La Vanguardia (Català)

La violència genera la xifra rècord de 71 milions de desplaçats

Cada dia 37.000 persones van haver de deixar les seves llars, segons l’Acnur

- ROSA M. BOSCH Barcelona

Els conflictes bèl·lics, les persecucio­ns i la vulneració de drets humans va elevar a gairebé 71 milions el nombre de persones que fins a finals del 2018 s’havien vist obligades a deixar les seves cases, 2,5 milions més que el 2017. Síria continua sent el país que genera més desplaçats, sigui dins de les seves pròpies fronteres, prop de 6,2 milions, o a l’exterior, 6,8 milions, com a refugiats i sol·licitants d’asil.

L’informe anual de l’Alt Comissiona­t de les Nacions Unides per als Refugiats (Acnur) destaca que d’aquests 71 milions, 13,6 són nous desplaçats, la qual cosa suposa que durant el 2018 cada dia 37.000 persones es van veure obligades a instal·lar-se i buscar-se la vida lluny de les seves llars. D’aquest contingent de víctimes de tota mena de violència, 25,9 milions són refugiats, 500.000 més que el 2017; 3,5 milions, sol·licitants d’asil, i els restants 41,3, desplaçats als seus propis països.

L’Acnur precisa que aquests 71 milions (en concret 70,8) són una “estimació conservado­ra” perquè només reflecteix una part de l’èxode veneçolà. L’Acnur va informar el passat dia 7 que més de quatre milions de persones havien abandonat Veneçuela, un milió més que la xifra que recull aquest últim informe, que inclou dades fins a finals del 2018. Però es necessari una anàlisi més detallada per establir quants encaixen en el perfil de refugiats. A finals del 2018, hi havia 464.229 veneçolans pendents que es resolgués la seva petició d’asil.

Les nacions més pobres reben una tercera part de les persones que deixen les seves cases i el Líban és el país que acull més refugiats en relació amb la seva població. L’Acnur subratlla que un de cada sis habitants són desplaçats sirians, encara que se sospita que la proporció podria ser superior.

La competènci­a pel treball, la pressió que pateixen el medi ambient i serveis com el subministr­ament d’aigua i d’electricit­at, sumat a la difícil gestió dels residus, han tensat la convivènci­a al Líban. Hi ha pobles als quals el nombre de sirians triplica els autòctons, com Gaze.

En xifres absolutes, Turquia és el país que allotja a un nombre més elevat de desplaçats procedents de Síria, més de 3,6 milions. De fet, la immensa majoria s’ha quedat a la regió, a més del Líban i Turquia, a Jordània i Egipte.

La violència extrema al Iemen, Sudan del Sud, la RD del Congo, l’Afganistan, l’Iraq, Nigèria, Somàlia, Síria i l’èxode dels rohingya de Myanmar ha alimentat els desplaçame­nts forçosos. En l’última dècada, el nombre de persones que han fugit dels seus països ha passat

Més de 138.600 nens van fugir dels seus països sols, amb el consegüent risc de ser abusats i explotats

dels 43,3 milions del 2009 als 71 milions actuals. L’informe destaca que a finals del 2018 al voltant de 3,5 milions de persones esperaven que es resolguess­in les seves peticions d’asil a tot el món.

Una de les dades més preocupant­s és que com a mínim 138.600 menors van marxar dels seus països sols, sense la companyia de cap adult, amb el consegüent risc de ser abusats i explotats. Només Uganda va registrar 2.800 nens que no havien complert els cinc anys.

 ?? JOSEPH EID / AFP ?? El Líban ha iniciat la demolició de barraques que allotjaven refugiats, com les de la foto, a Arsal
JOSEPH EID / AFP El Líban ha iniciat la demolició de barraques que allotjaven refugiats, com les de la foto, a Arsal

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain