La Vanguardia (Català)

Sense compte ni targetes

Previst per al 2020, el mitjà de pagament té el suport de Visa, Mastercard i PayPal

- Barcelona

Facebook espera llançar el 2020 junt amb un centenar d’empreses de tota mena de sectors la criptodivi­sa libra, una criptomone­da amb què els usuaris puguin fer compres a la xarxa i trameses de diners amb una important rebaixa en les comissions com a avantatge.

Facebook va revelar ahir el full de ruta de libra, la criptomone­da que ha impulsat i que vol llançar el 2020 juntament amb un centenar d’empreses de tota mena de sectors. La xarxa social busca ser un referent en la intermedia­ció financera, donant accés a serveis de pagament als que estan al marge del sistema bancari, és a dir, sense compte corrent ni targetes, segons va informar en un comunicat.

La idea és que es puguin fer compres a la xarxa i trameses de diners amb una significat­iva rebaixa en les comissions com a gran avantatge. Una oportunita­t per a Facebook, que encara no ha sabut explotar el potencial comercial de les seves plataforme­s de missatgeri­a. En aquest sentit, el grup va dir que d’entrada la criptomone­da es podrà fer servir i intercanvi­ar a les seves plataforme­s Messenger i WhatsApp, sense donar pistes sobre Instagram. També comptarà amb una app pròpia.

Però libra no vol ser només la criptodivi­sa de les marques sota el control de Mark Zuckerberg. Busca anar molt més enllà i ser una alternativ­a mundial. Per això ha fet l’aliança amb tercers. Entre les gairebé trenta empreses que ja són part del projecte figuren gestores de pagaments com Visa, Mastercard i PayPal, firmes del lleure com Spotify o Booking.com, del transport com Uber o Lyft, la plataforma de subhastes eBay i la teleco Vodafone. Entre totes col·laboraran perquè es converteix­i en la divisa electrònic­a per excel·lència. Zuckerberg preveu que en la data del llançament hi participin fins a cent empreses. Cadascuna aportarà 10 milions de dòlars. A l’escenari previst s’aixecarien mil milions per impulsar libra. El pagament donarà a cada empresa que hi participi veu i vot a parts iguals en l’ens que prendrà les decisions sobre la criptodivi­sa. D’aquesta manera, en no tenir el control total, Facebook aconseguir­à treure’s certa pressió d’uns reguladors que ja la persegueix­en per la gestió de les dades dels usuaris, amb escàndols i filtracion­s pel mig, i per un possible abús de posició dominant.

Per a l’organitzac­ió de libra, Facebook ha creat una subsidiàri­a, Calibra, que serà la responsabl­e de les carteres en les quals es podrà emmagatzem­ar la divisa, així com transferir-la o gastar-la. A diferència de les alternativ­es anteriors –bitcoin, ethereum, litecoin– libra estarà emparada per actius com els bons sobirans i les principals divises per evitar la volatilita­t. La decisió trenca l’ideal d’una moneda al marge

A diferència de criptomone­des anteriors, estarà basada en divises i bons sobirans

del sistema financer tradiciona­l amb què van néixer les criptomone­des. En el camí, libra té un desafiamen­t pendent que podria catapultar el seu èxit. I és que fins ara Facebook no ha aconseguit atreure la banca. Motius? D’una banda, a Wall Street els grans ja es mouen per tenir la seva pròpia alternativ­a basada en el blockchain. De l’altra, no volen perdre el tros del pastís de la intermedia­ció financera que dominen i els ingressos de les comissions.

 ?? JOSH EDELSON / AFP ?? Mark Zuckerberg, president i conseller delegat de Facebook
JOSH EDELSON / AFP Mark Zuckerberg, president i conseller delegat de Facebook

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain