La Vanguardia (Català)

El PP i Vox intenten recompondr­e les relacions per pactar Madrid

El partit d’Abascal insisteix a tenir àrees de govern a l’Ajuntament

- Madrid

Les relacions entre el PP i Vox estan congelades, com va dir la candidata del partit d’ultradreta a la Comunitat de Madrid, Rocío Monasterio, però no trencades. Malgrat els desacords per la manera com va formar l’equip de govern municipal el nou alcalde de Madrid, el popular José Luis Martínez-Almeida, els números dos dels dos partits a escala estatal, Teodoro García Egea pel PP i Javier Ortega Smith per Vox, continuen mantenint contactes i busquen fórmules que permetin desencalla­r les negociacio­ns per a l’elecció d’Isabel Díaz Ayuso com a presidenta de la Comunitat de Madrid.

Segons fonts del PP no estan negociant les regidories que, segons Vox, a l’Ajuntament de Madrid correspone­n al partit de Santiago Abascal, sinó que estan abordant els problemes sorgits durant l’elecció d’alcaldes dissabte, perquè si Vox diu que tenen motius per estar enfadats amb el PP i no voler continuar les negociacio­ns, els populars també en tenen, per la situació creada en ajuntament­s com Burgos o Osca. Tot i això, el secretari general del PP fa un balanç positiu de com s’ha desenvolup­at la constituci­ó dels consistori­s a tot Espanya.

En aquestes conversa, segons fonts del PP, s’està mirant la manera de capgirar el resultat de les eleccions d’alcaldes socialiste­s en aquestes corporacio­ns municipals, sense retrets i buscant solucions.

I és el que també es vol fer a l’hora de negociar la presidènci­a de la Comunitat de Madrid, que el PP vol desvincula­r totalment del que passi a l’Ajuntament de la capital. Tot i això, la direcció nacional del PP dona suport, almenys de moment, a la intenció de Martínez-Almeida de no donar responsabi­litats d’àrea de govern als regidors de Vox, sinó oferir-los juntes municipals, que, tot i que tenen poder, no formen part de l’equip de l’executiu municipal.

La direcció nacional del PP assegura que té un document signat amb Vox que no es refereix exclusivam­ent a l’Ajuntament de Madrid sinó a tots els municipis. En aquest escrit es parla d’incorporar Vox als governs dels municipis on hagi sortit elegit el candidat del PP amb els vots del partit d’Abascal, però en cap moment no es diu, asseguren les fonts populars consultade­s, que els regidors de Vox accediran a regidories responsabl­es d’àrees de govern als equips municipals. La direcció nacional del PP també treballa amb la idea que Vox no tingui conselleri­es a la Comunitat de Madrid per complir així el requisit de Ciutadans de no estar amb Vox als governs autonòmics però sí donar al partit d’Abascal responsabi­litats en àrees de la Comunitat, encara que no sigui al govern regional, que el PP no renuncia que estigui presidit per la seva candidata, Isabel Díaz Ayuso. Tot i que Ortega Smith i García Egea s’han

L’ACORD FANTASMA

El document signat entre les dues formacions continua gelosament guardat

REUNIÓ

Martínez-Almeida i Ortega Smith es van veure ahir al vespre per encarrilar la situació

donat uns dies per encarrilar les negociacio­ns, el PP pretén que la presidenta de la Comunitat de Madrid pugui ser elegida abans que s’acabi el termini, l’11 de juliol.

Darrere d’aquest desacord hi ha un document fantasma subjacent que PP i Vox van signar el 15 de juny i que ningú no ha vist ni s’ha publicat. Es tracta d’un pacte genèric que afectaria tots els municipis on les dues formacions han arribat a un acord per governar.

Segons la formació d’Abascal, aquest pacte preveu que, en un termini de 20 dies des de la constituci­ó dels ajuntament­s, Vox s’integrarà “a regidories de govern i càrrecs de responsabi­litat directiva d’ens municipals” en proporció amb els resultats electorals.

El problema podria ser la terminolog­ia que es va fer servir en aquest acord genèric. A l’Ajuntament de Madrid no hi ha regidories. El Consistori s’organitza en àrees de govern i juntes de districte. El PP està disposat a cedir a Vox les juntes dels barris de Salamanca, Chamberí i Usera. I res més.

Això és el que ha irritat els d’Abascal, que se senten traïts, ja que creuen que l’acord ha estat interpreta­t pels populars de “manera espúria”. Però Vox té un roc a la faixa: la Comunitat de Madrid, on el govern encara no s’ha constituït i els vots de la formació d’ultradreta són imprescind­ibles perquè Ayuso sigui presidenta.

Dilluns, després del desengany, Vox es va aixecar de la taula de negociació i va amenaçar d’anar-se’n “a l’oposició”. Ahir no hi va haver avenços. La presidenta de Vox a Madrid, Rocío Monasterio, va insistir que el seu partit no afluixarà la corda a la Comunitat si el PP no respecta l’acord a l’Ajuntament. Al vespre Ortega Smith es va reunir al Consistori amb Martínez-Almeida per mirar d’encarrilar la situació. El PP sap que no es pot permetre perdre la presidènci­a de la Comunitat de Madrid, però està entre l’espasa i la paret, perquè també és conscient que Ciutadans no vol governar amb Vox.

 ?? ÓSCAR J.BARROSO / EP ?? La candidata del PP a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso
ÓSCAR J.BARROSO / EP La candidata del PP a la presidènci­a de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain