La Vanguardia (Català)

Vox contra Abderraman III

El nou Ajuntament de Cadrete (Saragossa) retira l’estàtua del califa

- Saragossa

El nou Ajuntament de la localitat saragossan­a de Cadrete, l’alcaldessa de la qual, María Ángeles Campillos, del PP, va ser elegida amb els vots de Cs i Vox, ha pres, al cap de dos dies hàbils de la constituci­ó del ple, la decisió de retirar de la plaça Aragón el bust d’Abderraman III.

Aquest califa cordovès va manar construir al segle X el castell i un poblat àrab abans de disposar el setge a Saragossa, a 10 km de Cadrete, i doblegar els tugíbides, que s’havien revoltat contra el califat de Còrdova.

L’escultura va ser donada al municipi el 2016 per l’escultor de Terol Fernando Ortiz Villarroya, després de celebrar-se una jornada de recreació històrica en què Cadrete (Quadrit, en àrab) va recuperar aquest episodi del seu passat. El monument aviat va ser objecte de polèmica, i el 2017 va patir un acte vandàlic no reivindica­t per ningú que el va arrencar del pedestal. Més endavant, Vox va iniciar una recollida de firmes per retirar el bust de la plaça i eliminar el nom d’Abderraman III del centre sociocultu­ral. Els seus promotors van al·legar que el bust, “per motius històrics, turístics i culturals, hauria de ser al museu del

castell i s’hi traslladar­à així que sigui possible”.

L’escultura va ser retirada ahir per ordre del regidor de Vox i primer tinent d’alcalde d’Urbanisme, Jesús García Royo, i va ser desada en un recinte del municipi. García va al·legar que els tres grups del govern donen suport a la seva decisió i va indicar que la figura d’Abderraman III “no és representa­tiva de la societat actual ni del poble per figurar a la nostra plaça principal”. Els vots del partit ultra, que va obtenir un 15% dels sufragis, són necessaris per mantenir el govern de dretes amb PP i Cs.

L’exregidor de Cultura Fabio Pérez Buil (CHA) va arremetre amb duresa contra la decisió: “Que la primera actuació de l’alcaldessa hagi estat retirar aquest bust dona una idea del que serà la seva política de terra cremada i obscuranti­sme amb la cultura a Cadrete aquests pròxims quatre anys”. I va qualificar l’acte de mostra d’“intolerànc­ia i negació de la història”. IU veu en la retirada del bust una acció “gravíssima i intolerabl­e” amb connotació “racista i d’odi”. L’oposició municipal (PSOE i PAR) va optar ahir pel silenci.

Des dels seus orígens al segle VIII Cadrete va estar habitat per musulmans, fins a l’any 1610, quan en van ser expulsades 1.020 persones censades.

 ?? IU CADRETE / EP ?? Operaris municipals desmuntant el bust d’Abderraman III
IU CADRETE / EP Operaris municipals desmuntant el bust d’Abderraman III

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain