La Vanguardia (Català)

El PNB, pendent dels pactes al Parlament navarrès

- Pamplona

La constituci­ó, avui, de la Mesa del Parlament foral de Navarra es farà mirant a Madrid. Després de l’agostazo municipal de dissabte, amb la cessió del PSN perquè Navarra Suma –l’aliança d’UPN, PP i Cs– aconseguís alcaldies clau com la de Pamplona, Geroa Bai, la marca local del PNB, ha plantejat el repartimen­t de càrrecs de l’òrgan rector de la Cambra com un envit que té un objectiu clar: esbrinar si hi ha un acord tàcit entre socialiste­s i UPN per deixar governar el territori, una vegada més, als regionalis­tes a canvi dels seus vots a Pedro Sánchez a Madrid. La sospita, després del que va passar als consistori­s, cobra força.

L’elevada aposta de Geroa Bai consisteix a aconseguir la presidènci­a de la Mesa i que hi entri EH Bildu, una posició que topa amb la del PSN, que també aspira a dirigir-la i manté la línia vermella sobre l’esquerra abertzale. Els penabistes, tot i això, insisteixe­n que la presència d’EH Bildu és necessària per donar estabilita­t a l’hipotètic executiu de la socialista María Chivite, que amb Geroa Bai, Podem i Izquierda-Ezkerra estaria en minoria amb només 23 escons i necessitar­ia la coalició abertzale en cada votació. La primera, a la investidur­a, en què la seva abstenció és obligatòri­a perquè Chivite arribi a la presidènci­a.

Les condicions de Geroa Bai són la prova de foc per calibrar l’estratègia del PSN i, sobretot, de Ferraz, que haurà de posar les cartes sobre la taula. Al PNB admeten que no se’n refien i que, si avui no hi ha acord al Parlament foral, ho interpreta­ran com la confirmaci­ó d’un acord entre el PSOE i UPN per a una barata de governs NavarraEst­at. A Sabin Etxea fan èmfasi que “prendran nota” del que passi a la comunitat foral de cara a posicionar-se en la investidur­a de Sánchez.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain