La Vanguardia (Català)

El govern de les Canàries continua embarranca­t

-

Les Canàries continuen sent una incògnita al mapa dels pactes autonòmics. Tres setmanes després de les eleccions i a sis dies que es constituei­xi la Mesa del Parlament, ni el pacte d’esquerres –en què participar­ien el PSOE, Nova Canàries i Podem– ni el de la dreta –en què intervindr­ien Coalició Canària, PP i Ciutadans– sembla que avancin. La clau està en mans del president de l’Agrupació Socialista de La Gomera (ASG), Casimiro Curbelo, que es deixa estimar pels dos bàndols perquè per a tots dos és imprescind­ible.

Per a l’esquerra, el PSOE, que va ser el guanyador de les eleccions (25 diputats de 70), ultimava ahir un pacte amb Nova Canàries (5 diputats), el seu soci clau per a un “govern progressis­ta”. Tots dos han aconseguit reconduir la situació després de frenar el PSOE, sota amenaça d’expedients, a diferents regidors que maniobrave­n per arrabassar el poder a NC als seus feus històrics. Els socialiste­s també han sacrificat l’Ajuntament de Gran Canària a favor de NC per aconseguir el canvi. Aquest pacte requereix altres socis: Podem (4 diputats) –el seu suport és inqüestion­able– i ASG, 3 escons.

A la dreta, PP i CC han tornat a reobrir les negociacio­ns que es van trencar la setmana passada després que els populars s’afegissin al veto imposat per Ciutadans al candidat nacionalis­ta i president en funcions del Govern de les Canàries, Fernando Clavijo, imputat en l’anomenat cas grues. Els nacionalis­tes han ofert al PP (tercera força amb 11 escons) la presidènci­a a canvi del seu suport per evitar la seva sortida del Govern, on són des de fa gairebé 30 anys. En aquest pacte a més de Cs també és clau Curbelo. A mesura que aquests pactes van agafant forma, sembla difícil que Coalició Canària pugui ajudar Pedro Sánchez per formar el nou govern central.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain