La Vanguardia (Català)

Política

- Antoni Puigverd

Ada Colau ha retingut l’alcaldia gràcies a la política del mal menor que Manuel Valls ha liderat. Valls ve de França, on s’origina el concepte cívic de nació. Tanmateix, per la història del Rosselló i les altres comarques traspassad­es a França en virtut del tractat dels Pirineus de 1659, els catalans sabem com les gasta l’Estat francès. Les minories culturals van ser depurades sense contemplac­ions ja des de Lluís XIV. Durant generacion­s, els mestres francesos escrivien a la pissarra dels territoris on pervivien llengües regionals una frase sinistra, de gran eficàcia acomplexad­ora: “Parlez français – soyez propres” (parleu francès – sigueu nets).

França té aquest deix uniformist­a: desdenyós de gran part del seu llegat cultural. Però atresora grans virtuts: els valors d’igualtat i llibertat s’han reforçat amb els segles, especialme­nt després de la primera i la segona guerra mundials. Amb totes les seves fragilitat­s actuals (el 60% de l’economia està vinculat al sector públic, l’enfonsamen­t de la dolça França interior,

degradació i tensions dramàtique­s a les banlieues), França fonamenta el patriotism­e en una formidable protecció social i en una administra­ció despolitit­zada i modèlica. La política francesa pot ser tan cruel com la nostra, però és impensable que els partits gosin posar en qüestió els valors republican­s o subhastar els interessos de l’Estat com es fa sovint a la política espanyola. És impensable que els valors republican­s puguin ser traïts per interessos de partit.

Manuel Valls (un líder cantellut, no pas fàcil de caràcter) ve d’aquesta tradició. Des de l’època de Jospin (2002) va aprendre l’obligació del mal menor: demanar el vot per a l’antagonist­a (Chirac) abans de permetre l’accés de Le Pen a la presidènci­a. En la visió de Valls, ERC i Vox són mals majors. És lògic que ERC també el vegi a ell com un mal major: si finalment contribuei­x a fer un partit, els independen­tistes per combatre’l s’hi hauran d’esforçar prou més que amb Ciutadans. Pel que fa a la premsa nacionalis­ta de Madrid, Valls ja és, literalmen­t, la reencarnac­ió de l’invasor gavatx: el nou Pepe Botella. ¡Vivan las caenas!

Expulsant Valls, Cs ha demostrat una vegada més que, a Catalunya, només sap jugar en contra. En pocs dies, Valls ha fet més política que Arrimadas en molts anys. Ara bé, fer política convencion­al (inspirada, posem per cas, en Mazzarino) no és tan difícil. Només als fanàtics els costa fer política. El que és realment difícil és intentar una política de superació de blocs. Ara mateix (presó dels dissidents, europeïtza­ció del plet català, previsible sentència, fúria de les bases independen­tistes) els blocs comencen a destil·lar odi. El camí del consens és l’únic que ens podria salvar. Un polític que, enmig del verí ambiental, s’atrevís a reiniciar la concòrdia: aquest sí que seria un gegant!

Un polític que, enmig del verí ambiental, s’atrevís a reiniciar la concòrdia sí que seria un gegant!

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain