La Vanguardia (Català)

A la caça de l’immigrant

Trump obre la campanya del 2020 anunciant una deportació massiva

- FRANCESC PEIRÓN

Ja han passat quatre anys des que Donald Trump va descendir per l’escala del seu gratacel novaiorquè­s de la Cinquena Avinguda, com si encara estigués en un reality show, i va anunciar que es presentava a la Casa Blanca.

Molt pocs, per no dir ningú, s’ho va prendre seriosamen­t. Van pensar que era una altra boutade del showman, de l’empresari immobiliar­i a la recerca d’atenció pública, canviable per un grapat de dòlars.

Per irreal que sonés, allà hi havia la llavor del seu destí i dels Estats Units. Malgrat l’escàndol amb què molts van acollir la seva criminalit­zació dels immigrants mexicans –i dels hispans en general–, la seva proposta de construir un mur la frontera sud va calar a les files conservado­res. En especial, entre els blancs poc educats que es considerav­en els oblidats –“deplorable­s”, segons Hillary Clinton– que havien perdut el tren de la història mentre els

aliens els treien la feina i el pa dels seus fills.

Aquesta matinada el president ha obert a Orlando (Florida) la seva cursa per a la reelecció. Trump ha deixat de ser una incògnita per convertir-se en la força dominant de la política, el que mou els fils al seu aire i marca la conversa, dins i fora del seu país.

Tot i això, més del mateix. L’assumpte de la immigració –il·legal o no– continua sent l’eix de la seva ideologia. Encara no té mur, si bé s’ha convertit en la seva senya d’identitat, però just en les hores prèvies a la llançament de la seva aposta per al 2020 va recarregar les bateries de les seves bases amb l’anunci d’una deportació massiva d’indocument­ats.

“ICE (agència d’immigració i control de duanes) iniciarà la propera setmana el procés per expulsar milions d’il·legals que il·lícitament van fer el seu camí cap als Estats Units. Els farem fora amb la mateixa rapidesa amb què van arribar”, va afirmar en el seu compte de Twitter.

Aquest avanç només s’entén com una manera d’escalfar motors per a la seva escenifica­ció de Florida. Les operacions a gran escala de l’ICE es mantenen en secret perquè els possibles afectats no tinguin pistes. Gràcies a la imperiosa necessitat del president de sentir-se aclamat pels seus, els

indocument­ats disposen d’informació privilegia­da.

Trump i altres responsabl­es del seu govern van amenaçar l’any passat l’alcaldessa d’Oakland (Califòrnia), Libby Schaaf, de perseguir-la als tribunals. La van acusar d’alertar els residents indocument­ats a la seva ciutat que es realitzari­en operacions antiimmigr­ants quan es trobessin en plena feina laboral. Els que donen suport al pla tuitejat per Trump sostenen que no importa escampar-ho a so de bombo i platerets. La simple difusió fa que aquestes famílies sentin que són perseguide­s pel seu desafiamen­t.

Alts càrrecs de l’ICE van reconèixer no ser conscients que es preparés una intervenci­ó d’aquestes dimensions.

Tampoc al president no sembla preocupar-li que hagi posat sobre avís als possibles afectats. La seva iniciativa li permet mantenir la narrativa que persevera en la seva croada de “fer Amèrica gran una altra vegada”, que continua sent el seu eslògan.

Estirant les seves hiperbòliq­ues maneres, Trump pregona que els EUA estan en el millor moment de la seva història. Una cosa mai vista en l’economia, amb un atur al 3,6%, el més baix des del 1969. Però empresaris i agricultor­s temen el pitjor per la política aranzelàri­a i la guerra comercial desfermada amb la Xina i qualsevol que es creua en la seva ruta. En el seu cas es reverteix el famós lema “és l’economia estúpid” de James Carville, assessor del president Bill Clinton, per transforma­r-se en un “hi ha més que l’economia”. El seu nivell d’acceptació no s’ha acostat al 50% en les enquestes de Gallup.

La seva Casa Blanca supera per golejada els embolics de la cabina dels germans Marx. És el govern amb més vacants i més acomiadame­nts. Trump va informar ahir mateix que Patrick Shanahan, secretari interí del Departamen­t de Defensa, no optarà a la nominació, una vegada constatats els seus incidents de violència domèstica.

Uns altres tres a qui ha dit el seu “estàs acomiadat” són els responsabl­es d’enquestes internes que el fan perdedor davant diversos aspirants demòcrates.

En vista d’aquests sondejos, Trump ha aflorat la idea d’optar a un tercer mandat. Creu que li han robat dos anys amb el Russiagate, una investigac­ió que l’ha deslegitim­at. Si guanya el 2020 se sentirà reivindica­t. Aquesta matinada a Orlando, a diferència de la claca que va contractar aquell dia de l’escala, hi ha hagut gent que va acampar 48 hores per aconseguir un lloc preferent en el míting.

 ?? JOE RAEDLE / AFP ?? Fans de Trump esperant ahir per entrar al recinte d’Orlando, a Florida, on el president obria la cursa per a la reelecció
JOE RAEDLE / AFP Fans de Trump esperant ahir per entrar al recinte d’Orlando, a Florida, on el president obria la cursa per a la reelecció

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain