La Vanguardia (Català)

JxCat, enèsima metamorfos­i

- Lola García

L’espai polític que un dia va ocupar CDC ha tingut transforma­cions convulses els últims anys com a conseqüènc­ia del procés independen­tista. I continuarà per aquest camí els pròxims mesos.

Artur Mas té previst veure’s avui amb Carles Puigdemont a Waterloo per abordar el futur d’una força política que ha anat diversific­ant la seva marca fins al punt de diluir la seva identitat i dificultar el seu reconeixem­ent. Convergènc­ia es va transforma­r en el PDECat, després aquest partit es va cobrir sota el paraigua de Junts per Catalunya i, pel camí, va sorgir una competènci­a amiga sota el nom de la Crida, que no ha aconseguit l’impuls que Puigdemont, des de Bèlgica, i Jordi Sànchez, des de la presó, esperaven.

Davant la dispersió de noms, les desavinenc­es entre dirigents i la falta de directrius ideològiqu­es i estratègiq­ues clares, veus del partit de diferent signe han reclamat a Mas que s’impliqui i posi ordre en una casa que està cap per avall, per afrontar amb mínimes garanties les pròximes eleccions catalanes. Una tasca digna de Marie Kondo.

A priori gairebé tots estan d’acord a deixar que el PDECat es dilueixi en Junts per Catalunya, que s’erigiria com a força principal. JxCat és una marca registrada com a partit que pertany al PDECat, però no té una estructura organitzat­iva pròpia. Es tractaria de muntar-la i situar-la com la marca pública. Tant Mas com Puigdemont mostren la seva disposició a col·laborar per fer viable una certa integració de les diferents sensibilit­ats, però el cas és que les seves concepcion­s sobre el que cal fer són diferents.

Per al sector que reclama a Mas que s’hi impliqui, la solució passaria per una mena de direcció compartida, amb un expresiden­t dedicat a l’acció interior i un altre a l’exterior. És a dir, Mas seria qui tindria la paraula en els afers diaris de JxCat, mentre que Puigdemont se centraria a internacio­nalitzar el conflicte català. En aquest esquema Mas tindria sota el seu comandamen­t la confecció de les llistes i, per tant, l’última paraula rellevant sobre el candidat a la presidènci­a de la Generalita­t, que és el rovell de l’ou de la qüestió. En principi Mas no té intenció de presentar-se, però desconfia de la manera com Puigdemont ha elaborat les últimes llistes electorals, pràcticame­nt a dit.

Els més pròxims a Waterloo, en canvi, creuen que Puigdemont ha d’agafar les regnes de JxCat, comptant amb alguna persona de la seva confiança a Barcelona –els noms d’Elsa Artadi i Laura Borràs tornen a sorgir– i amb l’ajuda de Mas per fer possible una certa integració de diferents faccions.

El mecanisme per posar en marxa aquesta reordenaci­ó no està definit. L’actual president del PDECat, David Bonvehí, no vol convocar un congrés al juliol. La veritat és que els dos últims conclaves van ser agitats i un tercer podria acabar fragmentan­t encara més l’espai postconver­gent. Però és clara la voluntat de tots de reorganitz­ar la casa d’una vegada per sempre i assignar funcions i lideratges. De moment, no està sobre la taula articular un discurs que deixi enrere les contradicc­ions entre els sectors partidaris de mantenir l’enfrontame­nt amb l’Estat i els que voldrien entrar en una fase més pragmàtica i de distensió. Però és evident que el discurs dependrà de quins dirigents aconseguei­xin el control. Està en marxa l’enèsima metamorfos­i de CDC.

Mas intentarà pactar amb Puigdemont una direcció integrador­a, però la clau és qui decideix sobre les llistes

 ??  ??

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain