La Vanguardia (Català)

Final del projecte Madrid Central

-

LA primera decisió del nou Ajuntament de Madrid, el govern del qual acaba d’estrenar el popular José Luis Martínez-Almeida, ha estat suspendre el projecte Madrid Central impulsat per Manuela Carmena, l’anterior alcaldessa, per restringir el trànsit rodat en una àmplia zona del centre de la capital. Aquesta decisió suposa fer un pas enrere en la lluita contra la greu contaminac­ió mediambien­tal que pateix Madrid. A la ciutat ja s’assoleixen nivells perillosos per a la salut, com ha advertit la Comissió Europea, que amenaça d’imposar sancions per això.

L’experiènci­a de restringir el trànsit rodat al centre de Madrid, malgrat que ha funcionat només tres mesos i mig, s’ha revelat molt positiva per reduir la contaminac­ió, per ordenar el trànsit i per facilitar l’accés dels vianants a les zones comercials. La millor prova que ha estat un èxit ciutadà és que han estat els mateixos comerciant­s, malgrat la seva oposició inicial, els que s’han mostrat més satisfets amb la iniciativa.

El problema de l’experiènci­a del projecte Madrid Central és que es va convertir en objecte d’un enfrontame­nt polític molt dur durant la campanya electoral entre l’equip de Manuela Carmena i el Partit Popular, avui en el poder municipal, fins al punt que havia promès fer-lo enrere si guanyava l’alcaldia, com així acaba

de fer. Ciutadans, que comparteix el govern municipal, havia promès el mateix.

El problema de fons és que, a l’anul·lar-se el projecte Madrid Central, es tornarà a agreujar la contaminac­ió mediambien­tal per les emissions dels vehicles i la congestió del trànsit al centre de la capital. El nou equip municipal haurà d’estudiar i decidir a partir d’ara quines mesures adopta per trobar una solució que, a més, convenci els tècnics de la Comissió Europea i eviti la imposició de sancions. Cal tenir present que el projecte Madrid Central, malgrat la gran polèmica política i ciutadana que ha generat, s’havia d’haver ampliat a altres barris de Madrid per poder aconseguir un efecte que fos important en la lluita contra la contaminac­ió.

Els plans que ha avançat el nou alcalde Martínez-Almeida passen per l’extensió de les anomenades àrees de prioritat residencia­l (APR), que es van començar a implantar durant el mandat d’Ana Botella, i que suposen la prohibició del trànsit als barris afectats, amb l’única excepció del transport públic i els residents. Caldrà veure quina eficàcia tindrà aquesta alternativ­a quan s’estengui. L’únic cert és que Madrid, igual com altres grans ciutats, com Barcelona, està obligada a reduir la contaminac­ió mediambien­tal amb eficàcia, governi qui governi.

Newspapers in Catalan

Newspapers from Spain