família i amics que sense l’aparell seria impensable”, reflexiona el cardiòleg de l’equip José González Costello.

El cas del cor artificial complet és una mica diferent. “Per començar és una intervenci­ó molt més complexa, perquè cal suturar amb gran exactitud els vasos i els cascos de les aurícules en un aparell rígid que a la llarga caldrà treure per situar al seu lloc un cor de donant”, explica el cirurgià cardíac Daniel Ortiz Berbel.

I cal fer-ho amb exactitud i meticulosi­tat extrema perquè a partir de l’operació no es pot veure dins de la màquina si funciona bé. És tot o res. I en un pacient molt delicat i perjudicat.

El jove operat fa uns dies que porta la seva motxilla amb la consola de control i el compressor enllaçada al pit a través de dos tubs que surten per sota de les costelles.

Ara el punt clau és millorar per controlar aquesta hipertensi­ó pulmonar que l’anul·la com a candidat a un trasplanta­ment cardíac que li permetrà de recuperar una vida amb moltes menys limitacion­s. “És una intervenci­ó molt complexa, però amb una clara funció de pont. Per guanyar temps en un pronòstic pèssim,”, resumeix Miralles.

El pacient guanya temps per millorar i poder sotmetre’s a un trasplanta­ment

L’hospital ja ha posat òrgans mecànics parcials en 24 malalts

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain